Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейно пътуване по теснолинейката Септември-Добринище на 6 юни

Снимка: Ани Петрова

Със специален влак, теглен от парен локомотив Българските държавни железници и гражданското Сдружение "За теснолинейката" ще отбележат 100-годишния юбилей от започването на строежа на теснопътната жп линия Септември-Добринище. Началото на изграждането на линията е дадено през пролетта на 1921 година, за да се определи 100 години по-късно за архитектурен шедьовър и чудо на инженерната мисъл.

На 6 юни атракционният влак ще пътува по първата открита отсечка на линията от Септември до Велинград и след престой от малко повече от 2 часа в курортния град, ще отпътува обратно за Септември. 

Билетите за това пътуване свършиха за 24 часа. Затова БДЖ определи още две дати за пътуване с парния локомотив, за които предстои да бъдат пуснати билети.

Пътуването ще бъде в състав от 4 вагона, със седящи места, в средата ще бъде прикачен бюфет-вагон. Местата са 120 като това е максималния капацитет, за да бъде сигурно, че спрямо сегашното си техническо състояние парният локомотив ще може самостоятелно да изтегли до Велинград предвид голямата денивелация по трасето.

"Парният локомотив с номер 60976, който е единственият възстановен на БДЖ теснопътен локомотив, възстановен през 2004 по инициатива на железопътния превозвач, локомотивът е произведен през 1949 г. в Полша и e един от няколкото запазени от тази серия, единственият възстановен", каза за БНР Кристиян Ваклинов, председател и основател на Гражданско сдружение "За теснолинейката".

Снимка: БГНЕС

Пътуването с влак, теглен от парен локомотив е пътуване назад във времето, което сега се радва на огромен интерес. Има хора със специални интереси в областта на железниците, които идват у нас организирано чрез туроператори, фотографи, на които целта им е да уловят красотата на природата, любители на ретропреживяванията, които заплащат значителни суми за тези пътувания у нас.

"Локомотивът е използван за ежедневното обслужване на товарните и пътнически превози по линията. Теснолинейката Септември -Добринище е имала огромно натоварване, особено през 60-те години преди доставката на дизеловата тяга, дизеловите локомотиви, първите пристигат в края на 1965 година. До тогава всички влакове се обслужват с парни локомотиви по линията. Имало е множество товарни влакове с много вагони, съответно са пътували дълги композиции с по два локомотива като този, който ще тегли специалния празничен юбилеен влак в неделя и без тях е било невъзможно движението по линията. На практика 1926 година, когато тръгва първия влак по теснолинейката в първата открита отсечка до Велинград само, първите 39 километра преди 95 години, линията се обслужва с по-маломощни, по-мънички парни локомотиви, десетина години по-късно като нараства трафика по линията са закупени по-мощни локомотиви и след тях трета порция закупени от БДЖ парни локомотиви за линията именно от тези, чийто представител е запазеният и възстановен 60976 полски локомотив като най-мощен, след което идват дизелите, които са два пъти по-мощни от най-мощния парен и доста облекчават и осъвременяват обслужването на превозната дейност по линията Септември- Добринище".

До 2019 година, откакто е възстановена машината всички подобни пътувания с парен локомотив са се провеждали с туроператор. През 2019 година по наша инициатива за първи път се направи по случай деня на Съединението - 6 септември пътуване, за което се пуснаха билети за продажба в касите на БДЖ.

На 19 и 20 юни ще се организира същото пътуване. Допълнителна атракция към пътуването ще бъде присъствието на народни певици от Фолклорната вокална формация "Магическите гласове" на България, които заедно със създателя на Формацията Нина Николина ще бъдат част от отбелязването на годишнината чрез провеждането на импровизиран концерт с акапелни изпълнения, именуван "Песента на теснолинейката".

"Ще представят програма, различна, нетипична на някои от гарите по маршрута на атракционния влак в неделя, който ще бъде съпътстваща програма и ще се получи много приятно, тъй като е едно допълнително разнообразие, емоция на дошлите на това пътуване. Късметлиите, които успяха да се вредят да си купят билети, защото за няма и 24 часа билетите бяха тотално изкупени, което е голяма радост за всички нас и вярвам и за превозвача".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

публикувано на 22.05.24 в 10:24

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53