Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът по аеробика създава световни шампиони срещу 60 000 лева на година

Българският съюз по аеробика записа най-успешното си представяне на световно първенство в историята преди няколко дни в Баку, но в централата нямат финансови средства за участие на състезателите на Европейския шампионат през септември в Пезаро (Италия).

Президентът на съюза Димитрина Къндева разкри, че 60 хиляди лева е годишният бюджет на федерацията, а 40 хиляди вече са похарчени за световното първенство.


"Федерацията оцелява с 60 хиляди лева. Световното първенство ни струваше 40 хиляди лева. Състезателите не получават финансиране и работят, за да се издържат. Нямаме спонсори, които да ни дават пари, имаме форми, които ни подкрепят по друг начин - екипировка, осигуряване на места за подготовка и т.н. Четирима лекари ни помагат безвъзмездно", каза Къндева.

В Баку България извоюва исторически златен и сребърен медали. Световни шампиони в категория тройки станаха Дарина Пашова, Антонио Папазов и Тихомир Баротев, а при жените Пашова взе сребърно отличие. Антонио Папазов и Ана Мария Стоилова се класираха на четвърто място при смесените двойки, а при мъже индивидуално Антонио Папазов завърши осми след грешка на финала.

Общо от двете световни първенства в Баку (за подрастващи и мъже/жени) България завоюва 6 медала - 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови, което е огромен успех за българската спортна аеробика.

"Ние винаги се готвим да сме на върха. Условията този път бяха трудни заради пандемията, но ние се готвехме и сега да постигнем най-доброто. Медалите са много чакани, а класирането е много добро. Състезанието беше много оспорвано, няма друга нация със златен и сребърен медал. В аеробиката силите са много изравнени, спортът се развива много във всички страни по целия свят", каза още Къндева.

Почетният президент на федерацията Йорданка Благоева заяви, че се гордее с успехите на отбора.

"Това, че в историята имаме световни шампиони във всички категории говори много. Този труд, този екип даде своите резултати и аз се гордея с този отбор. Възхищавам се на Димитрина, че успя да се справи с всичко в тази криза. След няколко месеца има европейско първенство, където също име големи шансове", заяви Благоева на пресконференция.


"Това е мечтата ми от дете, всеки иска да бъде най-добрият в своята сфера. Без моите съотборници и треньори аз нямаше да стигна до тук. Те са моето семейство. Искам да благодаря на моята треньорка Димитрина Къндева, която ми даде крила. Следващата ми цел е титлата и на световните игри в САЩ догодина. На световното първенство исках да освободя себе си, да изживея съчетанието си, музиката и се надявам да го повторя на европейското", каза Дарина Пашова, която спечели златен и сребърен медал в Баку.

Ана-Мария Стоилова каза, че е доста разочарована от четвъртото място при смесените двойки. Само 0.050 точки разделиха българите от медал.

"Разочарованието е доста голямо, защото не се случва за първи път. Много пъти сме били на крачка от медала и затова вярвахме, че този път няма да е така. Съчетанието ни е коренно различно и се надявам това да ни се случва за последен път. На европейското първенство ще се срещнем отново с всички двойки, които бяха пред нас. Не сме от хората, които търсят грешките в другите, а ги търсим първо в себе си", каза Стоилова.


Антонио Папазов заяви, че ще продължи да играе в трите категории - индивидуално мъже, смесени двойки и тройки.

"Със сигурност не беше лесно да приеме, че останахме четвърти при смесените двойки, а на финала на индивидуалното сгреших и останах осми. На двойки изиграването ни беше прекрасно и да, трябваше да сме част от медалистите. Но силно вярвам, че ще успее и ще постигнем това, което заслужаваме. надеждата умира последна. За тройката работихме много усърдно и всички ни поздравиха за спектакъла, който направихме", каза Папазов.

"Подготовката беше трудна, но някакси успяхме да запазим себе си, имахме време заради пандемията да изпипаме всеки детайл. Беше доста трудно да запазиш себе си, да се бориш, беше доста голям стрес за мен в трите категории в Баку и на индивидуалното не успях да издържа. Всеки състезател беше много добре подготвен. Смятам да продължа и в трите категории", добави той.

"Много съм щастлив от спечелената титла. работихме много, а на това световно първенство България успя да покаже възможностите си", заяви Тихомир Баротев.


Президентът на централата Димитрина Къндева разкри, че от следващата година правилникът в спорта ще бъде сменен, което ще наложи да се направят нови композиции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Черно море - Лудогорец

Черно море излезе втори след голяма победа срещу Лудогорец

Черно море победи шампиона Лудогорец с 4:0 и излезе на второ място във временното класиране на Първа лига. С успеха си „моряците“ имат вече 69 точки в актива си, с 2 повече от ЦСКА София, като в следващия кръг двата отбора ще играят един срещу друг в столицата. Лудогорец, който си осигури 13-ата поредна титла предсрочно остава със 79 точки. Двата..

публикувано на 19.05.24 в 22:32
Кирил Десподов

Кирил Десподов стана шампион на Гърция с ПАОК

Кирил Десподов и ПАОК (Солун) станаха шампиони на Гърция след победа в градското дерби с Арис в последния 10-и кръг на плейофа за титлата. С тази победа ПАОК събира 80 точки и е недостижим на върха, въпреки победата по същото време на АЕК с 3:0 над Ламия у дома. Жълто-черните от Атина, които миналата година бяха първенци, завършиха със 78 точки. Третото..

публикувано на 19.05.24 в 22:19
Александър Сьорлот (вдясно) вкара четири гола за Виляреал срещу Реал

Реал (Мадрид) допусна равенство, след като водеше с 4:1

Виляреал направи впечатляващ полуобрат срещу шампиона Реал (Мадрид), след като от 1:4 навакса и завърши наравно 4:4 в мач с осем гола от предпоследния 37 кръг в Испания. Гюлер на два пъти, Хоселу и Васкес бяха дали преднина от три гола до почивката за "Белия балет", а за домакините от Виляреал бе вкарал само Сьорлот. Същият този Сьорлот се..

публикувано на 19.05.24 в 22:16
Бяла

Отборът на Бяла стана шампион на България по хандбал за жени

Втори мач от Суперфинала в първенството на България по хандбал за жени (играе се до две победи): Етър 64 - Бяла - 23:33 (10:11) * Бяла спечели серията с 2:0 победи. Отборът на Бяла победи като гост Етър 64 (Велико Търново) с 33:23 (11:10) и защити първото си място в първенството на България по хандбал за жени. Възпитаничките на Виктория Жосан взеха..

публикувано на 19.05.24 в 21:23
Интер

Интер и Лацио с равенство помежду си

Шампионът на Италия Интер завърши 1:1 срещу Лацио в мач от 37-мия кръг на Серия „А“. В 33-тата минута Дайчи Камада със силен изстрел изведе "орлите" напред. Домакините най-изравниха в 87-ата минута чрез резервата Дензъл Дъмфрис. Интер пропусна възможността да постави нов клубен рекорд по общ брой точки, защото може да вземе най-много 96, ако спечели..

публикувано на 19.05.24 в 21:18
Тадей Погачар

Погачар спечели "кралския" етап в Джирото и увеличи преднината си

Словенецът Тадей Погачар спечели "кралския" 15-и етап от Обиколката на Италия. Колоездачът на тима на Обединените арабски емирства измина дистанцията от 222 километра от Манерба дел Гарда до Мотолино за 6:11:43 часа. Тя включваше изкачване на надморска височина от 5400 метра. 25-годишният Погачар изпревари съперниците си в най-трудния етап от..

публикувано на 19.05.24 в 20:48
Манчестър Сити - Уест Хем

Манчестър Сити триумфира с титлата в Англия за четвърти пореден път

Манчестър Сити стана шампион на Англия, след като победи Уест Хем с 3:1 на "Етихад" в мач от последния 38-и кръг на Висшата лига. Играчът на сезона Фил Фодън на два пъти и Родри вкараха попаденията за домакините, а Мохамед Кудус с атрактивно изпълнение беше точен за гостите. Футболистите на Пеп Гуардиола станаха първият отбор, който ликува с титлата в..

публикувано на 19.05.24 в 20:14