Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 30 май - 5 юни

Победителите в боулдъра
Снимка: Яне Голев

Биатлонистът Владимир Илиев победи в планинското състезание в дисциплината “вертикален километър” “Парангалица”, което се проведе тази сутрин в в близост до едноименния резерват в Рила. Той измина трасето, дълго 4700 м, с 960 м изкачване, за 44 минути и 42 секунди. Втори, 13 секунди по-късно финишира най-добрият ни ски-алпинист Никола Калистрин, а трети - Кирил Николов - Дизела, който е в топ 10 на световния скайрънинг (00:47:47). И при жените най-бърза по стръмния терен бе представителка на биатлона - Милена Тодорова измина трасето за 51:43 мин, следвана от Мая Недялкова и Ивона Михайлова.
Парангалица беше първият старт от отворените серии по вертикален километър, които ще се проведат в още 5 държави, а финалът ще бъде в Лимоне, Италия през есента. Състезанието бе определящ старт за сформирането на Националния отбор за младежи и девойки за предстоящото Световно първенство по вертикално бягане в Италия.
При дисциплината “вертикален километър” става дума за бягания с около 1000 м денивелация на 5-километрово трасе.

Алекс Тоткова и Слав Киров са тазгодишните шампиони в спортното катерене, в дисциплината боулдър за мъже и жени. Държавното първенство се проведе в София, а двамата 16-годишни катерачи участват за първи път при големите. Това е втора титла за годината за Алекс и Слав след златото в дисциплината трудност.
А след две години отсъствие от състезателната сцена тази година участва и Петър Иванов, който зае второто място. Пепи е двукратен европейски шампион по боулдър, вицеевропейски по боулдър, трикратен носител на европейската купа, трети на Световното в комбинираната дисциплина и 6-и на Младежката олимпиада в Буенос Айрес. 
Наталия Гросман
Американците Шон Бейли и Наталия Гросман спечелиха златото в третия кръг на Световната купа по боулдър, който се проведе в Солт Лейк Сити. В генералното класиране обаче продължава да води чехът Адам Ондра, който сега предпочте да не участва, но победи сдостатъчна преднина в предишните два кръга. Следващият кръг на Световна купа е на 23-26 юни в Инсбрук, Австрия, като там се очаква да участва и 16-годишната българка Алекс Тоткова.
В същото време, в Солт Лейк Сити беше поставен и нов световен рекорд в скоростта - индонезиецът Ведрик Леонардо изкатери, или по-образно казано, пробяга 15-метровата вертикална стена за 5 секунди и 2 десети.
Холечек и Грох
Благополучно завърши експедицията на чешките алпинисти Марек Холечек и Радослав Грох, които изкачиха седемхилядника Барунце (7129 м) в Непал по нов маршрут на Западната стена. Изкачването е осъществено в алпийски стил, с 6 бивака. На слизане двамата са блокирани от почти никаква видимост и тежки снегове на 6900 метра височина.
“Бяхме блокирани от лошото време в палатка с размери 2 х 1,2 м, покрита със сняг, и знаехме, че не можем да направим и крачка нито на ляво, нито надясно, защото ще паднем от 2 километра височина”- казва по-късно Холечек пред чешки медии. “В подобни моменти - добавя той, искаш просто да пестиш енергия, да не се смачкаш психически и да чакаш…” - каза Холечек пред чешка телевизия. След 4 дни, в които се налага да разравят с ръце палатката си, постоянно затрупвана от нов сняг, двамата успяват да изминат надолу 1100 метра при високалавинна опасност, а после са транспортирани с хеликоптер доболница в Катманду. Отслабнали с по 10 кг и с леки измръзвания, но в добро настроение, и най-вече - живи.
Постижението им има висока стойност в алпинизма и не е изключено да получат за него най-престижната награда в тази сфера “Златен пикел”. Холечек вече има два такива приза.
Към Еверест
Така и не стана ясно какви точно са били плановете на германския алпинист Давид Гьотлер и испанският ултрабегач и ски-алпинист Килиан Жорнет, които достигнаха до Южното седло на Еверест и след това слязоха в Базовия лагер заради изтощение.
"Не можеш да изкачваш Еверест в нашия стил, ако не се чувстваш 100% добре" - написа Жорнет, като посочи, че силният вятър също е бил причина да прекратят изкачването си.
Междувременно, равносметката от Еверест за този сезон е 534-ма души, изкачили върха, всички с допълнителен кислород, както и 4 смъртни случая.

Италианските алпинисти Симоне Педефери и Марко Мараци ще представят идната седмица в Банско дейността на т.нар. "Паяци от Леко" - световноизвестният клуб на италианските планински водачи. Срещата с публиката ще бъде на 8 юни, от 18:00 в залата на Туристическия информационен център в планинското градче. Преди презентацията ще бъде прожектиран документалният филм "Паяци", който беше част от програмата на Банско филм фест през 2017 г. и беше представен тогава от един ит "Паяците от Леко" Матео делла Бордела. Събитието се организира от Италианския културен институт в София, съвместно с Банско филм фест и Община Банско.
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34