Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарство против Алцхаймер беше одобрено в САЩ за първи път от 20 години насам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер беше одобрено от здравния регулатор в Съединените щати за първи път от 20 години насам. Очаква се одобрението му да увеличи натиска върху здравните власти по целия свят да го пуснат на пазара, въпреки че засега има спорни доказателства за това дали препаратът е ефективен, посочва "Гардиън".

Лекари, пациенти и организациите, които ги подкрепят, чакат с нетърпение лекарства, които могат да забавят дегенерацията на нервната тъкан, но ефективността на новия медикамент - "Адуканумаб", е оспорвана от учените. Две негови изпитания бяха спрени през март 2019 г., защото доказателствата сочеха, че той не функционира. След повторен анализ на данните на пациентите производителят "Байоджен" обяви, че взимането на по-високи дози от лекарството за по-дълъг период може да забави загубата на паметта и намаляването на способността на пациентите да се справят с всекидневни задачи. 

Британецът Алдо Сереса, който е приемал медикамента, твърди, че усеща положителното му въздействие. "Забелязах, че се чувствам по-малко объркан. Болестта все още е там, но вече не е толкова сериозна и сега се чувствам много по-уверен. Не съм достигнал до нивото, което беше преди, но определено се движа в правилната посока", сподели Алдо Сереса пред БиБиСи.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на Съединените щати първоначално отхвърли медикамента през ноември. Сега обаче американският регулатор одобри лекарството с мотива, че има "значителни доказателства, че "Адуканумаб" намалява амилоидните плаки в мозъка, които причиняват Алцхаймер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Симптоматиката на болните от Алцхаймер при пандемия се влошава

„ Науката е доста напреднала за болестта Алцхаймер , на този етап ние знаем за механизмите на това заболяване, знаем какво го причинява, знаем какви изменения притежават определени протеини, които се отлагат в човешкия мозък и които в последствие..

публикувано на 24.03.21 в 11:34
Акад. проф. Лъчезар Трайков

Акад. Лъчезар Трайков: Спечелихме 10 години в ранната диагностика на Алцхаймер

Утре се навършват 105 години от смъртта на Алоис Алцхаймер - германският психиатър и невропатолог дава името си на една от най-мъчителните и загадъчни болести за човечеството. Докъде стигна науката в откриването на причините за болестта на..

публикувано на 18.12.20 в 10:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

България ще бъде представена на "Форум на разнообразието" в Никозия

"Форум на разнообразието" /Diversity Forum/ се провежда днес на централния площад на кипърската столица Никозия. България ще бъде представена на фестивала от танцовия ансамбъл "Канатица" към Съюза на българите в Кипър. "Да отпразнуваме заедно..

публикувано на 12.05.24 в 05:22

Огромни запаси от нефт и газ в Антарктида са били открити от Русия

Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида, голяма част от които в райони, към които има претенции Обединеното кралство, съобщи вестник "Сънди телеграф". Проучванията са прелюдия към въвеждането на сондажни платформи за експлоатация на..

публикувано на 12.05.24 в 04:54

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева..

обновено на 12.05.24 в 04:40

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще..

публикувано на 12.05.24 в 03:55

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки..

обновено на 12.05.24 в 02:50
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на..

публикувано на 11.05.24 в 21:28

Икономически песимизъм властва сред европейците преди евровота

Според проучване, проведено от "Би ви ей Ексайт" (Bva Xsight) за медиен консорциум начело с френско-германската телевизия Арте, 41 на сто от европейците се безпокоят основно за здравето си. На второ място се нареждат войната и покупателната способност..

публикувано на 11.05.24 в 21:26