Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов директор на Агенцията по вписванията - Даниела Митева

| обновено на 16.06.21 в 18:08
Агенция по вписванията
Снимка: БГНЕС

Очаквана смяна на върха на Агенцията по вписванията, за която намекна вчера служебният премиер Стефан Янев.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов освободи Габриела Козарева и назначи на нейното място Даниела Митева. Митева вече е оглавявала Агенцията по вписванията до 2009 година.

Около името на Козарева се разшумя, след като нейни служители отказаха да впишат новите ръководства на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Правосъдното министерство започна нарочна проверка, която още не е приключила.

Основанията за освобождаването ѝ са в общата проверка, която служебният правосъден министър Янаки Стоилов разпореди при встъпването си на поста.

Тя е установила близо един милион необработените финансови отчети, наказателна процедура за неизпълнение с години на европейско изискване за свързването на Търговския регистър към информационната система на бизнес регистрите, договор на Агенцията с „Информационно обслужване“ за 1 милион лева.

Проверката установила и много свободни щатни бройки, включително и за ръководни длъжности. Сред тях на зам.-директор на агенцията, на главен секретар, на главен юрисконсулт.

Заместникът на Стоилов Иван Демерджиев даде пример с дама, поставена по съвместителство на поста главен секретар.

„Като възнаграждението на дамата е нараснало за две години приблизително три пъти - от 1200 лева на около 4200 лева с различни техники, част от които вървят по ръба на закона, а други дори го нарушават“.

Освен това Козарева се самоопределила и за ръководител на два европроекта.

„Което всъщност, освен че нарушава нормативните изисквания, поражда и конфликт на интереси, тъй като оттам тя е следвало да бъде контролирана от главния секретар, който е неин подчинен. Съответно изплатените суми са от порядъка на над 26 000 лева“.

Новата шефка на ключовата Агенция по вписванията Даниела Митева беше уволнена през 2009 година заради „принципни различия с ръководството на Министерството на правосъдието“, по времето, когато министър  беше Маргарита Попова.

Подадените срещу нея сигнали в прокуратурата не са установили нередности, каза министър Стоилов.

Пет обществени поръчки на обща стойност 75 милиона лева, свързани с местата за лишаване от свобода, вече се проверяват от Агенцията за финансов контрол - за облеклата на надзирателите, за дезинфектанта, за храната и напитки.

„Българските затворници чрез лавките са снабдени с най-качеството кафе, чиято цена от 8 е стигнала 30 лева на килограм", даде като пример Янаки Стоилов.

След анализ на установените нарушения ще бъдат сезирани компетентните органи, каза още правосъдният министър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16