Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 29 хиляди души в домове за стари хора в Испания са починали заради коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

29 628 души, живеещи в домове за възрастни хора в Испания, са починали от Ковид-19 от началото на пандемията на 2 март 2020 година до 6 юни тази година, показват данни, събрани от министерствата на социалните права, здравеопазването и науката и иновациите. По време на първата вълна Испания беше една от най-засегнатите от вируса страни в света и в продължение на 4 месеца жителите й бяха под строга карантина в домовете си.

Година след избухването на пандемията от COVID-19 в Испания, правителството започна периодично да публикува официални данни за смъртта на живеещите в домовете за стари хора. Те непрекъснато се актуализират заради откриването на грешки в статистиката по време на първата вълна. От 14 март 2020 г. до 6 юни смъртните случаи от потвърден коронавирус са 19 116, а близо 10 500 са починали през тези три месеца със симптоми, подобни на тези на коронавируса, но без да са диагностицирани. Заключението е, че два от всеки три смъртни случая на възрастни хора в домовете са настъпили именно през първата вълна. Най-много възрастни хора са починали в резиденции в Мадрид и Каталуния. По време на втората и третата вълна смъртността в тях е по-ниска заради строгите мерки. 

Масова ваксинация в старческите домове е попречила на минимум 17 000 души да се разболеят от Ковид-19 и на 3 500 да починат само през първото тримесечие на тази година, сочи доклад на Министерството на здравеопазването и здравният институт Карлос III. Ваксината е предотвратила 71% от хоспитализациите и 82% от смъртните случаи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Педро Санчес

Премиерът на Испания: Скоро вече няма да носим маски на открито

Ваксинационната кампания в Испания се провежда по план и правителството планира скоро да отпаднат маските на открито, обяви премиерът на страната Педро Санчес. Властите обаче не посочват конкретна дата, от която вече няма да е задължително..

публикувано на 17.06.21 в 10:33

Испания включи децата над 12 години в стратегията си за Covid ваксинация

Испанското министерство на здравеопазването и автономните региони актуализираха стратегията на правителството за ваксинация срещу Covid-19, като включиха в нея децата над 12-годишна възраст. Това стана възможно, след като в края на месец май ваксината..

публикувано на 16.06.21 в 14:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

75,5% инфлация в Турция

75 и половина процента е инфлацията на годишна база в съседна Турция към края на май, обяви днес турският статистически институт. Най-голямо поскъпване е регистрирано в образованието, жилищата и ресторантьорския бизнес. Скокът в сравнение с края на април..

публикувано на 03.06.24 в 22:55

Кипър обяви нови субсидии за жителите на планинските райони

В Кипър от днес започва подаването на заявления за включване в новите планове за субсидии за жилища и за получаване на специални надбавки за живот в планинските, труднодостъпните и селските райони, съобщиха от вътрешното министерство. Българите, които..

публикувано на 03.06.24 в 22:32
Бенямин Нетаняху

САЩ очакват отговора на "Хамас" за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати все още очакват отговор от палестинската групировка "Хамас" на плана за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, представен в края на миналата седмица от президента Джо Байдън. За това съобщи тази вечер говорителят на държавния департамент..

публикувано на 03.06.24 в 22:26

Възстановено е движението в двете посоки по Е-79

Възстановено е движението в двете посоки по международния път Е-79 между Мездра и Враца, съобщава агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът беше блокиран близо 4 часа, след като в поройния дъжд шофьор на ТИР загуби контрол над управлението и се удари в..

публикувано на 03.06.24 в 21:59
Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев: Пари за култура има

Пари за култура в момента  има, но важното е те да достигнат до хората и да се отразят на техните доходи. Това коментира в Ямбол председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Министерството на културата разполага с един от най-големите..

публикувано на 03.06.24 в 21:47

180 машини за гласуване ще има за местните избори на 23 юни

180 машини за гласуване ще има за местните избори на 23 юни, стана ясно на днешното заседание на Централната избирателна комисия. 172 устройства са предвидени за редовните избори за кмет на Панагюрище, за общински съветници в Хасково и Борован, и за..

публикувано на 03.06.24 в 21:40

Блокирано е движението на Е-79 между Мездра и Враца

Повече от 3 часа вече е блокирано движението на международния път Е-79 между Мездра и Враца, който беше препречен от ТИР. Шофьорът е изгубил контрол в проливния дъжд в района в късния следобед и се е ударил в стълб с автоматични устройства за записване на..

публикувано на 03.06.24 в 21:07