Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Иванчева на свобода под гаранция от 10 000 лева

| обновено на 21.06.21 в 17:48
Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Снимка: БГНЕС

След повече от три години в ареста и под домашен арест, бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева излиза на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Тя обаче има забрана да напуска страната.

Решението е на Върховния касационен съд, пред който Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров обжалват осъдителните си присъди по делото за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

За последно по мярката за неоклонение на Иванчева се е произнасял през март Спецапелативният съд. Искането беше мотивирано с участието й в изборите на 4 април. Тогава съдът отказа.

Днес стана ясно, че бившата кметица на „Младост е бременна и според върховните съдии това предполага свободен достъп до медицинска грижа. Въпреки възраженията на прокуратурата, те определиха продължаването на домашен й арест като вече непропорционална мярка. Иванчева заяви, че се радва, но и е притеснена:

„Три години и повече съм безработна, имам доста разходи, плюс бременността, изследвания, лекарства, вероятно ще направим кампания да помоля хората да ми помогнат“, каза тя.

Два часа по-късно адвокат е дал необходимите за свободата на Десислава Иванчева 10 хиляди лева, съобщи самата тя във Фейсбук и тя призова за дарения, за да върне парите.

Иначе очакваният днес финал на делото, което властите отчитат в категорията „висока корупция“, беше отложен за неопределено време, защото ВКС изиска информация от Висшия съдебен съвет (ВСС) за проверка, свързана с председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев. Тя е за негови действия, докато процесът беше на първа инстанция, а мерките за неотклонение на Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха променени от задържане под стража на домашен арест.

Намеса на Ушев осуети излизането им на свобода, за което беше сезиран и Съветът. В последствие именно Ушев председателстваше съдебния състав, потвърдил - макар и силно редуцирайки ги, ефективните присъди на тримата подсъдими.

Според адвоката на Биляна Петрова, тази информация е важна за делото:

„От това може да произтече отмяна на решението на апелативния специализиран съд и връщане за ново разглеждане на делото, за което ние сме писали в жалбите си. Аз смятам, че делото трябва да бъде върнато директно на прокуратурата, защото до ден днешен не разбирам за какво е обвинена Биляна Петрова“, каза адвокат Емануил Йорданов.

Той обаче не изключи Съветът да не се е занимавал с казуса

„Знаете кой е неформален лидер на Висшия съдебен съвет. Кой? Гешев, кой. Това дело бе част от пиара за избиране на Гешев за главен прокурор“.

Процесът бе предшестван от зрелищен арест в центъра на София, за който е сезиран Европейският съд по правата на човека.

В ранния следобед на 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани и държани с белезници с часове на кръстовището до Спортното министерство. Акцията се ръководеше лично от настоящия главен прокурор Иван Гешев - тогава ръководител на Специализираната прокуратура, и от настоящия консул Пламен Георгиев - тогава ръководител на Антикорупционна комисия. В колата на Иванчева и Петрова бяха намерени белязани пари.

Белязани банкноти - но при доста по-дискретна акция разследващите откриха и у бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Според прокуратурата той е посредничил между Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях бизнесмен Александър Ваклин.

Тежките осъдителни присъди, постановени от Специализирания наказателен съд -  20 години затвор за Иванчева, 15 - за Петрова и 12 - за Дюлгеров, бяха отменени от второинстанционния спецсъд и той ги намали съответно на 8 ,7 и 6 години затвор.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста малко преди Рождество на 2018 година, под "домашен арест".

Делото стига до Върховния касационен съд, защото от присъдите се оказаха недоволни и подсъдимите, и прокуратурата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с видима точка - когато човек застане на едната маркировка, вижда другата. Имаме и GPS файлове...

публикувано на 27.09.24 в 13:50
Диана Дамянова

Диана Дамянова: В загасената зала е мястото на политическата ни класа

Българският политически елит, доколкото тази пасмина е елит, стои не на стадиона, на които е публиката, защото тя е на друг стадион. Те играят един за друг и тази себичност довежда публиката до нетърпимост. Така коментира започващата предизборна кампания Диана Дамянова в интервю пред БНР. "Започваме една кампания, която ще е белязана с..

публикувано на 27.09.24 в 13:09

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са намалели..

публикувано на 27.09.24 в 13:04
Антъни Блинкън и Ван И

Антъни Блинкън ще се срещне с китайския външен министър

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще се срещне днес в Ню Йорк с китайския външен министър Ван И, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА. Отношенията между двете най-големи икономики в света са обтегнати заради разногласията помежду им, свързани търговски ограничения, мита, Тайван, човешките права и..

публикувано на 27.09.24 в 12:59
Мигранти пристигат с риболовна лодка на пристанището в Палеохора, остров Крит, 22 ноември 2022 г.

Засилва се мигрантският натиск към Гърция, Атина иска промяна на условията по приемане

Атина настоява за промяна на условията по приемане на мигранти. Засилва се натискът от пристигащи на гръцките острови, съобщават от Морска охрана. За едно денонощие на гръцките острови са пристигнали 168 мигранти, като се е наложило морска охрана да ги спасява в морето. Една жертва има до остров Кос. От гранична полиция съобщиха, че през..

публикувано на 27.09.24 в 12:53

17-годишен от София е задържан с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 12:47
Подсъдимият по делото Петър Тодоров

Разпитаха трима свидетели по делото за смъртта на 15-годишния Филип

Трима свидетели бяха разпитани на днешното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип Арсов, който беше прегазен преди година на пешеходна пътека в София.  Подсъдим по делото е Петър Тодоров, който е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Малко преди днешното заседание пред Съдебната палата имаше протест с искане за..

публикувано на 27.09.24 в 12:41