Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Котел обяви частично бедствено положение след поройния дъжд

| обновено на 26.06.21 в 18:22

Община Котел обяви частично бедствено положение, след като тази сутрин в района паднаха близо 60 литра дъжд на квадратен метър и наводниха улици, къщи и мазета в ниската част на града и село Тича.

В общинския център са наводнени 20 къщи, а в село Тича  прелялата река Луда Камчия е наводнила три улици.

Най-пострадали са имотите на улица „Иглика“ в Котел.

Няма пострадали хора.

Частичното бедствено положение ще бъде отменено, след отстраняване на щетите и овладяване на положението, съобщиха  от пресцентъра на община Котел.

По Подбалканския път и в Сливен има паднали дървета, които се отстраняват от екипи на пожарната и общинските служби. Няма затворени участъци.

Придошлата вода е превърнала улица „Иглика“ в река за минути и е повлякла автомобили, сушилници за гъби, отнесла е част от асфалтовата настилка и е влязла в домовете на хората.  

"От реката тука беше, всичко от реката тук дойде. От пътя тук дойде. От три места идваше вода".  

"При пет минути дъжд проливен тук става наводнение при нас. И това нещо години наред. Сега ще си продам къщата. На мен ми омръзна".  

"Нови балатуми отидоха на кино".  

"До кога ще е тази вода? Тази вода ще бъде цял живот май. Омръзна ми тука вече да мия и чистя".  

"Не знаем към коя институция да се обърнем. Май към никоя…. Да се оправя това нещо".

"Твоята къща падна преди две години, така ли е?".

"Да, падна и я направихме нова, и сега виж какво стана пак". 

Кметът на Котел  Коста Каранашев обяви, че има наводнения по няколко улици в града и в село Тича. Общо около 20 наводени къщи в Котел и 12-13 в село Тича. 

 "Ще имаме нужда от огромна държавна подкрепа, за да може да работим по отстраняване на щетите и по превенция срещу последващите наводнения".  

Каранашев каза откъде идва проблемът с повторното наводнение. 

 "Водният обем беше няколко пъти по-голям отколкото може да поеме всяка градска канализация, която е изградена. Значи големият проблем при „Иглика“ е - дере, което е извън урбанизираната територия, трябва да се оформи, да се почисти, да се канализира, след това да се направи нова отводнителна система до реката. Това са обекти, които не са във възможностите с мащабите на Котел".  

Преди две години на същата дата Котел отново преживя водно бедствие.

Аварийни екипи отстраниха паднали дървета по пътищата в Сливен и Ямбол.

В област Велико Търново  временно беше затворен главният път София - Варна заради наводнено пътно платно.


Снимки: Стоян Радев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на ХДС Фридрих Мерц

Фридрих Мерц ще бъде кандидатът на ХДС за канцлер на изборите в Германия догодина

Лидерът на германския Християндемократически съюз Фридрих Мерц ще бъде кандидатът за канцлер на партията на следващите избори. Това съобщиха няколко информационни агенции, като се позоваха на партийни кръгове. Първи новината коментира сегашният канцлер Олаф Шолц. "Нямам нищо против, ако г-н Мерц е кандидатът на Съюза за канцлер“,..

публикувано на 17.09.24 в 13:27
Снимката е илюстративна

Влиза в сила забраната за продажба на вейпове на деца

От днес влиза в сила забраната за продажба и предлагане на деца и младежи под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и безникотинови - така наречените вейпове. Това предвиждат законодателните текстове, обнародвани в Държавен вестник. Забранена е и рекламата им по радиото и телевизията.  НС окончателно забрани продажбата..

публикувано на 17.09.24 в 13:17
Атанас Зафиров

"БСП - Обединена левица" ще утвърди листите до края на седмицата, Мая Манолова няма да е в тях

До края на седмицата ще бъдат утвърдени окончателния състав и водачите на листи на коалиция "БСП - обединена левица". Това съобщи на брифинг изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Листите ще бъдат утвърдени от Националния съвет на партията.   Лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова обяви, че нито ще води листа, нито ще е част..

публикувано на 17.09.24 в 13:12

Започна академичната година в УНСС

Академичната година в Университета за национално и световно стопанство беше открита с церемония в Аулата на висшето учебно заведение. Още днес студентите ще влязат в учебните зали, обяви ректорът проф. Димитър Димитров. На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Рая Назарян и подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Всеки ден около 10..

публикувано на 17.09.24 в 12:43

Тържествен водосвет и официална церемония по издигане на знамето на София

Православната църква почита днес светите великомъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Денят е и празник на столицата, който започна със специално заседание на Столичния общински съвет и приветствие от страна на кмета Васил Терзиев. Минути преди 12 часа пред храма "Света София" започна и церемонията по издигането на знамето на града...

публикувано на 17.09.24 в 12:25

Елина Нинова: Хората да вдигнат глави и да преоткрият красивите сгради в София

Хората в София да вдигнат глави и да погледнат, и преоткрият  тези красиви и емблематични сгради в София, е целта на изложбата "София, уловена във времето ", сподели в интервю пред БНР авторката Елина Нинова. Фотографската експозицията е посветена на Деня на София и може да бъде разгледана и през октомври в Националния политехнически музей..

публикувано на 17.09.24 в 12:25

Във Варненския залив се провежда учение за действие при аварийна ситуация

Във Варненския залив се провежда учение за провеждане на аварийно-спасителна операция. Проверява се координацията при спасителна акция при сблъсък на два плавателни съда. Главният директор на Главна дирекция "Аварийно спасителна дейност" Румен Николов коментира, че няма времеви стандарт по време на търсенето и спасяването при инциденти. Всичко зависи..

публикувано на 17.09.24 в 12:14