Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един карикатурист по хълмовете на Прехода

Чавдар Николов: Не се интересуваме от свободата, по-притегателно е възмездието

Ролята на карикатуриста е да призовава хората да не заспиват, казва майсторът на сатирата

Чавдар Николов
Снимка: БГНЕС

„Мисля, че ние, българите, не се интересуваме много от справедливост. Както и много не се интересуваме и от свободата. За нас по-притегателно е възмездието, което е изопачена, малко грозна част от тази сграда, която трябва да направим, наречена демокрация.“

Това мнение изразява в интервю за БНР карикатуристът Чавдар Николов, който е едно от лицата на проекта „ПРАС-ПРЕС – Орган на невъзпитаните карикатуристи“.

Справедливост означава закон, който да е на мястото си и да няма преференции за никого. При липсата на такава справедливост ние лесно минаваме в сферата на възмездието и се присмиваме на онзи, от когото досега сме се страхували, смята Чавдар Николов.

Той определя себе си като „карикатурист от кариерата“ и вярва, по подобие на една друга стара максима, че карикатурата е като слънцето и въздуха за всяко живо общество.

Чавдар Николов на протестите пред 2020 г. Снимка: БГНЕС

Сега е убеден, че „лека-полека се развиделява“, но само преди няколко месеца обстановката според него не е била никак добра.

Не е трудно да си карикатурист – трябва малко талант и повече хъс, вярва Чавдар Николов. Трудно е обаче на всеки да отстоява професията си и да я уважава.

„Колеги започнаха да правят едни по-коктейлни карикатури, които са просто смешни. Такава, която развеселява – повече хумор, по-малко сатира. От сатирата боли.“

Ролята на карикатуриста е постоянно да показва нещо и да призовава хората да не заспиват, да не се отказват да преследват правата си, подчертава Николов в предаването „Изотопия“.

Автор: Чавдар Николов

„Не можахме да свалим поне един премиер с наши карикатури, но, както казваше Радой Ралин, всеки ден трябва да се меси демокрацията. Не може за омесиш и след това да легнеш на тая кълка, че вече си свършил работа.“

Негови карикатури са сваляли почти навсякъде, където е работил.

„Всеки колега има едно чекмедже с т. нар. рефизетки, от френски – рефюзе означава отхвърлям, отричам. Както има мажоретки, има и рефизетки.“

През 2016 година, докато Чавдар Николов работеше за Нова телевизия, бяха изтрити 90 клипа с негови анимирани карикатури.

„Тогава причината беше властта. Те след това ги качиха отново. Анимации по 15 секунди. Всъщност, основният носител на карикатурата е вестникът, средата на 19 век. Но мисля, че може би електронните медии ще изместят вестника като основен носител на карикатурата.“

По света навсякъде има отстъпление от това, което е било до момента, забелязва Николов.

Автор: Чавдар Николов

Когато няма отзвук, сатирата се превръща в цинизъм. Самите хора, които правят сатира, стават лека-полека циници, когато виждат, че обществото не възприема промяната, не възприема начина на поведение, който е достоен. Тогава самите журналисти се превръщат в циници. Аз познавам много колеги, които станаха обикновени циници за собствено забавление.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Снимка: БГНЕС




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев- маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композиторът и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 години. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература...

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38