Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Време е за преизчисляване на пенсиите

Моделът за премахване на 50-те лева минава през по-сериозна промяна в пенсиите, смята икономистът

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Няма голяма драма в бюджета. Не е необходимо да светваме червената лампа за тежка ситуация в бюджета. Това мнение изрази пред БНР Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика. В предаването „Преди всички“ той даде своя прочит на обявеното от финансовия министър Асен Василев, че очаква преизпълнение на приходите в хазната с милиард - милиард и половина лева.

Бюджетът е планиран с около 5 милиарда лева минус и това, което Василев казва е, че ще бъдем малко по-добре от тези 5 милиарда минус, поясни икономистът.

Към месец май приходите все още стоят добре. Най-добре се представя подоходното облагане – плоският данък се представя изключително добре, тъй като е нисък данък и всички плащат по малко, поясни Петър Ганев. По думите му, инициативата на НАП да търси касови наличности и да бъде активна сме я виждали и в предишни години.

Може би сме приближили момента, в който трябва да се случи преизчисляване на пенсиите, коментира Петър Ганев.

„Вече повече от половин година с тези 50 лева, които се дават допълнително към пенсиите, малко или много променихме пенсионния модел, но не чрез налагане на нова визия, а чрез ежемесечно отпускане на допълнителни 50 лева, които са за всички, което най-вероятно не е най-ефективният начин. Тоест той е скъп, а ефектът не е насочен към тези, които имат най-голяма нужда и малко се разпилява, но пък и хората свикнаха. Много трудно можеш да ги вземеш тези 50 лева и да кажеш – ами, те бяха само защото беше криза.“

Моделът за премахване на 50-те лева минава през по-сериозна промяна в пенсиите и отчитане на новата реалност, смята Ганев.

Концесионните такси на фона на другите приходи – ДДС, акцизи, подоходно, корпоративно облагане, не играят драматична роля в бюджета, отбеляза още икономистът. Според Ганев това е „тежка тема за нормален кабинет, който може да я развива в продължение на години“.

„От бюджетна гледна точка, дори да имаме удвояване на приходите там, тази промяна ще бъде по-малка от обичайната годишна промяна в приходите от ДДС. Има други, много по-големи приходоизточници. Да, тази тема е интересна, но тя е по-скоро интересна като политика – какво трябва да бъде концесионното плащане в една или друга сфера, а от бюджетна гледна точка концесионните приходи са примерно десета точка или 11-та, не са в първите три.“  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Академик Христо Григоров: Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия

"Българският червен кръст достойно изпълнява своята мисия", казва неговият председател академик Христо Григоров. "146 години от създаването на тази организация, тя винаги е била с протегната ръка към хората в нужда. В момента ние изхранваме над 630 хиляди българи. Помагаме на над 150 хиляди емигранти в България.  Бяхме първи след голямото..

публикувано на 16.06.24 в 06:05
Христо Иванов

Христо Иванов: Ако Борисов има шанс да се измъкне от прегръдката на Пеевски, ще опита, но е късно

Ако конституционните промени в частта им за съдебната власт бъдат съборени, това ще бъде с много тежки последици за България. Това предупреди пред БНР Христо Иванов, който подаде оставка като лидер на "Да, България". Според него с оглед на "ядрото" на техните цели и усилия в глава "Съдебна власт" на основния закон задачите са..

публикувано на 15.06.24 в 13:52

Изборите за Европейски парламент - водещата международна новина на седмицата

Дясноцентристката Европейска народна партия спечели изборите за Европейски парламент и участието на крайната десница нарасна - е равносметката след три дни гласуване в 27-те страни членки в края на миналата седмица.  Европейският парламент не предлага закони, но избира председателя на Европейската комисия - най-влиятелния пост в Европейския..

публикувано на 15.06.24 в 10:00

Партийните предпочитания на изток и на запад разкриват драматично разделение в Германия

Следизборният трус в Германия - за разлика от Франция - не е толкова голям. И все пак - крайната десница е втора политическа сила. Друга, нова популистка партия, но лява - Съюз Сара Вагенкнехт - спечели на евроизборите от раз толкова подкрепа, колкото би й стигнала за влизане в Бундестага. А трите управляващи партии записаха изключително..

публикувано на 15.06.24 в 09:39

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 13:57

Виктория Клещанова, НИМХ: До момента сме под климатичната норма за валежи

До този момент сме под климатичната норма за валежи , каза пред БНР метеорологът от НИМХ Виктория Клещанова. "През нощта имаше валежи и гръмотевични бури на много места в страната. Най-мощна беше купесто-дъждовната облачност в Централния Балкан. Количествата на валежите там са до 64 литра на квадратен метър в град Шипка. 44 литра на квадратен..

публикувано на 14.06.24 в 11:42

Чавдар Николов: Сега Борисов много желае ротация – Радев да е премиер, а той - президент

Мечтаната ротация от Борисов е Радев да стане премиер, а той да е президент. Това каза пред БНР карикатуристът от "Прас-прес" Чавдар Николов и коментира: "Сега Бойко Борисов много желае ротация. Румен Радев да си направи партия, да спечели изборите и да стане премиер, а той да застане на неговото място на "Дондуков" 2. Това е мечтаната ротация от..

публикувано на 13.06.24 в 18:06