Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 ученици ще бъдат превозени до Валенсия след карантина на Балеарските острови

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кораб ще превози днес от остров Палма се Майорка до Валенсия 200 от учениците, които бяха поставени под карантина в различни хотели заради откритото макроогнище на Балеарските острови след ученическо пътуване в края на месец юни. Вследствие на различни партита на яхти, в хотели и на концерт бяха заразени 1824 ученици от 12 автономни области и близо 6000 бяха поставени под карантина.

Операцията по транспортирането на част от учениците, поставени под карантина, се ръководи от министъра на здравеопазването Каролина Дариас. Тя стана възможна след като Съдът на Балеарските острови постанови, че принудително в хотелите могат да бъдат задържани само тези, които са дали положителен резултат от PCR тест, а останалите могат да се върнат по домовете си. Според министър Дариас учениците, които ще бъдат превозени са от Андалусия, Галисия, Страната на баските и Мадрид. Автономните региони след това сами трябва да преценят дали да ги оставят под карантина или не. Това зависи от определението „близък контакт” във всеки от регионите. 

„За Балеарските острови, те са близки контакти и според Стратегията за ранно откриване трябва да са под карантина”, посочи министър Дариас и уточни, че е важно да се знае дали през следващите дни няма да се окажат заразени. Под „близък контакт” се разбира всеки на разстояние под 2 метра и общуване в продължение на 15 минути в рамките на 24 часа. 

Дариас изрази притеснение от нарастването на заболеваемостта сред по-младото население, което все още не е ваксинирано. Въпреки че рядко се стига до хоспитализации и често са безсимптомни, те са заразоносители и затова трябва да се ускори ваксинирането на младите хора от 12 до 29 години, категорична е министър Дариас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Туристи на плаж в Бенидорм, провинция Аликанте, 27 юни 2021 г.

Испания ще иска от британските туристи негативен PCR тест или ваксинация

Испания ще изисква от британските туристи отрицателен PCR тест или пълна ваксинация. Това обяви премиерът Педро Санчес, като уточни, че мярката ще влезе в сила до 72 часа. Според министър-председателя това се налага заради тревожните данни, които..

публикувано на 28.06.21 в 13:50

500 заразени след учебно пътуване на Балеарските острови в Испания

Концерт на Арената за бикове в Палма де Майорка и вечеринки на лодки и в девет хотела станаха причина за появата на огнище на коронавирус, което засегна повече от 500 студенти по време на учебно пътуване до Балеарските острови. Въпреки това местното..

публикувано на 26.06.21 в 17:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско ракетно нападение по столицата Киев в светлата част на денонощието, което е рядкост, отбелязват информационните агенции. Кметът Витали Кличко съобщи за експлозии в града и призова хората да..

публикувано на 08.07.24 в 11:45
Виктор Орбан и Си Цзинпин.

Си Цзинпин призова световните сили да помогнат на Киев и Москва да възобновят преговорите

Президентът на Китай Си Цзинпин е заявил на срещата си в Пекин с унгарския премиер Виктор Орбан, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да рестартират преките преговори за мир, съобщи държавната телевизия. Си е добавил, че "само..

публикувано на 08.07.24 в 11:42

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Тази седмица двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, ще бъде преместена в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински. Статуята е " голяма, на места крехка ", обясни археологът...

публикувано на 08.07.24 в 11:11

Новите планове за защита на НАТО изискват до 50 допълнителни бригади

НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да реализира изцяло новите си планове за защита срещу нападение от Русия, твърди анонимен военен източник пред Ройтерс. Той не е дал повече подробности за плановете, които са секретни...

публикувано на 08.07.24 в 11:08

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет...

публикувано на 08.07.24 в 11:08
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разследва смърт в ареста в Ямбол

32-годишен мъж е намерен мъртъв в помещението за задържане в ямболската полиция. От прокуратурата е започнало разследване, образувано е досъдебно производство по чл. 115 за причиняване смърт. Иван Димитров от Ямбол е задържан в нощта на 5-и..

публикувано на 08.07.24 в 11:01

Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

След като ГЕРБ-СДС не успя да събере подкрепа за правителство на малцинството и миналата седмица парламентът отхвърли проекта на кабинет на номинирания за премиер Росен Желязков, предстои идните дни президентът Румен Радев да обяви кога ще продължи..

публикувано на 08.07.24 в 10:42