Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон и Брюксел избегнаха „войната за наденичките“

Постер срещу т.нар. твърда граница в Нюри, Северна Ирландия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха споразумение в последната минута за допълнителен гратисен период без митнически проверки на охладени месни продукти, транспортирани до Северна Ирландия от останалата част на кралството.

Така наречената „война за наденичките“ не избухна, след като Лондон и Брюксел се договориха за тримесечното удължаване на гратисния период. При подписването на споразумението за Брекзит беше договорен шестмесечен гратисен период от началото на годината. От „Даунинг стрийт“ в един момент обявиха, че ще продължат едностранно гратисния период за транзита на стоки през Ирландско море – ход, който разгневи Брюксел и от Европейския съюз заплашиха с търговска война. 

„Войната за наденичките“ е само един елемент от Протокола за Северна Ирландия, който влоши отношенията през последните месеци и провокира протести в провинцията. Протоколът цели избягване на твърда граница на остров Ирландия. Това предвижда оставане на Северна Ирландия в общия пазар за стоки на Европейския съюз и митнически проверки на стоките, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство. Проблемът с наденичките идва от това, че са забранени доставки на охладени месни продукти от трети страни, каквато се явява Обединеното кралство, в общия европейски пазар, част от който пък на практика е Северна Ирландия. 

Британският министър за Брекзит лорд Фрост заяви, че постигната договореност е „положителна първа стъпка, но е необходимо трайно решение“. 

Европейският съюз пое ангажимент да улесни също преминаването на лекарства и кучета водачи през Ирландско море, а северноирландските шофьори да продължават да пътуват до Ирландия със сегашните застрахователни документи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Постер срещу т.нар. твърда граница в Нюри, Северна Ирландия.

Лондон иска от ЕС още 3 месеца за решаване на спора за продуктите от Северна Ирландия

Великобритания поиска официално от ЕС още три месеца за решаване на спора с Брюксел за проверките на продукти, пристигащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, каквото е изискването в споразумението за Брекзит...

публикувано на 18.06.21 в 07:45
Борис Джонсън

Джонсън се срещна с европейски лидери във връзка с търговията в Северна Ирландия

В периферията на форума на Г-7 в английското графство Корнуол, днес британският премиер Борис Джонсън проведе редица важни двустранни срещи с лидери на ЕС за намаляване на напрежението по прилагането на Прокола за Северна Ирландия след..

обновено на 12.06.21 в 19:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация...

публикувано на 08.06.24 в 03:03

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче..

публикувано на 08.06.24 в 01:55
Мете Фредериксен, премиер на Дания

Датският премиер беше нападнат в центъра на Копенхаген, нападателят е арестуван

Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше в шок, след като в петък беше нападната и ударена от мъж в центъра на Копенхаген, съобщава Ройтерс, цитирайки новинарската агенция Ritzau, която се позовава на полицията и на кабинета на..

публикувано на 07.06.24 в 23:29

Рафинерия в руския град Новошахтинск е спряла работа след атака с украински дрон

Рафинерията в руския град Новошахтинск до източната граница на Украйна е спряла работа вследствие от атака на украински дрон, твърдят източници на агенция Ройтерс. Новошахтинск се намира в Ростовска област, до източната граница на Украйна. През..

публикувано на 07.06.24 в 23:23

В Дряново и трите най-големи села в общината поставят енергоспестяващо улично осветление

В Дряново и трите най-големи села в общината старото улично осветление ще бъде подменено с енергоспестяващо. Модернизацията е в ход и трябва да приключи до началото на следващата година. Новите енергоспестяващи осветителни тела и табла за улично..

публикувано на 07.06.24 в 23:09