Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без опашки на ГКПП "Кулата" въпреки интензивния трафик към Гърция

Снимка: Радио Благоевград

Интензивен е автомобилният трафик към Гърция на граничния пункт „Кулата-Промахон“, но няма опашки и задръствания.

Тази сутрин за всички автомобили беше отворен и другият граничен пункт в района - „Илинден-Ексохи“.

Въпреки засиления туристически трафик към Гърция в края на работната седмица опашки от чакащи автомобили на ГКПП "Кулата" няма, съобщават дежурните екипи на "Гранична полиция". Преминаването е бързо, за което спомага и въведената от вчера система за електронен контрол на здравните сертификати. На гръцка територия трасетата за преминаване и екипите за проверка също бяха увеличени двойно. Пет са трасетата на наша територия, като две от тях се използват от тежкотоварните камиони. Идеята беше едното да бъде "зелен коридор" за автомобилите без товар, но според превозвачи, тази нова организация не дава очаквания ефект заради непреодолимото стеснение на моста в граничната зона, където има само по една лента - на "изход" и на "вход". 

От днес се пропускат всички автомобили и на другия граничен с Гърция пункт - "Илинден-Ексохи". Трафикът и в двете посоки обаче беше много слаб. Очаква се в активния отпускарски сезон повече туристи да се насочат към този пункт, който е по-директна връзка за района на Кавала, Керамоти , Неа Перамос и остров Тасос.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смолян получи бюлетините за изборите

В Смолян пристигнаха бюлетините и ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за изборите две в едно на 9-ти юни.  95 100 броя е тиражът на бюлетините за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, а за изборите за народни представители тиражът е 96 200 броя.

публикувано на 05.06.24 в 15:19
Джо Байдън пристига в Париж, 5 юни 2024 г.

Байдън е във Франция за годишнината от Десанта в Нормандия

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна във Франция за тържествата по случай 80-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия. В рамките на тридневните чествания той ще се срещне с френския си колега Еманюел Макрон. При извънредни мерки за сигурност американският президент Джо Байдън беше посрещнат в Париж, докато в Нормандия започнаха..

публикувано на 05.06.24 в 15:19

Над 390 000 бюлетини за изборите в Русенска област бяха доставени днес

394 300 бюлетини за предстоящия вот 2 в 1 тази неделя бяха доставени днес в Русе. 193 700 от тях са предназначени за изборите за Европейски парламент, а други 200 600 са за народни представители. Веднага след разтоварването бюлетините бяха поставени в помещение с постоянна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на..

публикувано на 05.06.24 в 15:05
Итамар Бен-Гвир

Израелски министър заплаши Нетаняху с оставка

В Израел крайнодесен министър във военновременния кабинет заплаши да излезе от управляващата коалиция, ако премиерът Бенямин Нетаняху не разкрие подробности за бъдещото споразумение за Газа. Това не е първата заплаха, която отправя Итамар Бен-Гвир, който отговаря за вътрешната сигурност на Израел, но разкрива задълбочаващия се разрив във..

публикувано на 05.06.24 в 14:41

Най-високите пенсии са в София – средно около 1000 лв., най-ниските – в Кърджали

Средната пенсия в София е най-високата в страната и е малко над 1000 лева. Най-ниска е средната пенсия в Кърджали - 676 лева, показват най-новите данни на Националния осигурителен институт към 31 март. Данните сочат още, че след столицата най-високи са пенсиите в Бургас и Перник – съответно 920 лева и 906 лева средно. В няколко области пенсиите..

публикувано на 05.06.24 в 14:06

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си. Това не е остаряла организация, изчерпала своите функции, заяви пред БНР доц. Антония Пенчева, председател на творческата организация. "Важна функция на ръководството е да оказва обществена защита на професионалните интереси и авторските права на своите членове,..

публикувано на 05.06.24 в 13:55
Снимката е илюстративна, архив.

Задържан е заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър..

публикувано на 05.06.24 в 13:47