Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Негласно е прието да не се поставят под въпрос теми като въвеждането на еврото

Георги Вулджев
Снимка: Стопкадър, bTV

"Негласно е прието да не се поставят под въпрос теми, свързани с евроинтеграцията на България, каквато е въвеждането на еврото, без значение каква е политическата ориентация на управляващите". Това каза пред БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и добави:

"Мейнстрийм политиците могат да се обвиняват в корупция и че крадат, но тези казуси не се поставят под съмнение. Това е притеснително, защото много от най-големите корупционни проблеми изхождат от някои процеси на евроинтеграция в България".

Икономистът подчерта, че в договора за присъединяване на България в ЕС няма конкретни срокове, в които страната ни трябва да въведе единната европейска валута:

"Според самия договор на ЕС - кога една държава ще приеме еврото е обект на вътрешно нейно решение. Тя трябва да прецени за себе си кога нейната икономика е готова и кога смята, че самата еврозона е готова. Въпрос на преценка е дали въпросната страна от ЕС смята, че може да извлече някаква полза от еврозоната в този конкретен момент. Не случайно тази клауза на договора няма конкретни срокове, защото много държави не са съгласни да има толкова стриктно изискване задължително да си сменят валутата, защото това означава едно огромно прехвърляне на суверенитет, което много държави не искат да правят". 

Вулджев обясни, че БНБ контролира механизма на Валутния борд и Народното събрание, ако реши, винаги може да промени настоящия закон за борда, но когато влезе в еврозоната, страната ни губи свобода в това отношение.

По думите на икономиста има направени социологически проучвания по темата и всички те сочат, че повечето българи искат да има референдум по въпроса за въвеждането на еврото.

"Няма нито един доклад от някаква българска институция - БНБ или Министерство на финансите, който да описва какви ще са икономическите последствия за България. Всички очакват да са плюсове, но няма документ, който да показва какви ще са тези плюсове", посочи той.

Интервюто на Петър Волгин с Георги Вулджев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Иванов

Христо Иванов: Ако Борисов има шанс да се измъкне от прегръдката на Пеевски, ще опита, но е късно

Ако конституционните промени в частта им за съдебната власт бъдат съборени, това ще бъде с много тежки последици за България. Това предупреди пред БНР Христо Иванов, който подаде оставка като лидер на "Да, България". Според него с оглед на "ядрото" на техните цели и усилия в глава "Съдебна власт" на основния закон задачите са..

публикувано на 15.06.24 в 13:52

Изборите за Европейски парламент - водещата международна новина на седмицата

Дясноцентристката Европейска народна партия спечели изборите за Европейски парламент и участието на крайната десница нарасна - е равносметката след три дни гласуване в 27-те страни членки в края на миналата седмица.  Европейският парламент не предлага закони, но избира председателя на Европейската комисия - най-влиятелния пост в Европейския..

публикувано на 15.06.24 в 10:00

Партийните предпочитания на изток и на запад разкриват драматично разделение в Германия

Следизборният трус в Германия - за разлика от Франция - не е толкова голям. И все пак - крайната десница е втора политическа сила. Друга, нова популистка партия, но лява - Съюз Сара Вагенкнехт - спечели на евроизборите от раз толкова подкрепа, колкото би й стигнала за влизане в Бундестага. А трите управляващи партии записаха изключително..

публикувано на 15.06.24 в 09:39

Журналисти: Кампанията не беше обърната към избирателите

" Политиците не успяха да научат много за избирателите си. Тази кампания като че ли не беше обърната към избирателите. Политиците разговаряха сами със себе си. Кампанията се отличи със скучноватост и сивост ".  Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Мария Филева - репортер от БНР.  "Размина им се дневния ред - политиците..

публикувано на 14.06.24 в 13:57

Виктория Клещанова, НИМХ: До момента сме под климатичната норма за валежи

До този момент сме под климатичната норма за валежи , каза пред БНР метеорологът от НИМХ Виктория Клещанова. "През нощта имаше валежи и гръмотевични бури на много места в страната. Най-мощна беше купесто-дъждовната облачност в Централния Балкан. Количествата на валежите там са до 64 литра на квадратен метър в град Шипка. 44 литра на квадратен..

публикувано на 14.06.24 в 11:42

Чавдар Николов: Сега Борисов много желае ротация – Радев да е премиер, а той - президент

Мечтаната ротация от Борисов е Радев да стане премиер, а той да е президент. Това каза пред БНР карикатуристът от "Прас-прес" Чавдар Николов и коментира: "Сега Бойко Борисов много желае ротация. Румен Радев да си направи партия, да спечели изборите и да стане премиер, а той да застане на неговото място на "Дондуков" 2. Това е мечтаната ротация от..

публикувано на 13.06.24 в 18:06
Ивелин Михайлов и Николай Марков с водача на листата във Варна проф. Юлиана Матеева и водача на листата в Стара Загора Красимира Катинчарова

Йоан Запрянов: "Величие" ще бъде държана "на трупчета"

"Величие" ще бъде държана "на трупчета" , заяви пред БНР журналистът от Капитал Йоан Запрянов.   " В момента "Величие" ще бъде оставена да говори радикално , да предлага радикални законопроекти, но когато трябва те да отсъстват от зала, да гласуват по конкретен законопроект или да подкрепят правителство в някой парламент, това ще бъде..

публикувано на 13.06.24 в 13:37