Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Гигов: Ако събудим отново ваксинационния процес, няма да бракуваме ваксини

Проф. Красимир Гигов
Снимка: БГНЕС

Ако успеем да събудим отново ваксинационния процес в страната, няма да се стигне до бракуване на ваксини. Това обясни в интервю пред БНР проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации, бивш шеф на Ваксинационния щаб.

"При положение, че има много страни, които се нуждаят от ваксини, да се унищожават ваксини - при това ние имаме свободен достъп до която искаме и когато поискаме, недопустимо е да допускаме изхвърляне на ваксини", подчерта той и добави, че в момента има "затишие пред буря", защото хората са се успокоили и не се имунизират срещу Covid-19.

"Създадена е една много добре смазана машина - от доставки до приемане, съхраняване и снабдяване на здравни институции - а няма желаещи да се ваксинират. Трябва да променим съзнанието на хората, като авторитетни и популярни водачи, също и духовни водачи - ги увлекат със себе си и препоръчват ваксинации".

По думите на проф. Гигов от Българската православна църква, от мюсюлманското вероизповедание и от всички религиозни общности са поканени и са се включили в процеса, координиран от обществения съвет по ваксинации.

Духовници и кметове в Гърция агитират хората да се ваксинират

Бившият шеф на Ваксинационния щаб подчерта, че изборът е персонален и никой не може да бъде принуждаван да се ваксинира или да бъде санкциониран, ако откаже

Мира Кожухарова: МЗ залага на по-рационални противоепидемични мерки 

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Красимир Гигов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На бул.

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест е организиран тази вечер от 19 часа в София -  на пешеходната пътека при кръстовището на  булевард "Сливница" и улица "Русе", по инициатива на Фондация "Ани и Явор" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата". Предвидено е мирно шествие до кръстовището на булевард "Сливница" и булевард "Константин Величков" и..

публикувано на 08.07.24 в 07:46

"Възраждане" - Перник на протест срещу назначението на новия зам. областен управител

Пернишката структура на "Възраждане" организира протест срещу назначението на младежкия лидер на ДПС в Перник Симеон Гебов за зам. областен управител. Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста Протестът е насрочен за 16.30 часа пред сградата на областната администрация в Перник, каза общинският лидер на..

публикувано на 08.07.24 в 07:36
Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан пристигна днес в Пекин за разговори с китайския президент Си Цзинпин, съобщи ръководителят на пресслужбата на Орбан за държавната информационна агенция МТИ. "Мисията на министър-председателя Виктор Орбан за постигане на мир продължава", заяви Берталан Хаваш. Това е поредно изненадващо..

публикувано на 08.07.24 в 07:29
Жан-Люк Меланшон

Левицата се очертава победител на вота във Франция, но без парламентарно мнозинство

Във Франция неочаквана победа на левицата на предсрочните парламентарни избори преобърна отново политическия пейзаж. Крайнодясната партия "Национален сбор" остана на трето място. Нито една партия няма пълно мнозинство. Според официалните даннилевият Нов народен фронт печели 182 места в следващото Национално събрание и ще е първа..

публикувано на 08.07.24 в 07:22

Жълт код за жеги в цялата страна

Предупредителен жълт код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението се отнася за всички области на страната. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максимални..

публикувано на 08.07.24 в 07:14
Снимката е илюстративна, архив.

Спасяват над 200 мигранти от потъващ кораб до гръцки остров

Голяма спасителна операция се провежда до остров Гавдос.Над 200 мигранти се намират на потъващ кораб. Включиха се и търговски кораби в близост до мястото на инцидента. Ситуацияна е много критична, защото всяка минута може да доведе до жертви, казаха от екипажите на търговските кораби, които участват в спасителната операция. На място са катери на..

публикувано на 08.07.24 в 03:20
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка разлика..

публикувано на 07.07.24 в 22:15