Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборни казуси от страната

| обновено на 11.07.21 в 20:48
Снимка: БГНЕС

Районната избирателна комисия във Варна проверява сигнал за наличие на машина в секционна комисия в район "Приморски", при която един избирател е гласувал два пъти с една и съща карта, без да бъде изваждана от устройството.

Велин Жеков - председател на РИК каза, че има подобни сигнали и от други райони в страната и в момента се проверяват.

Избирателната активност към 16.00 часа е средно 30 процента в Трети избирателен район .

В три секции в Пловдивска област преминаха към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините, съобщи говорителят на 17-та РИК Иван Кърчев:

"Вече е нормализиран процесът в тези три секции. Хората си гласуват нормално, с хартиени бюлетини, като освен в тези три секции, в още 95 секции на територията на 17-та РИК се гласува с хартиени бюлетини, тъй като те са под 300 избиратели, както и тези секции, които са разкрити в болници и в дом за възрастни хора в село Старосел".

Заради проблем с машината за гласуване изборният ден в бургаския квартал "Лозово" започна с 3 часа закъснение. Десетки избиратели бяха върнати от секционната комисия.

Районната избирателна комисия в Бургас провери 20 жалби.

За нерегламентирана агитация, за помощ при гласуване с машини, която нарушава тайната на вота, за заснети и публикувани в сайт хора, които гласуват, както и за проблеми с машините, заради които се забавя и затруднява вота са жалбите, постъпили в Районната избирателна комисия. Повечето от тях са определени като неоснователни.

Затруднения при гласуването с машини обаче имаше. Председателят на секционната комисия в село Драганово, където живеят основно етнически турци, заяви:

„Хората се затрудняват при машинното гласуване. Повечето от населението не разбира българския език и няма как да им обясним. И за нас е трудно, и за тях е трудно“.

Необичайно ниска беше избирателната активност в ромския квартал „Победа“ в Бургас.

Още в 11.00 часа сутринта в една от секциите там машината се повреди:

- Развали се. Пиука и това е. Започнахме с хартиени бюлетини да гласуваме.

Само в три секции от 619 в цялата област заради технически проблеми с машините гласуването беше заменено с хартиени бюлетини.

В две секции в Димитровград също преминаха на гласуване с хартиени бюлетини.

Според говорителя на Районната комисия в Ямбол Марияна Гърдева преминаването към гласуване с хартиени бюлетини ще доведе до проблем при попълването на протоколите:

„Тъй като не само трябва да броят контролните разписки, хартиените бюлетини, но и трябва да попълнят вече 3 протокола“.

Във Велико Търново четири секции преминаха на гласуване с хартиени бюлетини. Проблемите са били свързани с неразчитане на картите и блокирали екрани.

От секционните комисии в цялата област постоянно подават сигнали до Районната избирателна комисия, че машините не отпечатват разписки след гласуване.

При този проблем в списъка срещу името на избирателя се посочва, че няма разписка, поясни председателят на РИК Велико Търново Николай Илиев. Районната избирателна комисия разгледа четири жалби за нерегламентирана агитация.

В област Велико Търново измериха избирателната активност с 13 % по- ниска от тази на вота на 4 април. Много ниска е избирателната активност по селата, защото възрастните хора масово не излязоха да гласуват, притеснени от машинния вот.

Такъв пример е село Майско в Еленския балкан. Десислава Иванова - председател на секционната комисия в селото за активността към 17.00 часа:

"В сравнение с предишните избори, когато гласуването беше с хартиени бюлетини, определено хората се притесняват от гласуването с машина. По списък са 968 души. Към момента са гласували около 120".

Масовото гласуване с машини не остана встрани от проблемите и в Силистра.

В една от секциите – в село Алеково, община Алфатар вотът е започнал след 12 часа на обяд. Едва тогава е започнало гласуването с хартиени бюлетини.

Подобни ситуации имаше и в три от градските секции в Силистра, в по-ранни часове.

В Районната избирателна комисия в Силистра са подадени жалби по сигнал, че на адреса на кметския наместник в село Главан имало регистрирани над десет лица с настоящ адрес, които да упражнят правото си на глас в селото. На съседен адрес имало аналогична ситуация. Искането е за проверка дали тези лица са постоянно регистрирани, от кога и дали е във връзка с провеждащите се избори.

Сигнали има и за вмешателства от страна на кметовете на ситовското село Искра и на село Сребърна.

В първия случай става въпрос за влизане в секционна избирателна комисия и даване на разпореждания придружаващо лице да гласува вместо избирател. В Сребърна пък кметът извършва разносна дейност на избиратели от адресът им до избирателната секция.

Объркване на секциите от страна на РИК доведе до анулиране на две хартиени бюлетини. В секция 153 било получено обаждане да се премине към гласуване на хартия. Разпореждането обаче било за секция 123, където още в началото на изборния ден станало ясно, че машинното устройство не работи. Така докато стане ясно, че е има объркване двама души са дали своят вот на хартия. Гласуването е продължило с машината.

Избирателната активност в Силистренска област към 16.00 е била малко над 28%.

28.24% е избирателната активност в Хасковска област към 16 часа, съобщават от Областна администрация. Най-висока е активността в община Минерални бани - 45.27%, а най-ниска - в община Хасково - 26.25%.

7 жалби за нарушаване на изборния процес са постъпили в РИК в Хасково.

Две от машините са били програмирани да започнат работа в 8.00 и гласуването е закъсняло с един час. Две секции преминаха на ръчно гласуване, след като устройствата изобщо не заработиха, обяснява председателят на РИК Хасково Добромир Якимов.

В село Малево е имало агитация:

„С наше решение сме обявили, че това е нарушение и сме дали указания на председателя на съответната СИК в бъдеще да не се допуска и да се съобщава конкретен номер вътре в секцията“, обясни Якимов.

Една от последните жалби в Районната избирателна комисия е срещу председателя на СИК 94 в Хасково, който не е допуснал в изборното помещение упълномощен представител на коалиция.

От РИК задължават да бъде допуснато упълномощеното лице  , като при неизпълнение на председателя на СИК ще бъде наложена глоба до 200  лeва.

Във Враца само в една секция преминаха съм гласуване с хартиени бюлетини. Полицията предаде на прокуратурата 95 сигнала за купуване на гласове.

Но Районната избирателна комисия във Враца не може да обяви край на изборния ден. Причината е, че при гласуването на последния избирател в село Попица машината се е повредила и не може да бъде отпечатан финален протокол за секционната комисия. Изчаква се техник на „Сиела Норма“, за да възстанови работата на машината и комисията да обяви край на изборния ден.

Жалби за нарушаване на изборния процес заляха Районната комисия в Кърджали. 20 са постъпилите до момента сигнали от щабовете на политическите сили.

В полицейското управление в Шумен за хулиганство е задържан 37-годишен жител на село Капитан Петко. Той влязъл в пререкания с член на секцията за гласуване и му ударил шамар.

Същевременно като спокоен отчитат изборния ден в Шумен председателите на секционните комисии: “Няма голяма опашка…Много по-удобно да се гласува с машини и за нас, и за хората“.  В Районната избирателна комисия до момента са постъпили 8 жалби за нарушение на Изборния кодекс. Малко над 25% е била избирателната активност в община Шумен към 16.00 ч. 

Избирателната активност в община Търговище надхвърли 25%, но все още е далеч от отчетената по същото време на предишните избори за народни представители, която бе малко над 41 на сто. В подвижната избирателна урна за хора с увреждания са гласували 31 от 39, заявили желание.

Гласуване на хора от село Сърница, общ. Минерални бани в подвижни секции за хора с увреждания . Снимка: Дора Атанасова

Кюстендил е от регионите, където няма проблеми с машинното гласуване. Единствено в секцията в Първо основно училище в областния град за известно време екранът на устройството потъмнял, но след това започнал да функционира нормално.

Сигнал за изборна агитация на неразрешено място - плакати по автобусните спирки, е постъпил от Бобов дол. Материалите са премахнати веднага.

Хора от Северна Македония с постоянен адрес в Кюстендил и този път не дойдоха да упражняват вота си, а те според служба ГРАО са около 12 000, предава кореспондентът на БНР в региона.

Нито един от 26-те хиляди жители на Северна Македония  с българско гражданство от избирателните списъци в Благоевград, не е упражнил правото си на глас до този момент. За разлика от ниската избирателна активност в Благоевградска област, която към 17.00 часа е едва 26%, жалбите и сигналите от представители на политически партии и коалиции са на път да поставят рекорд - над 30.

По-рано днес Районната избирателна комисия в Благоевград спешно изпрати екип  в една от секциите в Симитли, където неграмотни хора са гласували с придружител.

Неграмотността  не е основание за гласуване с придружител, категорични бяха от РИК в Благоевград по повод скандала в  4 секция в град Симитли:

„Председателят самоволно решава кой може да гласува с придружител и кой не може“.

В София слушател на БНР сигнализира за големи опашки и само една машина за 785 избиратели в секция в столично училище.

Тази сутрин Димитър Куманов отива да гласува в Техникума по полиграфия и фотография. Там обаче разбира, че не само той, но и съседите му от неговия и съседния блок са преместени в друга секция в 126-то основно училище в София:

"Поне да ни бяха залепили бележки, за да знаем, защото човек първо отива и започва да търси в старото училище къде точно му е секцията и губи там сума време накрая, за да установи, че изобщо не е там секцията, което за по-възрастните хора със сигурност е проблем".

785 са гласоподавателите в 60-а секция в 126-то училище. До обяд гласувалите бяха около 200, но машината е само една:

"Към 11.30-12.00 някъде беше се образувала опашка от около 50 души".

"Гласуването не е затруднено" - казва председателят Маргарита Иванова: "Върви много добре изборният ден, много спокойно. Имаше голямо натоварване. Сега се поразтовари малко".

Друга избирателка, която е сред преместените, е успяла да провери предварително:

"По интернет, по ЕГН-то си проверявам всеки път и проверих, че сме тук, в училището. То няма никакъв проблем дали в едната сграда или в другата ще влезе човек".

В Габрово няма дълги опашки пред секциите. От началото на изборния ден дребни технически проблеми са възникнали едва в три от всички 218 секции в Габровска област. Машините устройства навсякъде работят. Активността е по-ниска в сравнение с редовните избори през април.

В Перник хората с ориентират бързо как да дадат своя вот с машините и в повечето случаи гласуват до една минута, обясни Лариса Кральова, председател на една от големите секции в града:

„Бързо се ориентират, независимо млади ли са или възрастни“.

С 14 на сто по-ниска избирателната активност отчитат в Пернишка област в сравнение с изборите на 4 април. До 16.30 часа са гласували под 30 процента от избирателите.

22,65 % е избирателната активност към 16.00 часа в област Сливен. Гласували са 38 901 гласоподаватели, съобщиха от Областна администрация.  

Чаши с номер на определена политическа партия са получили жители на русенската община Ветово при покупката на напитка от кафеавтомат. След подаване на сигнала, кафемашината е била запечатана. Без сериозни нарушения премина изборният ден в Русенска област и при ниска избирателна активност.

От имащите право на глас 204 141 избиратели в Русенска област едва 46 068 души са отишли до урните, каза председателят на РИК Милена Хинкова. Една жалба е разгледана и тя се отнася за кафеавтомат пред секция в община Ветово, чиито чаши били брандирани с номера на политическа партия.

Милена Хинкова допълни, че в една от големите секции в град Бяла машина за гласуване е била повредена и там хората гласуват само с едно устройство. Засега няма секции, в които да се налага преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.

В 22 секции в Плевен ще има контролно преброяване, четири от тях са в общината- град Славяново и селата Буковлък, Ясен и Мечка. В две секции в Червен бряг изборният ден ще приключи с час по-късно заради сгрешена предварителна настройка на машините.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

публикувано на 19.05.24 в 17:05

Избрани са двамата кандидати за митрополити на Сливенската епархия

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели за надпреварата за митрополит на Сливенска епархия. За Арсений са гласували 26 души, а за Герасий - 25, обяви наместникът на сливенския митрополит и председател на изборната комисия Варненския митрополит Йоан. Епископите Арсений и Герасим са..

публикувано на 19.05.24 в 16:59

Изложба в Берковица в памет на Милан Миланов-Революцията

В Берковица откриха първата мобилна изложба, посветена на Милан Миланов–Революцията. За приноса му за развитието и популяризирането на културно-историческото наследство в Северозапада приживе той бе награден с орден I степен „Кирил и Методий“. Фотодокументалната изложба „Музейната революция на Северозапада“ е изготвена в чест на 95 г. от..

публикувано на 19.05.24 в 16:49
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти Двамата лидери определят решението като отдалечаване от европейския път на..

публикувано на 19.05.24 в 16:43
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския културно-информационен център в Скопие.   Гост на спектакъла беше президентът на страната Гордана..

публикувано на 19.05.24 в 16:23

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград. Държавните университети ще затворят в понеделник врати в знак на протест Синдикалните структури в..

публикувано на 19.05.24 в 16:14