Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизборните обещания на някои от кандидатите за депутати

Снимка: Радио ВИДИН

Какви бяха някои от обещанията на кандидати за депутати по време на предизборната кампания?

„Докато има Covid-19 българските пенсионери ще получават по 50 лева, ако ГЕРБ управлява“, каза Бойко Борисов.

Средната работна заплата да е поне 1000 евро. До 2025 ние можем да достигнем растеж на Брутния вътрешен продукт и числото в края на мандата да бъде 100 милиарда евро“, заяви Томислав Дончев.

Пламен Данаилов и Теодора Пенева от „Има такъв народ“ обещаха:

"Необлагаем минимум, който ще остави едни поне 500 лева на годишна база разполагаеми. Семейно подоходно облагане - минимум още 500 лева на година.

Еднократна помощ за всички ученици от всички класове, потребителска помощ за новородени деца в размер на 24 минимални работни заплати за седем години. Намаляване на разликите между минимална и максимална пенсия“.

„Със сигурност, ако следващият парламент има по-дълг живот, ще има нов закон за медиите“, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Корнелия Нинова заяви:

"Шоково увеличение на доходите, преизчисляване на пенсиите, намаляване на ДДС за лекарствата на 9%, необлагаем минимум от 500 лева за всяко дете на работещи родители. Майчинството за втората година да стане 10 минимални работни заплати - това са 6 хиляди и 500 лева, учебниците, детските градини и лекарствата за деца до 14 години да са безплатни, увеличение на минималната заплата, оттам увеличение и на средната ще последва".

Мая Манолова от "Изправи се. Мутри вън“ заяви:

„Минималната работна заплата да стане 1250 евро в края на следващия мандат. Всички пенсии да бъдат преизчислени. Подкрепа на семейства за второ и трето дете. Специално държавно финансиране за всички, които са с намалени обороти. Защита срещу високите сметки за ток и парно. Промени в Конституцията, които да определят мястото на прокуратурата“.

Букетът с обещания на "Демократична България":

„Средната заплата в България да стане 2300 лева. Да се удвои средната пенсия, пари ще има“.

„Влезем ли във властта това ще едно от първите неща, които ще направим - детска болница“.

„Ръководните постове в службите да минават на полиграф за лоялност към държавата“

Станислав Анастасов от ДПС:

"Да вкараме ресурса на водородните технологиите и да направим повишение на доходите, което не носи след себе си инфлация“.

Председателят на партия "Българско лято" Васил Божков:

„Ние ще освободим българите от грижите за бита, да пътуват на екскурзии по света и да нямат грижи за утрешния ден“.

Председателят на партия „Движение 21“ Татяна Дончева заяви:

„Измитане на модела ГЕРБ, изваждане на лалугерите от дупките“.

Николай Хаджигенов от "Изправи се. Мутри вън" коментира:

Борисов само едрите му деяния, които са станали известни през последните години са десетки, ще търпи присъди лишаване от свобода и следващите 200 години ще живее при бай Ставри. Това е правосъдие“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36