Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 184 години от рождението на Васил Левски

| обновено на 18.07.21 в 11:53
Снимка: архив

Честванията на годишнината започнаха сутринта с литургия в храма „Свети Николай“. На площад „Васил Левски“ бяха издигнати знамената на България и на Карлово и беше отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му.  Посрещнати бяха и участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски“

За да се преклонят пред подвига на героя, стотици родолюбци всяка година следват неговите стъпки,  преминавайки за няколко дни Стара планина. И тази година сред походниците имаше много  семейства с малки деца,  включиха се и туристи - ветерани, както и ученици на всякаква възраст.


За мен кулминацията на тържествата е в днешния ден на площад "Васил Левски", защото Апостола е една от нашите светини  - личност, по която се мерим всички и мерим и днешните управляващи, които имат нашето доверие за определен отрязък от време. Поклонението е наше синовно задължение, а пък на карловци и на мен като кмет на Карлово това е една голяма отговорност, защото по начина, по който ние днес представяме града и нашето преклонение и чувства към Апостола гледа цяла България, ние нямаме право да правим нещо, което да не е на високо ниво във всяко е едно отношение с автентичност, история, възторг, защото Левски освен преклонение предизвиква и възторг, тази вечер е кулминацията“, каза за БНР кметът на Карлово Емил Кабаинов.

Вечерта в музея "Васил Левски" ще бъдат връчени наградите на отличените в националните конкурси, посветени на делото на Апостола. С воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което на площад "Васил Левски" ще започне тържественият митинг-заря. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. 

Церемонията с начален час 21:00 часа ще бъде предавана пряко от Българското национално радио.

По повод годишнината тази сутрин президентът Румен Радев ще посети църквата „Св. Димитър Солунски“ в Айтос, а след това и град Стралджа, за да поднесе цветя  пред паметника на Апостола на свободата.

По-късно през деня държавният глава ще бъде в Сливен по случай отбелязването на 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, а вечерта ще участва в тържественото отбелязване на 184 години от рождението на Апостола в Карлово.

Премиерът Стефан Янев ще участва в отбелязването на 184-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, съобщиха от правителствената пресслужба. Той ще присъства на панихидата в църквата "Св. София" в столицата.

Жители на с. Къкрина и представители на институции се преклониха днес пред паметта и делото на Левски поднесоха цветя пред паметника му в двора на Къкринското ханче, превърнато в първия музей, посветен на Апостола на свободата преди 90 години. 

Снимка: Пламен Христов

От 17:30 ч. в Ловеч в храм „Успение Богородично“ ще има панихида за Апостола. От 18:00 ч. е гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски в Ловеч, а веднага след тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя в музея  „Васил Левски“ ще бъде изнесен музикално-поетичен спектакъл, посветен на 184 г. от рождението на революционера.

Във Велико Търново 184-ата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъдат отбелязани с военен ритуал и с детска творческа и образователна работилница в Археологическия музей.

Децата и родителите им ще имат възможност да се докоснат до света на Васил Левски чрез негови мисли и вещи, да влязат в ролята на детективи и разкрият исторически загадки, свързани със сподвижници на Апостола в Търновския край. Малките посетители в лапидариума на Археологическия музей ще изработят семейно дърво на революционера. Всяко дете ще може да си изработи лъвче и знаме от времето на революционните борби, както и да пробва „Лъвския“ си скок.

Пред паметника на Апостола в центъра на Велико Търново от 17 часа е военният ритуал за полагане на венци и цветя на признателност, а почетният караул от НВУ „Васил Левски” ще премине в тържествен марш.

В Радомир пък ще има състезание по "лъвски скок".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София заради ремонти

От 8.00 ч. на 29 май, се променя организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като трафикът ще преминава по лявата активна лента и изпреварващата лента. Скоростта на движение се намалява..

публикувано на 28.05.24 в 21:48

Прага: До дни Украйна ще получи 155-милиметрови снаряди

Украинската армия ще получи десетки хиляди снаряди за тежката си артилерия през следващия месец, заяви министър-председателят на Чехия Петр Фиала. Това съобщи агенция Ройтерс. В рамките на ръководената от Прага инициатива 15 държави от Европейския съюз и НАТО събраха повече от 1,6 милиарда евро, за да закупят 155-милиметрови снаряди от трети..

публикувано на 28.05.24 в 21:40

Радев: Голямата задача на бизнеса е да подпомага българската култура

Държавата трябва да създава условия, в които културата да се развива с помощта на частната инициатива, това посочи президентът Румен Радев. Той участва във форум, посветен на инвестициите в сферата на културата. "От криза се излиза с ясна посока и с обединение на нацията. Културата е страхотно оръжие! Тя е мека сила! Това е и голямата задача на..

публикувано на 28.05.24 в 21:36
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин предупреди западните държави да не разрешават Киев да ползва оръжието им за удари на руска територия

Руският президент Владимир Путин предупреди западните държави да не разрешават на Украйна да използва оръжието им за удари на руска територия. Пред журналисти в Узбекистан, където бе на официално посещение, Путин говори за рискове пред малките европейски държави: "Представителите на страните от НАТО, особено тези в Европа и особено в..

публикувано на 28.05.24 в 21:24
Лидерът на партия „Алтернатива” Африм Гаши, архив.

Африм Гаши е избран за председател на парламента в Скопие

Африм Гаши беше избран за председател на новия парламент в Република Северна Македония, който днес проведе първото си заседание.  Четиригодишният мандат на законодтелния орган започва да тече от днес, както и срокът от 10 дни, в който президентът Гордана Силяновска трябва да даде мандат за съставяне на правителство. Гордана..

публикувано на 28.05.24 в 21:08
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Франция и Германия с допълнителна финансова помощ за Украйна

"Трябва да позволим на украинците да неутрализират руските военни бази, откъдето Украйна е обстрелвана с ракети." Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон като подчерта, че западното оръжие не бива да бъде използвано срещу цивилни цели. Френският лидер направи коментара броени часове след като руският президент Владимир Путин предупреди..

публикувано на 28.05.24 в 21:01
Американски и израелски войници оценяват ситуацията на американски военен кораб в град Ашдод, Израел, на 26 май 2024 г. 
Според САЩ армейските кораби, превозващи част от дока, предназначен за предоставяне на хуманитарна помощ на Ивицата Газа, са изхвърлени на брега в Ашдод поради метеорологичните условия.

САЩ са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей

Американските военни са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей, съобщи NBC. Съоръжението, което бе монтирано по-рано този месец, е пострадало в резултат на лошото време. Не е ясно кога и дали изобщо ще може да заработи отново.  Кеят беше използван за доставка на храни и други стоки на първа необходимост от Европейския..

публикувано на 28.05.24 в 20:09