Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев

Шумен протест, искащ оставката на Гешев, съпътства Пленума на ВСС

| обновено на 22.07.21 в 18:31
Снимка: БГНЕС

След близо 7 часа разисквания пленумът на Висшия съдебен съвет отхвърли с 12 на 8 гласа като недопустимо внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Съдебните кадровици спориха дали Янаки Стоилов има правомощията да внася подобни сигнали и дали е възможно да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика ВСС. То е над 100 страници мотиви, плюс приложение, което съдържаше публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата. С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействието си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичния кодекс на магистрата.

След повече от 6-часови дебати ВСС не намери основание да започне проверка срещу Иван Гешев или да го отстрани от поста.

Обвинител номер едно коментира:

"Главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. Това е лъжа и е обидно, първото изречение от юридическото нищо на служебния министър на вътрешните работи, който твърди, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор".

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че всички материали и данни ще бъдат пратени в Народното събрание и определи днешния ден като:

"Смятам това за едно стесняване на реалния смисъл на Конституцията, което, опасявам се, ще даде поводи причините да се търсят в нея, а не в действията на ВСС. Според мен ВСС трябваше, така, както настоявах, да се произнесе по съществото на въпроса. Това е негова воля, негова отговорност и всъщност членовете на ВСС, в своето мнозинство, мисля, че избягаха от тази отговорност и юридическа, Така че в този смисъл, ако използвам по-образно сравнение, ВСС каза, че тестът не му е поднесен по начина, по който той е очаквал и не иска да решава теста".

Междувременно прокурата съобщи, че е снела обяснения от Делян Пеевски и от всички останали попадащи под санкциите на закона "Магнитски", без Васил Божков, който се укрива извън Европейския съюз.

В съобщението на държавното обвинение се посочва, че причината за публикуването му днес е високият обществен интерес, а целта е максимална прозрачност.

Специално за Делян Пеевски се посочва, че проверката срещу него продължава, както и тази срещу Илко Желязков.

Снимка: БГНЕС

Едновременно с днешното заседание за мандата на Иван Гешев от Гражданско движение БОЕЦ организираха протест пред Висшия съдебен съвет.

Те дойдоха с плакати, на които се четеше "Оставка" и "Гешев е позор". Пред сградата на ВСС посрещнаха с аплодисменти правосъдния министър Стоилов, внесъл за разглеждане искането за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор. 

Протестиращите гледаха заседанието на ВСС онлайн и освиркаха изказването на обвинител номер едно. Недоволните поискаха представител на ВСС да слезе пред сградата, за да му връчат исканията си към Иван Гешев.

По-рано протестиращите блокираха движението по ул. „Екзарх Йосиф“, което за часове остана затруднено.

Снимка: БГНЕС

От БОЕЦ обявиха, че внасят над 8 000 подписа във Висшия съдебен съвет с искане за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор.

„Искам все пак да има прозрачност в съдебната система и да не се допускат чадърите над министри, над хора от властта“;

„Макар и да не вярвам, че сега ще гласуват оставката на Гешев, защото те са си го избрали, този човек не трябва да го оставяме да бъде до 2025 година главен прокурор, защото за тези още 4-5 години всичко, което досега те не са направили законно - всички схеми, които са налице, още са незаконни и прикрити, те ще успеят да си ги направят законни и след 2025 г. вече няма да има за какво да ги пипнат. Затова веднага Гешев трябва да бъде премахнат и да бъде сложен друг човек";

„Тук съм, защото искаме незабавната оставка на Иван Гешев, също така реформа във ВСС, защото там има изключително много политически зависимости и това не може да гарантира разделянето на властите“, казаха пред БНР участници в протеста.

По-рано протестиращите залепиха върху сградата на ВСС лепенка, че това е „офис на Пеевски“.

Георги Георгиев от БОЕЦ обясни: 

„Написали сме „офис на Пеевски“, за да легализираме статута на тази сграда към момента, който статут се дава от т.нар. „чугунено мнозинство“ на мафията, което си избра Гешев по нареждане на Пеевски. Затова слагаме и табелата „Офис на Пеевски“.

Снимка: БГНЕС

Темата за мандата на главния прокурор Иван Гешев се пренесе и в Народното събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16