Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 са жертвите на наводненията в Индия

| обновено на 24.07.21 в 09:01
Спасителна операция в щата Махаращра, 23 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 110 души загинаха в резултат на обилните валежи в западния индийски щат Махаращра, където се намира и финансовата столица Мумбай, предаде Би Би Си. Мусонните дъждове там доведоха до свлачища, наводниха редица области и отрязаха достъпа до стотици села.

В части от западното крайбрежие на Махаращра паднаха над 590 литра на квадратен метър дъжд в рамките на 24 часа. Това принуди властите да евакуират хората, които живеят в уязвими към наводнения райони, преди да изпуснат водата от язовири, които се очакваше да прелеят. Военноморските сили и армията помагат при спасителните операции в крайбрежните райони.

Властите отправиха апел към гражданите в наводнените райони да се качат на покривите на сградите, за да може участниците в спасителните дейности с хеликоптери да ги забележат.

Най-малко 38 души са загинали, когато свлачище погълнало малко селище, югоизточно от Мумбай.

Реки преливат и в съседните южни щати Карнатака и Телангана.

Премиерът на Индия Нарендра Моди изрази съболезнования и обеща помощ на засегнатите от водната стихия.

Обилните дъждове не са необичайни в тази част на Индия, но според експерти климатичните промени са довели до увеличаване на интензитета на валежите през последните години.

Прогнозата е, че проливните дъждове ще продължат идните дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Опашка за тестване за Covid-19 в Делхи, Индия, 8 април 2021 г.

Рекорден брой жертви на Covid-19 за денонощие в Индия

Индия съобщи днес за 42 015 новозаразени с Covid-19 за последните 24 часа, предаде Ройтерс. За периода починалите са 3998, което е рекорден брой от 12 юни, сочат данните на здравното министерство. Дотук Индия е регистрирала 31,22 млн. заразени...

публикувано на 21.07.21 в 08:31
Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

Държавният секретар на САЩ ще посети през следващата седмица Индия

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще посети в сряда Индия, предаде Франс прес. На разговорите в Делхи ще бъдат обсъдени борбата с пандемията Covid-19, положението в района на Индийския и Тихия океан, обстановката в Афганистан и..

публикувано на 23.07.21 в 19:53
Прилив в Мумбай, Индия, 16 юли 2021 г.

Свлачища взеха жертви в Мумбай

Най-малко 25 души загинаха в три предградия на Мумбай, след като няколко къщи се срутиха заради свлачища, предизвикани от проливни дъждове, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти. Под отломките може да има затрупани още хора и..

публикувано на 18.07.21 в 10:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три украински града домакинстват Световната среща на българските медии

Деветнайсетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, ще започне днес и ще продължи до 21 юни. Тази година домакини ще бъдат украинските градове Одеса, Болград и Измаил, където има големи български..

публикувано на 18.06.24 в 07:49

Скок в производството на имитиращи млечни продукти у нас

Рязък скок в производството на имитиращи млечни продукти  у нас – отчитат данните, които Министерството на земеделието публикува в последното си информационно табло за Мляко и млечни продукти. От информационното табло на агроведомството става..

публикувано на 18.06.24 в 07:44
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Здравният министър на среща с представители на синдикат "Защита"

От синдикат "Защита" ще се срещнат със здравния министър Галя Кондева, след като преди две седмици тя се ангажира да проследи как са разпределени допълнителните средства за заплати в спешните центрове, отпуснати от правителството през април...

публикувано на 18.06.24 в 07:43
Християн Мицкоски на митинг в Скопие, 4 април 2024 г.

Представят състава на кабинета в Скопие и програмата му

Съставът на новото правителство на Република Северна Македония и програмата за работата му, се очаква да бъдат внесени днес в парламента на страната. Кабинетът ще бъде съставен от представители на три коалиции. Водената от победителя в..

публикувано на 18.06.24 в 07:38
Среща на Владимир Путин с Ким Чен-ун във Владивосток, 12 юни 2019 г.

Путин пристига на двудневна визита в Северна Корея

Руският президент Владимир Путин пристига на двудневно държавно посещение в Северна Корея. Западните държави подозират Русия, че използва севернокорейски снаряди във войната си срещу Украйна, което Москва и Пхенян отричат. Президентският..

публикувано на 18.06.24 в 07:35

Протести в Ерусалим с призив за оставка на правителството

Израелската армия заяви, че скоро ще постигне всички цели на офанзивата си в град Рафах. А хиляди демонстранти излязоха по улиците на Ерусалим с призив за оставка на правителството на премиера Бенямин Нетаняху. Нетаняху разпусна израелския..

публикувано на 18.06.24 в 07:30
Преговорният екип на ГЕРБ-СДС - Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева

В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват?

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС продължава срещите с политически сили в новия парламент за излъчване на правителство на споделената отговорност. Във втория ден покани са отправени към БСП, "Има такъв народ" и "Величие". Преговорният екип на..

публикувано на 18.06.24 в 07:28