Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в определението за астронавт

Джеф Безос и спътниците му на пресконференция след полета до ръба на космоса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Авиационните власти в САЩ са внесли уточнения в определението за астронавт, добавяйки изисквания заемащият този пост да е част от управляващ екипаж и да има принос за сигурността на полетите.

Това е първата промяна в дефиницията от началото на програмата на Федералната авиационна агенция в подкрепа на комерсиалните полети през 2004 година.

Според новите изисквания, приети в деня на първия полет на милиардера Джеф Безос до ръба на космоса, частните астронавти трябва да достигнат височина 80 километра над Земята и да извършат дейности по време на полета със значение за обществената сигурност или сигурността на пилотираните полети.

Първото условие бе изпълнено както от Безос, така и от неговия пряк конкурент Ричард Брансън.

Второто обаче може да стане причина двамата да не бъдат признати за астронавти от американските авиационни власти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 9 май 2024

Зеленски отправи призив за ускоряване на доставките на оръжие

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към партньорите на Украйна да ускорят обещаните доставки на оръжия и боеприпаси, за да може украинската армия да отнеме инициативата на руските сили на фронта. Зеленски говори на съвместна пресконференция с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Той отбеляза, че страната му е..

публикувано на 09.05.24 в 18:19
Министърът на отбраната Атанас Запрянов (вдясно) и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти (вляво) - 9 май 2024 г.

Военният министър разговаря с британския си колега в Министерството на отбраната

Възможностите за съвместно противодействие на заплахи, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион и както и приоритетите в отбранителната политика са били сред темите на разговор между министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти. Дохърти е на двудневно посещение у нас...

публикувано на 09.05.24 в 17:56

Откриха паметник на мира в чепеларското село Забърдо

Паметник, символ на мира, откриха край чепеларското село Забърдо в Деня на Европа, който честваме днес.  Петметровият паметник е изработен от над 300 военни каски, с които са оформени буквите М,И,Р. С тях е завършен проектът, който носи послание за мир в целия свят., каза кметът на Забърдо Валентин Черпоков, по чиято идея се реализира проекта..

публикувано на 09.05.24 в 17:51
Вътрешно разселените палестинци напускат с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия, Рафах, южната част на Ивицата Газа, 9 май 2024 г.

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа

Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на ивицата Газа на фона на предупрежданията на американския президент Джо Байдън към Тел Авив да не предприема сухопътна офанзива. За интензивен обстрел на Рафах съобщават местни жители. По данни на палестинското здравно министерство за последното денонощие са загинали 60 души...

публикувано на 09.05.24 в 17:31
Проф. Анна Кръстева

Проф. Анна Кръстева: Европа ще продължава да бъде вдъхновяващ проект

Европа ще продължава да бъде един вдъхновяващ проект и вярвам, че има европейски политици, които ще ни обединяват и вдъхновяват. С тази прогноза започна коментара си пред БНР в Деня на Европа проф. Анна Кръстева, преподавател в Нов български университет. "Има политики, които ни разделят и ожесточават, но има и политики, които ни обединяват и ни..

публикувано на 09.05.24 в 17:21

Как войната в Украйна повлия на отношението към 9-и май в Латвия?

Дълги години руската общност в Латвия празнуваше 9-и май пред Паметника на съветските войници в столицата Рига. За последен път Денят на победата беше отбелязан там през 2022 г.. Два месеца след началото на руската инвазия в Украйна. През май 2022 г. градският парламент на Рига гласува за премахването на паметника. През август той беше..

публикувано на 09.05.24 в 17:05
Доц. Милен Любенов

Милен Любенов: Политическото статукво до 2021 г. се завръща

Политическото статукво до 2021 г. се завръща. Формулата на бъдещото управление ще е ГЕРБ, ДПС и още някой . Това обаче няма да бъде трайна конструкция, защото тези формации не са способни на някаква вътрешна реформа. Прогнозата направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Милен Любенов. "Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000..

публикувано на 09.05.24 в 17:02