Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Горчева: От Делта варианта са засегнати неваксинираните хора

Д-р Стоян Монев: Имаме избор - да се ваксинираме или да боледуваме

Всички научни колективи - в целия свят, по всички университети - не защитават мнението на доц. Атанас Мангъров

2
Д-р Стоян Монев
Снимка: Личен архив

"Нямаме защита срещу Делта варианта, защото можем да сме сигурни, че всички, които не са ваксинирани, ще боледуват.  Имаме избор - да се ваксинираме или да боледуваме". Това заяви в интервю за БНР д-р Стоян Монев, лекар в общинска болница в Германия. Той беше категоричен, че единственото нещо, което може да предпази хората от смъртоносно и тежко протичане на заболяването, е ваксината, която дава 96% защита от смъртоносно протичане.

70% от пълнолетните граждани на ЕС вече са получили поне една доза ваксина срещу Covid-19

По думите му цитираните от Урсула фон дер Лайен 70% са при пълнолетното население, но ваксиналното покритие като цяло е под 60%:

"В Германия то е 49,6%, а в България е между 15 и 17 процента".

Д-р Монев даде пример със задължителните ваксини, които се поставят на бебетата в първите 6 месеца след раждането им:

"Още в първите дни и месеци от живота си бебетата се ваксинират наведнъж с 6 ваксини, комбинирани в една. Всяка една от тези 6 ваксини е тествана на много по-малко хора, отколкото ваксините срещу Covid-19 на четирите най-големи фирми производители. Ваксините, които имаме днес, са много по-сигурни и по-тествани от ваксините срещу морбили, примерно, които имаме от 1962-ра година. Това е медицински факт и тук няма място за мнение. Не трябва да се бърка мнението с медицинския факт".

Държаните, в които има традиционно недоверие в управлението, ваксиналната готовност е много по-ниска, посочи лекарят:

"Това са държави от Източна Европа, там хората не вярват не само на ваксините, те не вярват на нищо - на политиците си, на новините, а ваксината е само едно от многото неща, в които хората не вярват".

Д-р Стоян Монев представи факти от болницата в Германия, в която работи:

"В моето отделение има около 500 пациенти - приети и лекувани, нито един от тях не е двойно ваксиниран. Нито един двойно ваксиниран човек не е приет за лечение в болницата и няма починал двойно ваксиниран. От останалите хора, които са с тежко протичане в интензивно отделение, 80% са с произход или ориенталски, или от Източна Европа".

Той призова да не се канят в медиите в България медицински лица, които "още повече влошават ситуацията с информираността на населението". По думите му всички научни колективи - в целия свят, по всички университети - не защитават мнението на доц. Атанас Мангъров за Covid-19 и ваксините.

Д-р Аспарух Илиев: Застъпниците на конспирации за ваксините нямат трибуна в страните от ЕС

Във връзка с подписването на информирано съгласие преди поставяне на ваксина срещу Covid-19, д-р Монев обясни, че това не означава отказ от отговорност:

"В ЕС няма такъв юридически казус "отказ от отговорност". Хората трябва да са информирани за медикаментите, които приемат и затова е информираното съгласие, като част от документите, които подписваме за всичко - ново лекарство, нова ваксина". 

Даниела Горчева/ Снимка: БНР

В предаването "12+4" българската журналистка Даниела Горчева, която живее в Нидерландия, коментира, че там ваксинацията е започнала по ред, определен от годината на раждане:

"Ние много дълго време чакахме. По този начин се намалява натискът върху здравната система, тъй като има и планови операции, но когато се задръстят интензивните отделения само с Covid пациенти, не може да бъде направена нито една животоспасяваща операция".

Горчева уточни, че заради това, че Нидерландия е много гъстонаселената, е имало много строги мерки и локдауни. 

От случаите на новозаразени с коронавируса се вижда, че от Делта варианта са засегнати неваксинираните хора, посочи тя. 

Интервютата на Диана Янкулова с д-р Стоян Монев и с Даниела Горчева в предаването "12+4" можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари продължават да загиват стотици цивилни в Газа и Ливан. Същевременно Нетаняху призова за траен мир със..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги дефинират от другия пол – но биологично, полът им остава такъв, какъвто е бил при зачеването...

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Говорейки пред репортери в "Тръмп Тауър", Зеленски каза, че иска да обсъди с Тръмп своя "план за победа"..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите на обществени медии от Централна и Източна Европа - събитие на Европейския съюз за радио и телевизия,..

публикувано на 27.09.24 в 17:49

Идната седмица започва процесът по удостоверяване на машините за гласуване

От правителството съобщиха, че идната седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване в Министерството на електронното управление.  От ЦИК пък информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и неправителствени организации регистрирали наблюдатели в процеса. До вторник се приемат заявленията..

публикувано на 27.09.24 в 17:38

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия, след като първо се сблъска със сушата във Флорида. Спасители евакуираха жителите на части от най-големия град в щата Джорджия - Атланта, тъй като рекордните дъждове, съпровождащи тропическата буря "Хелейн", причиниха невиждани от много години наводнения в източните части на..

публикувано на 27.09.24 в 17:26

Затворнически присъди за двeте екоактивистки, хвърлили супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог

Двeте активистки на движението Just Stop Oil, които хвърлиха супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон преди близо 2 години, получиха затворнически присъди. На 14 октомври 2022 година 22-годишната Анна Холанд и 23-годишната Фийби Плъмър бяха задържани и след това признати за виновни за престъпно увреждане на..

публикувано на 27.09.24 в 17:23