Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацаров: Продължавам да бъда твърд привърженик ваксинацията да остане доброволна

| обновено на 28.07.21 в 17:00
Стойчо Кацаров в парламента - 28 юли 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Три са основните рискове за висока заболеваемост и смъртност при евентуална четвърта вълна на коронавируса у нас. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров при изслушването си в парламента. Става дума за ниския темп на ваксинация, лошо управление на кризата миналата година и изключително лошото състояние на здравната система:

„Този риск за съжаление не може да бъде преодолян в рамките на месец или два. Здравната ни система е тежко дебалансирана, лошо организирана, лошо структурирана, зле финансирана - от години. Covid-19 е основание да се бърза с реформите“.

Стойчо Кацаров призна, че има забавяне на ваксинационния процес у нас, но уточни, че това важи за редица страни в летния период. Той оповести данни, с които опроверга твърдения на предходното управление, че има по-малко ваксинирани след назначаването на служебното правителство.

Кацаров обяви, че високата смъртност у нас се корени в неподготвеността на властите за посрещане на Covid вълната и изключването на възрастните хора от началото на ваксинацията: 

„За разлика от почти всички страни в света, България не дава приоритет на най-уязвимата група от населението - хората над 60-годишна възраст и хората с тежки хронични заболявания. В плана за ваксинация те са поставени след много други категории. Това е голяма грешка, защото над 80% от починалите от Covid-19 са хора над 60-годишна възраст - средната възраст на починалите е между 70 и 72 години“.

Министър Кацаров съобщи още, че 22 хиляди ваксини на „Астра Зенека“ ще бъдат унищожени заради изтичащ срок на годност в края на юли.

Той отново подчерта, че е против задължителната ваксинация

„Вие като Народно събрание може да обмислите впоследствие и подобен тип мерки, ако прецените, че е необходимо, но аз продължавам да бъда твърд привърженик на това да остане доброволна ваксинацията. Ако хората се ваксинират, разходите ще са несравнимо по-малко, отколкото биха били в случаи в най-тежката ситуация на развитие на пандемичната вълна“. 

Пред депутатите Стойчо Кацаров съобщи, че са отпуснати 130 милиона лева на 128 болници за ремонт и оборудване на Covid отделения, като отбеляза, че страната ни ще се справи по-успешно с потенциалната четвърта вълна от коронавирус, защото вече има изготвен план за действие и разработен алгоритъм за различни ситуации: 

„Финансираме със 130 милиона лева ремонта на всички Covid отделения и оборудване с апаратура на всички Covid отделения на държавните и общински болници, включително  е предвидено и закупуване на т.нар. HI-Flow канюли, които помагат да се подава кислородна концентрация на пациентите. Опитът сочи, че това спасява човешки животи, предотвратява влизането в реанимация".

Кацаров също така призова хората да се ваксинират сега, защото когато настъпи следващата вълна от висока заболеваемост, няма да е подходящ период за имунизация. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Кастехелми: Руснаците ще засилят офанзивата през лятото

В резултат на боевете от началото на годината днес украинската армия е поставена в уязвимо положение едновременно на няколко участъка от 1000-километровия фронт, който от 10 май се разпростря и в североизточната Харковска област. Край Харков руснаците са на броени километри от значим оперативен успех, който би създал заплахата от нова масова..

публикувано на 25.05.24 в 09:55

Юрий Андрухович: На Запада ще се наложи да се включи пряко в Украйна

Унищожава ли войната демокрацията или е последното средство за запазването ѝ? Върху този въпрос разсъждава популярният украински писател Юрий Андрухович в интервю за БНР. В предаването "Събота 150" Андрухович говори и за най-новия си роман - "Радио нощ", в който се разказва историята на музикант от една източноевропейска страна...

публикувано на 25.05.24 в 09:26

"Стандарт енд пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна. Агенцията отбелязва, че ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на..

публикувано на 25.05.24 в 09:20

Следващата седмица подписват Колективния трудов договор в НКЖИ

През следващата седмица се очаква да бъде подписан Колективният трудов договор между Национална компания "Железопътна инфраструктура" и синдикатите. Част от мерките в него включват по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. След напрежение между синдикатите и ръководството на компанията, чиято оставка профсъюзите поискаха, е проведена..

публикувано на 25.05.24 в 09:09
Възпоменателен митинг в памет на Георги Бенковски в местността „Костина“ на с. Рибарица.

Край Тетевен отбелязват 148 години от гибелта на Георги Бенковски

В местността "Костина",  край тетевенското село Рибарица, с възпоменателен митинг, ще бъде отбелязана паметта на Георги Бенковски и на загиналите по време на Априлското въстание. Поводът е 148-годишнината от гибелта на революционера. Възпоменателният митинг пред паметника на Георги Бенковски ще започне в 11.00 ч. Участие в него ще вземат..

публикувано на 25.05.24 в 08:29

Светият Синод решава: Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит

На заседание на Светия Синод на Българската православна църква ще бъде разгледана документацията от провелия се на 19-ти май епархийски избор за Сливенски митрополит. Тогава епископите Арсений и Герасим бяха избрани от епархийските избиратели в Сливен, като един от двамата се очаква да бъде посочен утре от Св. Синод за Сливенски владика...

публикувано на 25.05.24 в 08:15

МЕУ приключва процедурата по удостоверяване на машините за вота 2 в 1

Днес Министерството на електронното управление приключва процедурата по удостоверяването на машините за изборите на 9 юни. В процеса на проверка на софтуера и хардуера им участваха Институтът по метрология и Институтът по стандартизация. Днес започва процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за..

публикувано на 25.05.24 в 08:05