Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият президент на Перу обеща нова конституция и край на корупцията

Педро Кастильо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Перу официално встъпи в длъжност вчера с обещания за нова конституция, прекратяване на корупцията и на неолибералния модел на управление в страната.

51-годишният провинциален учител Педро Кастильо се закле в деня, в който Перу отбелязва 200-годишнината от своята независимост, отбелязва АФП и допълва, че това е първият президент от десетилетия, който не е излъчен от политическия и икономически елит на страната.

Сред основните му обещания са по-добро управление на мерките срещу пандемията, съживяване на икономиката и смяна на основния закон чрез референдум.

Сегашната пропазарна конституция е приета през 1993 по времето на военния диктатор Алберто Фухимори, който в момента лежи в затвора за корупция и престъпления срещу човечеството. 

Неговата дъщеря Кейко Фухимори загуби президентския балотаж срещу Кастильо. Тя обеща партията ѝ Народна сила да бъде „преграда пред нова комунистическа конституция“. Самата Фухимори също може да бъде съдена заради спорно финансиране на две предишния нейни кампании.

Лявата партия „Свободно Перу“, издигнала новия президент на поста му, няма парламентарно мнозинство.

При встъпването му в длъжност Педро Кастильо заяви, че в Перу не предстои национализация на бизнес активи, а подреждане на икономиката и „нова сделка с частните инвеститори“.

Очаква се промяна в позицията на Перу за Венецуела, като до момента Лима е сред страните, които отричат властта на президента социалист Николас Мадуро и смятат опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент.

Сред гостите на церемонията бе испанският крал Фелипе VI/ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Педро Кастильо

Педро Кастильо официално печели президентските избори в Перу

Левият Педро Кастильо бе обявен за новоизбран президент на Перу, седмици след победа на оспорван балотаж , предаде Би Би Си. Централната избирателна комисия отчете победата му, след като разгледа твърдения за изборни измами на дясната си..

публикувано на 20.07.21 в 09:22
Педро Кастильо

Левият Педро Кастильо с преднина на президентския вот в Перу

Перуанският социалист Педро Кастильо увеличи преднината си пред дясната съперничка Кейко Фухимори на президентския балотаж в Перу, макар че тя заяви, че засега няма да отстъпи и подозира „нередности“, въпреки че не даде доказателства, предаде Ройтерс...

публикувано на 08.06.21 в 10:49
Кейко Фухимори - дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, и новакът в политиката Педро Кастийо преди дебата им на 30 май.

Перу избира президент на балотаж

Перу избира днес президент. На балотажа се явяват новакът в политиката Педро Кастильо и Кейко Фухимори, която прави трети опит за президентския пост. В Мексико пък се провеждат междинни избори, като се гласува за нова долна камара на Конгреса,..

публикувано на 06.06.21 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд. лв.

Към 31-и декември 2023-а година активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 милиарда лева, а повишението им спрямо края на 2022-ра година е с 19%. Това сочат окончателните резултати от дейността по допълнителното пенсионно осигуряване за..

публикувано на 09.05.24 в 13:11

Сдружението за модерна търговия против регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия, което обединява по-голямата част от хипермаркетите за хранителни стоки, призова президента Румен Радев да наложи вето на новата регулация за надценката на хляба. Промените се отнасят до определянето на пределна..

публикувано на 09.05.24 в 13:11
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц разкритикува призивите за отслабване на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува призивите за отслабване на Европейския съюз като саморазрушителни и безотговорни. Във видеообръщение по случай Деня на Европа Шолц призова гражданите да гласуват на предстоящите европейски избори...

публикувано на 09.05.24 в 13:05
Калин Стоянов

Калин Стоянов потвърди за досъдебното производство за напускането на "Да запазим Корал" от Кирил Петков

Образувано е досъдебно производство по казуса с напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал". Това потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Проверката се ръководи от СДВР, а подробности може да даде прокуратурата,..

публикувано на 09.05.24 в 12:52

Служебният кабинет стартира процедура за разширяване на ГКПП "Малко Търново"

Служебното правителство започва процедурата по разширяването на граничния контролно-пропускателен пункт "Малко Търново". До няколко дни предстои агенция "Митници" да изготви техническа спецификация на проекта и процедурата да бъде задвижена..

публикувано на 09.05.24 в 12:49

Васил Терзиев защити изграждането на велоалея в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев защити решението за новата организация на движение в центъра на София. Няколко дни в района на бул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" има протести заради изграждане на велоалея. Живеещите са недоволни от..

публикувано на 09.05.24 в 12:44
Доц. Екатерина Дамянова

Доц. Екатерина Дамянова за чудесата Библейски

Тази нощ е посветена на на светите места в Йерусалим, за чудесата, за които се говори в Библията и за библейската археология и откритията от последните години.  Гост в "Нощен Хоризонт" по темата е доц. Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска..

публикувано на 09.05.24 в 12:24