Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Покоряване на щастието" - размисли на Бъртранд Ръсел за удовлетвореността

Снимка: Радостина Билярска

Бъртранд Ръсел е автор на книгата "Покоряване на щастието".

"Бъртранд Ръсел е едно от най-ярките имена на XX век, когато стане дума не само за философия, но и за хуманитаристика генерално. Той е известен и като логик, математик. Понякога хората може да се притеснят, ако посегнат към негова книга, защото ще открият много математически формули", каза за БНР Благой Иванов, отговорен редактор на книгата.

По думите на Благой Иванов Бъртранд Ръсел е имал много прогресивна мисъл за своето време:

"Ръсел си дава ясна сметка, че има един основен враг на човека - ние самите сме си враговете. Ти можеш да срещнеш всякаква форма на препятствия, на конкуренция, хора, които са със зли намерения към теб, но основният ти враг си ти самият. Ако ти пребориш себе си, ти си постигнал най-голямата победа", допълни в предаването "Графити по въздуха" Благой Иванов.

Той коментира, че в книгата има ирония:

"Смятам, че иронията е един от най-верните показатели, че човек е успял да пребори себе си, че човек е успял да възприеме себе си като човек, който тежи на място си, но като човек, който е като всички останали". 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното" - каза сценаристът и режисьор Шон Бейкър, поемайки 77-ата "Златна палма", с която бе отличен филмът..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24 май. Организатор е Българския културен институт в Париж. Французойка, японка, австрийка,..

публикувано на 26.05.24 в 08:21

Над 200 деца от Плевен бяха отличени в международни конкурси за рисунки

В Плевен представиха Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от арт школа „Колорит“. При откриването в художествената галерия „Илия Бешков“, арт ръководителят - художничката Майя Ананиева връчи и наградите на 200 деца, отличени в междунардни конкурси за рисунки. Иновативният и експериментален проект на..

публикувано на 26.05.24 в 06:06

"Да те целуне щастието" и Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова от София гостува за първи път в предаването " Рано в неделя". Завършила е руска гимназия, работи в офис. Предците й са поети и това личи веднага в перфектните и смислени стихове. Стихосбирката й " Да те целуне щастието" съдържа интимна лирика - жената огнена, слаба, копнежна, вълшебна, но най-вече дълбоко вярваща в силата..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34

Наградите "Аскеер" - за 33-ти път

публикувано на 24.05.24 в 07:30
Снимката е илюстративна

Минисериалът на БНТ "Дарителите" - истории, разказани със сърце

В продължение на четири дни от 22.30 ч. БНТ ще излъчи минисериалът "Дарителите". Началото е в понеделник, 27 май, по Канал 1 на обществената медия. Как се разказват истории за дарители от миналото, които да вдъхновяват днес? " Разказват се със сърце . Ако темата те вълнува, ако искаш да приближиш публиката до нея, правиш всичко по силите..

публикувано на 23.05.24 в 11:57