Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер е гост на събора в с. Гела

Стефан Янев: Възможно е задълбочаване на политическата криза при неуспех на проектокабинета на ИТН

| обновено на 31.07.21 в 12:13
Снимка: пресслужба на МС

Не е продуктивно в момента да се говори с ултиматуми, заяви служебният премиер Стефан Янев, който е гост на 18-ото гайдарско надсвирване в Гела.

На Илинденските поляни край родопското село Гела служебният министър-председател за първи път коментира номинацията на „Има такъв народ“ за премиер Пламен Николов.

„Не го познавам, нямал съм честа да разговарям с него. Единственото, което мога да кажа, е да му пожелая успех предвид факта, че електоралната подкрепа към момента за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна, неговата личност е от изключителна важност, дали е той е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство. И този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с един достатъчно хоризонт, за да направи необходимите реформи. Ако това не се случи, алтернативата е задълбочаване на политическата, а може би и поява на междуинституционална криза“, каза Стефан Янев.

Янев каза, че очаква депутатите да намерят необходимата сила и мъдрост, за да направят или подкрепят необходимите коалиции и мнозинства за постигане на стабилно управление. То трябва да отговаря на очакванията на българските граждани, които искат промяна и очакват продължаване на реформите, започнати от служебния кабинет, подчерта Янев.

„Приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер, до голяма степен повтарят включително и свършеното от служебния кабинет и по отношение на подготовката за бъдеща вълна при неблагоприятно развитие на Covid-19, и по отношение на Плана за възстановяване и развитие – нещата са до голяма степен свършени. От тук нататък могат само да бъдат продължени. По същия начин стои въпросът с пенсиите, основата е положена, при добро желание от парламента всички тези неща могат да се случат от порядъка на месец-два“.

Запитан дали трябва в редовния кабинет да има министри на служебното правителство Стефан Янев заяви: „Нека не се занимаваме със спрягане. Това е въпрос на приоритети и на разговори между партиите. На базата на техните приоритети, на базата на това, което те смятат за важно, и на базата на това, което вече споменах, кандидатът за премиер – дали е в състояние да води и да бъде добър ръководител и мениджър, той ще си намери подходящите хора. Аз не бих искал да спекулирам с никакви имена и да казвам, че това трябва или не трябва да става“. 

По-късно през деня служебният премиер ще разгледа изграждащия се граничен пункт „Рудозем-Ксанти“, който се очаква да бъде завършен в следващите две седмици. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министър-председателят на България г-н Стефан Янев

Служебният премиер е на посещение в Смолянско

Министър-председателят Стефан Янев е на посещение в област Смолян днес и утре. Той ще разгледа ремонтирания път за „Чудните мостове“, за който правителството отпусна 250 000 лв. след като беше наводнен от поройните дъждове на 17 юни и беше станал..

публикувано на 30.07.21 в 10:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Художествена галерия

В Троян и Монтана отбелязат Международния ден на музеите

Музеите в Троян се включват с различни образователни и забавни събития в 27-то издание на европейската инициатива "Нощ в музея", която тази година съвпада с професионалния празник на музейните специалисти - Международният ден на музеите, който се..

публикувано на 18.05.24 в 08:40
Газа, 14.04.2024 г.

Израелски военни са открили останките на трима заложници, отвлечени от "Хамас" в Ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката "Хамас" в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври. Израелският военен говорител..

публикувано на 18.05.24 в 08:15

Започва Габровският фестивал

Днес е Габровският карнавал. Жителите на града се маскират и режат опашката на бутафорната котка, символ на столицата на смеха. 74 са забавните епизоди в пъстрото карнавално шествие, което потегля по централните улици на Габрово в 18 часа. Първи в..

публикувано на 18.05.24 в 08:07

За шеста поредна година: БЧК - Ловеч учи деца на "Първи стъпки в риболова"

БЧК - Ловеч организира за шеста поредна година инициативата "Първи стъпки в риболова" и Ден на водното спасяване. Днес от 8:30 часа на язовир "Ливадето" край ловешкото село Владиня деца ще участват в състезание по риболов и демонстрации по водно..

публикувано на 18.05.24 в 07:59

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и..

публикувано на 18.05.24 в 07:48

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев...

публикувано на 18.05.24 в 07:42

Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни..

публикувано на 18.05.24 в 07:38