Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: Пожар спря движението по основна магистрала за Атина

Не се движат влаковете в района

Самолет участва в гасенето на горския пожар в района на Варипомби, североизточно предградие на Атина, 3 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожари спряха движението по една от основните магистрали за Атина. Спряно е и движението на влаковете в района, предава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Североизточно от Атина в района на Варипомби горят горски дървета и храсти. Пожарникарите определят ситуацията като "критична и трудна за овладяване".

Над сто пожарникари с водоносни коли действат в района заедно с доброволци и части на армията. Самолети и хеликоптери гасят по въздух.

Поради намалена видимост от пушек полицията затвори магистралата в отсечката Атина-Ламия. Пътува се по обходни пътища.

Спряха и движението на влакове в района. Евакуираха работещите в няколко производствени фирми, чиито бази се намират в близост до пожара. Наложи се евакуация и на 80 деца от летен лагер.

Предупреждават жителите в района да са в готовност да се изнесат от домовете при опасност.

На остров Родос огънят е поставен под контрол без риск за хората, но вятърът разпалва нови огнища, съобщават огнеборците на острова.

И на остров Кос високите температури запалиха пожар в горска местност в близост до населен район.

И днес времето в Гърция продължава да е екстремното топло с температурни стойности до 46 градуса.

Граждани и полицейски служители са отправили поглед към бушуващите пламъци във Варипомби. Пожарът, който избухна в гора в района, бързо се разпространи заради сушата и жегата, 3 август 2021 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Йотова

Илияна Йотова се надява всички български депутати в ЕП да работя за приемането ни в еврозоната

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че всички 17 български евродепутати ще работят за приемането на България в еврозоната и необходимата реформа в нея. "Защото не само ние, а и европейските граждани чакаме развитието на общото ни семейство на Европейския съюз и според мен това ще бъде най-доброто доказателство и най-добрата бариера..

публикувано на 17.06.24 в 13:47
Йенс Столтенберг

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, изваждането им от складовете и поставянето им в режим на готовност пред лицето на нарастващата заплаха от Русия и Китай, обяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг. Йенс Столтенберг заяви пред британския вестник “Дейли телеграф“, че е имало консултации “на живо” между страните..

публикувано на 17.06.24 в 13:45
Николай Марков

Николай Марков: С дамите на Борисов няма да разговарям, лидер с лидер се среща

С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна. Това заяви пред БНР лидерът на партия "Величие" Николай Марков за очакваната покана от..

публикувано на 17.06.24 в 13:34

ЕС удължи с една година санкциите срещу анексираните от Русия Крим и Севастопол

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради анексията на Крим и град Севастопол - до 23 юни 2025 г. Действащите в момента ограничителни мерки бяха въведени за първи път през юни 2014 г. и включват забрани, насочени към вноса в ЕС на продукти с произход от незаконно анексираните Крим или град Севастопол, както и..

публикувано на 17.06.24 в 13:26

Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа

Съветът на ЕС официално прие първия по рода си регламент, с който се предприемат мерки за възстановяването на поне 20 на сто от сухоземните и морските пространства до 2030 г., както и на всички екосистеми, които се нуждаят от това, до 2050 г. Регламентът обхваща редица сухоземни, крайбрежни, сладководни, горски, земеделски и градски..

публикувано на 17.06.24 в 13:17

ДОО отчита 5,2 млрд. лв. приходи от осигуровки и разходи от 9,66 млрд. лв. към края на май

Към края на май Държавно обществено осигуряване (ДОО) отчита 5,2 милиарда лева приходи от осигуровки и разходи от 9,66 милиарда лева. Разходите за пенсии са в размер на 8,5 милиарда лева, а за обезщетения са изплатени над един милиард лева. От месечния отчет за изпълнението на бюджета на общественото осигуряване става ясно, че общите разходи..

публикувано на 17.06.24 в 12:57

Проучване: Все повече хора обръщат гръб на новините

Все повече хора обръщат гръб на новините, намирайки ги депресиращи, отблъскващи или скучни, показва глобално проучване на Института "Ройтерс" към Оксфордския университет. Почти четирима на всеки десет души или 39% по света казват, че понякога или често активно избягват новините, в сравнение с 29% през 2017 година, според доклада на..

публикувано на 17.06.24 в 12:54