Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растат международните усилия за възпиране на конфликта в Афганистан

| обновено на 10.08.21 в 21:47
Афганистанци, напуснали домовете си заради боеве в в северните провинции Кундуз и Тахар, във временни убежища в Кабул.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дипломати от Европейския съюз, Съединените щати и съседни на Афганистан държави се събират в катарската столица Доха, за да обсъдят начини за възпиране на ескалацията на конфликта в централноазиатската страна.

Талибаните продължиха и днес настъплението си като тази вечер превзеха още един голям град - Пули Хумри, на 200 километра северно от Кабул, след двучасови боеве с правителствените сили.Пули Хумри е столица на провинция Баглан.

По-рано днес талибаните превзеха и главния град на западната провинция Фарах.

Така само за пет дни в ръцете им попаднаха средищата на 8 от 34-те провинции на Афганистан. Под обсада остават други три - Кандахар и Лашкар Гах на юг и Херат на запад.

Бунтовниците вече контролират 65 процента от територията на Афганистан. Европейският съюз иска да избегне ситуация, в която страната ще се превърне в още по-голям производител на наркотици и източник на масирана миграция, заяви високопоставен служител в Брюксел, цитиран от Ройтерс.

По думите му поне 400 000 души са били прокудени от домовете си в резултат на бойните действия през последните месеци.

Според агенция Франс прес десетки хиляди бягат от северните градове Кундуз и Шеберган, които бяха превзети от талибаните, към столицата Кабул.

Шест държави-членки на Евросъюза, обезпокоени от опасността да се повтори мигрантската криза от 2015 година, изпратиха писмо до Европейската комисия с призив да договори с афганистанското правителство продължаване репатрирането на отхвърлени кандидати за убежище.

Ако ЕС спре да връщаме афганистанци в страната им, ще изпрати грешен сигнал и вероятно ще мотивира още повече афганистански граждани да потеглят към Европейския съюз, заявяват Австрия, Дания, Белгия, Нидерландия, Гърция и Германия в писмото си, цитирано от агенция Ройтерс.

Представител на Европейската комисия съобщи днес, че за Брюксел е приоритет да окаже помощ на съседите на Афганистан предвид очакваната бежанска вълна.

По оценка на ООН, ако ситуацията в тази страна се влоши още повече, е възможно половин милион души да потърсят спасение в Таджикистан, Иран и Пакистан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинската армия е започнала да обстрелва руските войски на тяхна територия с американски системи

Украинската армия е започнала да обстрелва руските войски на тяхна територия с американски системи за залпов огън с прецизно насочване, за да попречи на настъплението им към град Харков, съобщава агенция Ройтерс. Вашингтон склони оръжието му да бъде използвано срещу цели в съседните на Харков райони едва преди дни, след като руснаците превзеха десетина..

публикувано на 02.06.24 в 17:55

Двама арестувани в Истанбул заради срутването на блок, при което загина един човек

Турските власти са арестували двама души във връзка срутването на блок в Истанбул днес сутринта, при което загина един човек, а осем души са ранени, предаде кореспондент на БТА. Двама от ранените са в тежко състояние. Сред пострадалите е едно момиченце на 6 месеца.  Един човек загина, а осем са ранени при срутване на жилищен блок в Истанбул..

публикувано на 02.06.24 в 17:48
Кириакос Мицотакис

Мицотакис към РСМ: Ще поставя въпроса за Преспанското споразумение на срещата на върха на НАТО

Атина днес отново заплаши новите власти в Скопие с последици, ако продължават да не спазват Преспанското споразумение и да не използват конституционното име на страната. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще повдигне темата и на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Той предупреди политическите лидери в Скопие да не застрашават европейския курс..

публикувано на 02.06.24 в 17:41
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Китай, че се опитва да провали мирната конференция, планирана за средата на този месец в Швейцария, предаде ДПА. 106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария Зеленски каза на конференцията за сигурност „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур, че Китай, за..

публикувано на 02.06.24 в 17:01

Вече са определени 4 от делегатите от Софийската митрополия за Патриаршеския събор

Епархийските избиратели от Софийската митрополия избират делегати за предстоящия на 30 юни Патриаршески избирателен църковен събор.    Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх Гергана Станчева, която е един от епархийските избиратели,  съобщи за БНР, че е имало кворум и изборът протича спокойно и според..

публикувано на 02.06.24 в 16:59

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и велосипеди. Според събралите се хора предимството на велосипеда е, че няма нужда са се виси в..

публикувано на 02.06.24 в 16:22
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в интервю за гръцките медии първият дипломат на Гърция Йоргос Герапетридис. Използването на името..

публикувано на 02.06.24 в 16:12