Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите сложиха край на казуса "Пламен Николов"

Конституционната процедура с връчването на мандатите продължава

| обновено на 12.08.21 в 12:10

След парламентарни хватки с кворума и прегласуване депутатите приеха проекторешението, с което мандатът на Пламен Николов за съставяне на правителство приключи неуспешно.

В отсъствие на депутатите от „Има такъв народ“ парламентът прие мандата на Николов за неуспешен.

Пламен Николов обясни защо е оттеглил кандидатурата си за премиер

От 166 гласували, 105 бяха „за“, 60 „против“ и един „въздържал се“.

Точно преди дебата по темата от ИТН излязоха с декларация, че решение е ненужно заради подаденото от Пламен Николов заявление, че оттегля кандидатурата си за премиерския пост. Ивайло Вълчев се обърна към депутатите.

„След като тези дни говорихте за исторически шанс, сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно, така, както винаги сте били, така, че престанете да обвинявате нас, ние не сме проблем, ние сме решение на проблема, но това явно ще се случи на следващите избори. Затова сега парламентарната група на ИТН ще излезе от пленарната зала, за да не участва в този фарс“.

Росен Желязков от ГЕРБ поиска да бъде променен текста на решението и вместо приключен неуспешно мандата парламентът да реши, че не избира Николов: „Това, което се е случило е волята на кандидата, че не иска. Ние с предложения проект оказваме попечителско съдействие за това да уведомим останалите, че той не иска. С подобно решение ще създадем демон, от който съм сигурен ще се възползват вече не юридически, а политически всички кандидати за министър-председател от тук занапред, които репутационно, виждайки, че няма да съберат необходимото мнозинство, по лични причини ще подават заявление, че не искат да бъдат гласувани в зала“.

При първото гласуване ГЕРБ бяха в залата, но отказаха да се включат в него и решението не бе прието поради липса на кворум. След поименна проверка и прегласуване решението все пак мина.

Бившите управляващи поискаха да обяснят вота си. Тома Биков аргументира първото гласуване и сериозно разкритикува парламентарната група на „Има такъв народ“:

„Ние ще гласуваме против това предложение и по този начин ще позволим то да бъде прието, за да може да бъде приключен този първи мандат. След това вторият и третият мандат, да бъде приключена процедурата и при тях и очевидно да се отива на нови избори, защото 46-ото Народно събрание, подобно на 45-ото, се проваля в най-важната си задача - да излъчи управление на страната в момент на здравна криза, на икономически предизвикателства, на социални предизвикателства, на мигрантска криза. Ние не гласувахме, за да ви покажем, че сте докарали нещата до много тежка ситуация и ще участваме не в създаването на проблеми, а в решаването на проблеми и оттук нататък“.

Тома Биков / БГНЕС

След приетото решение конституционната процедура с връчването на мандатите продължава.

Втората политическа сила, на която ще бъде връчен проучвателен мандат за съставяне на кабинет, е ГЕРБ. От партията вече обявиха, че ще го върнат, но преди това ще обявят състава на кабинета си начело с Даниел Митов. 

Заради липсата на кворум депутатите не можаха по-рано днес да гласуват проекторешението, с което парламентът обявява мандата, връчен на „Има такъв народ“, за неизпълнен.

Според правилника на парламента по време на гласуването в залата трябва да има 121 народни представители. След направена декларация от ИТН, че не разбират защо се стига до днешната ситуация при положение, че Пламен Николов е внесъл заявлението си, че оттегля кандидатурата си за премиер, парламентарната група на ИТН напусна залата.

ИТН напусна пленарната зала: За нас няма дебат


НС се произнася с решение по оттеглената премиерска кандидатура на Пламен Николов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима са пострадалите при влаковия инцидент в София

Четирима души са откарани в болница след инцидента на "Централна гара" в София, където два влака се сблъскаха по време на маневри около 16:40 ч. Това съобщиха очевидци за БНР. Първоначално беше съобщено за две пострадали жени . На мястото са пристигнали 6 линейки.  Нараняванията им не са животозастрашаващи.   Един мъж е със счупена ръка. От..

публикувано на 28.05.24 в 17:46
Проф. Росен Стоянов

Проф. Росен Стоянов: Билбордът, санкциониран от ЦИК, е творческо безсилие от гледна точка на ефективност

Самото изпълнение, независимо дали е оригинална хрумка, или не,  е плод на творческо безсилие от гледна точка на ефективност. Това коментира в интервю пред БНР проф. Росен Стоянов за предизборен билборд, заради който ЦИК наложи санкция. "Подобен род комуникация в практиката наричаме "негативна" или "негативираща кампания".  В това..

публикувано на 28.05.24 в 17:11

Гордана Силяновска-Давкова отново заяви, че не е нарушила Преспанския договор

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова отново заяви, че не е нарушила Преспанския договор, когато при клетвата си в парламента отказа да произнесе конституционното име на държавата, наричайки я Македония. Силяновска заяви, че Преспанският договор е правен акт, който ще спазва, въпреки че е критик на съдържанието..

публикувано на 28.05.24 в 17:10

Две жени са пострадали леко при влакова катастрофа в София

Влакова катастрофа е станала около 16:40 ч. на Централна гара - София, съобщиха о т пресцентъра на МВР за "Хоризонт".  Имало е челен удар между две пътнически композиции по време на маневри в района на гарата.  Леко пострадали са две жени.  Заради инцидента има закъснения на редица влакове в Централна гара.  Към момента се изясняват причините..

публикувано на 28.05.24 в 17:09

Мъж от Кнежа е обвинен в домашно насилие

Под ръководството на Районната прокуратура в Плевен се води разследване за причинена телесна повреда в условията на домашно насилие.  Пострадала жена е освидетелствана от съдебен лекар, като от заключението на изготвената съдебно-медицинска експертиза е установено, че на същата е причинена лека телесна повреда, изразяваща се в разстройство на..

публикувано на 28.05.24 в 16:59

Израелски танкове навлязоха в центъра на Рафах

Израелски танкове достигнаха центъра на Рафах, за първи път след началото на сухопътната операция в най-южния град в Ивицата Газа, предадоха световните агенции, позовавайки се на свидетели. Танкове са забелязани около джамията "Ал Ауда" в центъра на Рафах, както и в западните квартали, където се съобщава за боеве между израелски войници и..

публикувано на 28.05.24 в 16:40
Руският президент Владимир Путин.

Путин смята, че в Украйна трябва да има президентски избори

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Украйна трябва да проведе президентски избори след изтичането на 5-годишния мандат на държавния глава Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. Вот обаче няма да има заради взето по-рано решение, което Зеленски и съюзниците на Киев смятат за правилно във военновременна обстановка. Той пое..

публикувано на 28.05.24 в 16:35