Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зоопарка на София вече има и къщичка за книги

Снимка: БГНЕС

Къщичка за книги има вече в зоопарка на София. Тя е част от инициативата на Столичната библиотека – „Зелени Библиотеки“:

Ева все още не може да чете, но ще разбере как се е загубил таралежът Гошко. Майка ѝ Пламенка със сигурност ще и прочете книжката, защото:

„Обичат да ѝ четем. Тя още не може да чете, но се впечатлява от картинките много. Обича много приказки, вечер не може да заспи без приказка. На година и половина проговори, не знам дали имат значения приказките, но на година и половина говореше с изречения. Предполагам за това са важни приказките, четенето“.

Таня Томова от Столична библиотека казва, че седмата къщичка на книги те поставили в зоологическата градина заради децата. И очаква да предизвика същия интерес като шестте, поставени на Витоша.

„Ние оставяме книгата, те я четат, могат да я оставят в друга къщичка за книги във Витоша, или да я върнат в Столична библиотека или някой от нейните филиали. При всяка такава върната книга ние им подаряваме читателска карта за Столична библиотека“, обясни тя.

Картинки за оцветяване, забавления и редки книги имаше за децата, дошли в столичния зоопарк. Хлапетата видяха и първият „определител“ на птици в България от 1909 г., както и издания на детски книжки от миналия и по-миналия век.

Директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова каза, че къщичките за книги и мобилната библиотека са част от начините да се провокира четенето.

„Публичните институции са длъжни да стигат до всички, да създават културна среда, духовна среда и да развиваме и двете направления – и дигитални платформи, и книгите за малките“, каза тя.

Снимка: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избухна голям пожар на гръцкия остров Хиос

Голям пожар избухна на остров Хиос. Властите предупреждават жители и туристи да се евакуират. Поради много високите температури и силен вятър е много трудно да се овладее огъня, съобщиха пожарникарите. Горят горски масиви, които обаче са близо до няколко села и хотели на острова. Властите предупреждават всички, които се намират в близост до..

публикувано на 07.06.24 в 17:29

1500 лева глоба за мъж, нападнал шофьор на линейка в Дупница

1500 лева глоба постанови състав на Районен съд – Дупница за мъж, нападнал шофьор на линейка във филиала на Спешна помощ в Дупница. Присъдата е окончателна - съдът одобри споразумението, постигнато между прокуратурата и защитата. Случаят е от 7 декември миналата година.Обвиняемият И. М. е на 37 г., по хулигански подбуди, ударил в лицето..

публикувано на 07.06.24 в 17:29

Германският канцлер обяви обрат в политиката на експулсиране на извършили нарушения чужденци

Германският канцлер Олаф Шолц обяви обрат в политиката на експулсиране на чужденци, извършили нарушения, като вече няма да се изключва връщане в страни като Афганистан или Сирия. Шолц иска Германия отново да разреши депортирането на тежки престъпници в Афганистан и Сирия. "Тежките престъпници и терористичните заплахи нямат място тук",..

публикувано на 07.06.24 в 17:23

Нарушаване на правилата за безопасност е водещата версия за влаковия инцидент в Плевен

Водещата версия за настъпилия тежък инцидент в Плевенско, при който бързият влак от Варна за Мездра прегази служител и рани друг, е нарушаване правилата за безопасност. Това каза окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов:  "Ремонтната дейност е била планова. Чисто технически е трябвало да бъде извършена в хладна част от денонощието,..

публикувано на 07.06.24 в 17:13
Научен форум, лицензиран от Европейското дружество по медицинска онкология

В България има апаратура за диагностика и лечение на рак на гърдата над средното ниво за ЕС

В България има апаратура за диагностика и лечение на рак на гърдата над средното за Европейския съюз ниво. В същото време ранната диагностика изостава поради липсата на национален скрининг, лечението се затруднява заради недоверие в медицината и българските лекари. Тенденцията очерта доц. Желязко Арабаджиев, медицински онколог и..

публикувано на 07.06.24 в 17:01

НСИ: Растеж на БВП в началото на 2024 г. с 0,4% на тримесечна и с 1,8% на годишна база

Българската икономика нараства през първото тримесечие на 2024 г. с 0,4% спрямо последните три месеца на предходната година, когато се разшири с 0,5 на сто, показва предварителната неревизирана оценка на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо първото тримесечие на 2023 г. БВП се повишава през периода януари - март 2024 г. с 1,8%,..

публикувано на 07.06.24 в 16:33

Ще продължи ли РСМ по пътя към ЕС и трябва ли България да е с по-активна позиция?

След парламентарните и президентски избори в Република Северна Македония и пред вратата на парламентарните и евро изборите в България, темата за бъдещите отношения между двете съседни държави остава проблемна и трудно предсказуема. Ще продължи ли Република Северна Македония по пътя към членство в ЕС и готова ли е да изпълни исканията на..

публикувано на 07.06.24 в 16:31