Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група „Жестим“ ще изнесе концерт на 10 ноември в Музикалния театър в София

Група „Жестим“
Снимка: личен архив

Основателят на група  „Жестим“ Мария Атанасова подготвя концерт, с който да бъдат  отбелязани 25 години от създаването на групата. Концертът ще се състои на 10 ноември в Музикалният театър „Стефан Македонски“. В момента тя е на гости на дъщеря ѝ, която живее в град Нюрнберг, Германия.

„Въпреки че съм далеч от родината аз непрекъснато мисля за моите деца, за моята група, моите близки и работя за това юбилейният концерт да стане най-доброто в досегашната ми практика“, каза за БНР Мария Атанасова.

Тя основава група „Жестим“ с деца с увреден слух от Специалното училище за ученици с увреден слух ”Проф д-р Дечо Денев” в София.

„Аз бях там на работа като учител. Тогава съдбата ме срещна с едни малки човечета, които не можеха да чуват, да говорят.  Нямаха нашата реч, но сърцата и душите им бликаха от желание за веселие, игри, музика, танци. Аз, тъй като до този  момент винаги съм се занимавала с музикални и танцувални групи – чуващи, изведнъж съзрях у  тях потенциал и събрах около себе си тези, които обичат да танцуват, аз ги наблюдавах и в междучасия, и в часовете и съм говорила с тях на техния език и около мен се образува една група от около 15-20 души и започнахме с елементарни песни, но те пресъздават текстовете и емоционалността на песните, така че тези песни да станат достъпни и за хората, които не чуват“. 

Група „Жестим“    Снимка:  личен архив

По думите ѝ това,  което прави група „Жестим“ е интересно и полезно не само за глухите хора, които по друг начин не могат да се докоснат до песните, но тя е интересна и за чуващите хора.

„Когато се изправи пред теб един нечуващ човек и започне да ти пресъздава с тези красиви жестове, с играта на тялото, с блясъка на очите, с емоцията на душата, не можеш да не възхитиш. И възприемаш песента като Божие дело, защото наистина няма обяснение на този факт – как тези хора нечуващи могат да направят това“, допълни в предаването “Рано в неделя“ Мария Атанасова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Радев

Стоян Радев: Да обичаш е умение, което придобива се с търпение

Тази вечер – 10.05, от 19 часа в Столичния куклен театър е премиерата на "И ние играем Ромео и Жулиета". Режисьор на спектакъла е Стоян Радев. "Идеята на Камен Асенов, който е актьор в Кукления театър, беше да тръгнем от там, че има вражда между  драматичните и куклените актьори. Това е находчиво хрумване, през което навлизаме в шекспировата..

публикувано на 10.05.24 в 15:48
Димитър Карамфилов и Константин Костов (от ляво на дясно)

"Джаз концерт по Мусоргски" на Константин Костов и Димитър Карамфилов на 12 май

В края на 19 век в изкуството се заражда ново направление - така нареченият реализъм . Постепенно Европа започва да излиза от романтичните украси в произведенията на изкуството и в него път си проправят обективизмът и истинската картина на действителността. Може би това е естествен процес, в който изкуството се развива – през замечтания поглед и..

публикувано на 10.05.24 в 14:52
Тони Дуковски

Тони Дуковски - "Детето на Враца", издаде първата си книга

Любимият фотограф на врачани Тони Дуковски, наричан от местната общественост "Детето на Враца", издаде първата си книга. Заглавието ѝ е популярният врачански израз - "И те така, те". Представянето на книгата събра много хора в градското читалище.  "Аз се изправих срещу нещастието, дадено ми от природата и човешка грешка, за да го..

публикувано на 10.05.24 в 14:30
проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов. Дългогодишен солист, хореограф и педагог, той е създател е на повече от 80 балетни постановки и автор на балетните фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските театри. Проф. Петър Луканов е роден през 1931 г. в село Брусарци, област Монтана...

публикувано на 10.05.24 в 13:50
Камерен ансамбъл „Силуети“

Ансамбъл "Силуети" представя българска класика

„...Не можеш да се развиваш, без да познаваш това, което е създадено преди теб!“ - това са думи на композитора Георги Тутев, които камерният ансамбъл "Силуети" приема за свое мото. То съпровожда и поредната покана за концерт в Сити Марк арт център в София - културно пространство, което се превърна в дом за творческите инвенции на състава.  Ансамбъл..

публикувано на 10.05.24 в 09:47

Трето издание на фестивала LUNAR

Третото издание на фестивала на светлините LUNAR започва днес. До неделя над 20 артисти от 12 държави ще провокират въображението на посетителите чрез 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Заради фестивала метрото ще работи извънредно до един и половина през нощта Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия,..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютния си роман "Добруджанския феникс"

Ще започнем с първата книга от една много българска трилогия, кръстена с красивото име "Благословената земя" . Автор на този красив проект е преподавателката по Български език и литература Стефка Станчева , която ни представя дебютния си роман "Добруджанския феникс" .  История, посветена на един от най-големите общественици в района на Добруджа..

публикувано на 08.05.24 в 15:02