Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца научиха тънкостите на някои занаяти във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Емблематичната Самоводска чаршия във Велико Търново през август се огласяше от детска глъч, а старите майстори безплатно разказваха и предаваха уменията си на децата в училището по занаяти. Обученията са финансирани чрез подкрепата на Община Велико Търново по програма за подпомагане в условията на пандемия от Министерството на културата.

Снимка: Здравка Маслянкова

Ателиетата и дюкяните на майсторите от прочутата Улица на занаятите в старопрестолно Велико Търново се оживиха не само от туристите, но и от много деца, които се включиха в първото лятно училище по занаяти на Самоводската чаршия. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Аз съм Калоян. Аз съм Симона. Халкички научихме как се правят. Правят се доста трудно и с много старание“. 

Това казват двамата невръстни ученици на майстора куюмджия Тодор Кушлев, чиито ръчно изработени сребърни накити са известни по цял свят: 

На красивото ги учим, защото те не могат да направят кой знае какво. Правим малко демонстрация, разказвам им за занаята. По принцип, занаятите винаги са си имали тази образователна, възпитателна функция. Интересно им е, някои основни операции, където могат, участват с някое чукче, с някоя завъртулка да направят“. 

След ателието на майстор Тодор Кушлев по художествена обработка на благородни метали Калоян и Симона влизат на урок в кожарската работилница на Самоводската чаршия. Докато майсторят под вещото ръководство на Бисерка Никова децата коментират какъв е занаятът на кожаря: 

Да изработваш неща от кожа – обувки, малки кукерчета, шапки. Слагам коса на кукера“.

Кожите не ги правим тук, правим кукери, изработват ключодържатели, всичко от кожа“, обяснява майсторката Бисерка Никова и допълва, че на децата им харесва и има посещаемост и определя програмата като добра".  

Много дървени фигурки изработиха децата от лятното училище по занаяти в работилницата на майстора резбар Христо Стойчев: 

Опасен занаят е. Ние им измислихме по-лека работа главно в шкуренето, пирографирането и оцветяването. Имаше голям интерес от децата, те си изработиха магнит от дърво - прасенце“.

Снимка: Здравка Маслянкова

Красотата на багрите и тъканите и тънкостите на изчезващия занаят на тъкачеството показва на децата майсторката Миглена Чаталова и не крие възхитата си от своите ученички: 

Аз лично съм много доволна и съм изненадана от децата, които дойдоха при мен, защото са чудесни, чудесни. Дори на някои им удължих малко повече времето, защото ми е приятно с тях. Много хубави деца имаме в България и във Велико Търново. Най-мъничките само ги учих да навиват кълбета, защото не им стигат стигат крачетата до педалите на стана. Но те бяха доволни, едното дете идва три или четири пъти. Другите ги учим, показваме им да тъкат, колкото успеят. Да се докоснат до самия занаят“. 

И децата се влюбиха в тъкачеството: 

Казвам се Милица Димитрова и съм на 10 години. Тъка на стана. Това са слънчогледи с тези цветове. Има си четири педала станът, натискаш ги и промушваш совалката и после трябва с бърдото да дърпаш и така се затъкава“. 

Вероника Георгиева, на 12 години съм. Тъка чанта със синьо, червено, оранжево и жълто. Интересно ми е, харесва ми и ми е лесно как се правят тези килими на този стан. Важно е да пазим занаятите“. 

Това е нишката на нашия живот, на рода, на българското, което се запазва. Според мен има нужда това да се пази“, казва тъкачката от Самоводската чаршия Миглена Чаталова.

Снимка: Здравка Маслянкова

Училището по занаяти, което приключва тази седмица на Улицата на занаятите във Велико Търново, прие деца и в грънчарницата, ножарната, медникарската работилница, хлебарната и шекерджийницата.  

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30

Последователи на Петър Дънов се събират в Априлци за празника на паневритмията

"Първото нещо е да се събуди доброто в себе си , мира и хармонията със себе си, природата, с всички, които ни заобикалят.   Стремежът е всеки друг на оживи тази доброто е част от промяната отвътре - навън . Град Априлци е свещеното сърце на България.   В квартал "Острец" има десет поляни, които са проекции на планетите от Слънчевата..

обновено на 22.06.24 в 10:31

Вотът на младите в Европа - посоки за размисъл

Европейските избори отминаха, резултатите са ясни и многократно анализирани, но има една група избиратели, която предизвиква особен интерес - младите хора в Европа. В някои държави членки на ЕС като Австрия, Белгия и Малта право на глас имат младежи под 18 години. А тази година в Германия за първи път можеха да гласуват и 16 и 17-годишните. Или..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Министър Гвоздейков ще представи новозакупените вагони за БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще присъства преди обед на представянето на новозакупените от Германия вагони за БДЖ, които вече са с напълно обновена визия. Първата композиция от 5 вагона тръгва по линията от София до Бургас в събота, 22-ри юни.  Предвидено е министър Георги Гвоздейков да пътува с влака, който заминава..

публикувано на 21.06.24 в 08:30