Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sofia DocuMENTAL започва на 7 септември

Кадър от филма „Светът е син като портокал“
Снимка: Sofia Dokumental

Планирано е фестивалът Sofia Documental да се проведе от 7 до 14 септември. Филмите можете да видите в Ларго София, Чешкия Център и Домът на киното в София.

„Всички филми засягат теми и проблеми, които директно ни вълнуват. Това са филми за свободата, човешкото ни право на глас или за това да се самоопределим или най-малкото задават теми, които толкова много липсват в наши ефир по една или друга причина, които директно поставят въпроси за това  в 21 век кои сме ние, накъде вървим, скъпа ли ни е демокрацията – нещо, което в нашата политическа  и обществена ситуация става все по-актуално“, каза за БНР Мартичка Божилова, директор на София Sofia Documental.

По думите ѝ във всички филми става въпрос за някакъв конфликт без значение дали това е обществено политически  или вътрешен човешки, който да засяга лично и много интимно даден човек.

"Затова нашите филми варират като теми от например откриващия филм, който се казва „Светът е син като портокал“, който засяга проблемите в Украйна, убийството на журналисти, което за съжаление се случва в нашата съвременност, Грета Тумберг - прекрасен портрет на това момиче, което събра толкова много популярност и хората могат да се докоснат в по-интимен план  до нея. И български теми засягаме. Имаме премиера на най-новия филм на Стефан Командарев „Живот от живота“, който е посветен на дарителството на органи и безкрайните проблеми, които този сюжет има в България и заради който много животи губим за съжаление".

За фестивала ще пристигнат режисьори и актьори от САЩ, Беларус, Украйна  и други държави.

„Много сме ентусиазирани, че ще имаме десетки гости, които ще очакват да се срещнат с публиката".

За 8 дни ще бъдат показани повече от 40 заглавия. Ще бъдат представени филми от Сърбия, Гърция, Словения.

Цялото интервю на Светлана Дичева с Мартичка Божилова можете да чуете в звуковия файл.

.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Таралежкова и Венци Благоев

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато".  Деветашкото плато, което местните превърнаха в пленително място Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите" "От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха..

публикувано на 20.06.24 в 09:39

"Споделени движения", или как видни спортисти се заеха да рисуват

Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж, Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство . Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса, в която 16 от най-популярните в света..

публикувано на 20.06.24 в 06:56
Виктор Теодосиев

Валдхорнистът Виктор Теодосиев с поредно престижно международно участие

Валдхорнистът Виктор Теодосиев, носител на приза „Млад музикант на годината“ в допитването „Музикант на годината 2022", продължава да ни радва с успехите си и в България, и на международната сцена. Той гостува в предаването „Алегро виваче“ веднага след завръщането си от европейското пролетно турне на престижния Младежки международен оркестър..

обновено на 19.06.24 в 20:09
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Започна третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС се провежда в "Топлоцентрала" в столицата. 7 дами се включиха в уникалния за България експериментален образователен процес, който се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".  На финала на  10 - дневното обучение ще бъде представена и книгата "Ти,..

публикувано на 19.06.24 в 20:00
Георги Димитров - Жожо дебютира на Бахфест 2024

Китаристът Георги Димитров - Жожо със знаков рецитал на Бахфеста в Лайпциг

Дългоочакван и много престижен ангажимент имаше китаристът Георги Димитров - Жожо, първият носител на наградата „Олга Камбурова“, присъдена му от екипа на предаването "Алегро виваче" в допитването "Музикант на годината 2016". В петък, 14 юни, той гостува със солов рецитал на реномирания Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря..

публикувано на 19.06.24 в 19:35

Добринка Табакова направи нова версия на виоловия си концерт

На 21 юни в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР трябваше да представи новата версия на Концерт за виола от Добринка Табакова, посветен на световноизвестния Максим Рисанов. За съжаление, поради здравословни проблеми на диригентката Деляна Лазарова, която не успя да пристигне в София, събитието беше отменено. Концертът за виола и струнни е..

публикувано на 19.06.24 в 19:04
Иля Шмуклер

Първенецът в конкурса "Геза Анда" Иля Шмуклер: Животът ми не е изпълнен само с победи

В поредица в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" разказваме за клавирния конкурс „Геза Анда“ , който се провежда в Цюрих веднъж на три години. Състезанието е изключително престижно - и заради големите награди, и заради присъствието на жури от световни знаменитости в пианистичния свят.  Изискванията към състезателите правят конкурса..

публикувано на 19.06.24 в 17:59