Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7000 земеделци са поискали субсидии за обработваеми земи, без да имат право

Държавен фонд "Земеделие"
Снимка: Ани Петрова

Над 7 хиляди земеделци са поискали тази година да получат субсидии за обработваеми земи, без да имат право на това - сочат данните от кръстосаните проверки на Държавен фонд "Земеделие". 

Независимо дали са допуснали неволна грешка, или са се опитали да измамят системата, тези фермери ще бъдат санкционирани. 

Янислав Янчев, експерт от фонда, коментира пред БНР най-честите проблеми при заявяването на субсидии и наказанията, които се налагат на земеделците:

"Двойно заявена площ е земеделски парцел, който е заявен за подпомагане от повече от един земеделски стопанин. ... Когато има регистрирано правно основание само на един ползвател, застъпената площ е одобрена за плащане изцяло по неговото заявление. А стопанинът, който е очертал площи без правно основание, получава санкция и въпросната площ се счита за недопустима. Със сигурност няма да получи субсидия за тази площ".

Той даде пример, че ако един фермер е заявил за подпомагане 100 декара, а се констатира, че 10 от тях са недопустими, тези 10 дка се умножават по 1,5 и той се санкционира освен с тези 10 и с още 15 дка, т.е. от допустимите 90 дка се изваждат още 15, това е т.нар. административна санкция.

Няма случаи, при които и двамата стопани нямат правно основание.

"Има хипотеза, при която и двамата земеделски стопани имат регистрирано правно основание за една и съща площ. В тези случаи застъпената площ не се присъжда на нито един от стопаните и на двамата се налагат санкции, тъй като не можем да установим кой реално ползва, на база правното основание, въпросната площ", обясни експертът от ДФ "Земеделие".

Интервюто на Веселина Миланова с Янислав Янчев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хасан Насрала

"Хизбула" потвърди, че лидерът ѝ Хасан Насрала е бил убит, обеща да продължи борбата с Израел

Шиитската ливанска групировка "Хизбула" потвърди, че лидерът й Хасан Насрала е бил убит вчера, както съобщиха по-рано израелските военни. Това е станало при снощните въздушни удари по щабквартирата на подкрепяната от Иран групировка в гъсто населен квартал в Бейрут.  Израелската армия: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е елиминиран..

публикувано на 28.09.24 в 15:08

8 загинали и 11 са ранени при руска атака срещу медицински център в украинския град Суми

Осем души са загинали, а 11 са ранени при двойна руска атака срещу медицински център в североизточния украински град Суми, предаде Ройтерс. Лечебното заведение е било атакувано тази сутрин, при което е бил убит един човек и са нанесени материални щети. Последвала е и втора атака, след като сградата е била евакуирана, която обаче е причинила още..

публикувано на 28.09.24 в 15:05
Официалните лица при откриването на фестивала на побратимените градове в Ловеч

Откриха първия фестивал на побратимените градове в Ловеч

В Ловеч кметът Страцимир Петков и посланиците на Франция Жоел Мейер и на Германия Ирене Мария Планк откриха официално първото издание на фестивала на побратимените градове, който започна снощи в стария ловешки квартал "Вароша". БНР е медиен партньор. Фестивалът представя духа, традициите, културата, фолклора на Ловеч, Ерфурт и Лавал. Преминава под..

публикувано на 28.09.24 в 15:01

Опозицията в Гърция иска оставки, след като мигрант от Пакистан почина в полицейски участък

В полицейски участък в Атина преди три дни почина 37 годишен мигрант от Пакистан. Случаят предизвика протести на гърците. Опозицията иска оставката на министъра. Смъртта на мигрант в полицейски участък в Атина предизвика бурна реакция на недоволство сред гърците. Имаше протести в Атина и Солун пред полицейски участъци. Причината..

публикувано на 28.09.24 в 14:53

ЕС препоръча: Авиокомпаниите да избягват ливанското и израелското въздушни пространства

ЕС препоръча на авиокомпаниите да избягват ливанското и израелското въздушно пространство следващия месец. Израелската армия съобщи, че е поразила над 140 цели на "Хизбула" в Ливан "от снощи", както и че борбата с шиитската групировка не е приключила, след като по-рано оповести, че лидерът й Хасан Насрала е бил убит при снощните въздушни удари по..

публикувано на 28.09.24 в 14:23

36-годишен мъж с опасност за живота след катастрофа край севлиевското село Петко Славейков

С опасност за живота е 36-годишен мъж от Велико Търново, катастрофирал снощи челно в товарен автомобил край севлиевското село Петко Славейков. Инцидентът в станал малко преди 20:30 часа и участък от главния път София-Варна беше затворен за часове. На място е установено, че на прав участък от двулентовия път, при движение от София в посока Варна,..

публикувано на 28.09.24 в 14:10

Български граждани са изразили желание да се върнат в България заради усложнената ситуация в Бейрут

Български граждани и членовете на техните семейства са изразили желание да получат съдействие за прибирането си в България заради усложнената ситуация в ливанската столица Бейрут, съобщиха от Министерството на външните работи.  Посолството в Бейрут е в постоянен контакт с тях.  Към момента се проучват различните възможности за осигуряване на подходящи..

публикувано на 28.09.24 в 14:00