Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание обсъжда решение за президентски избори на 14 ноември

Снимка: Ани Петрова

Парламентът ще обсъди днес датата, на която ще се проведат президентските избори. Във внесения проект за решение се предлага вотът да е на 14 ноември.

Въпреки че председателят на парламента Ива Митева обяви датата като консенсусна, въпросът остава.

„Дали ще бъде подкрепено е друг въпрос“, каза тя вчера.

ГЕРБ и БСП се обявиха за датата 7 ноември, но с различни мотиви.

„Държим изборите, президентски и парламентарни извънредни, да бъдат на една и съща дата, иначе много би паднала избирателната активност“, каза депутатът Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Може би за избирателите е по-добре да бъдат две в едно, тъй като три седмици подред да ходиш на избори, мисля, че няма да е удобно“, посочи от своя страна Георги Свиленски от БСП.

ДПС ще се съобразят с проекта на решение, обяви Хамид Хамид.

„Ние от ДПС нямаме предпочитания за избори две в едно, три в едно или едно по едно“.

„Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ предпочитат 14 ноември, за да има седмица повече работа за приемане на бюджета и промените в закона за съдебната власт. А за варианти избори 2 в 1 имат различни аргументи.

„Предполага една по-висока избирателна активност, по-голяма тежест на вота на гражданите“, каза Филип Станев от ИТН.

„В единия случай ще се спестяват пари на гражданите, в другия случай стават две кампании, които влизат в най-сложни взаимодействия. Всяко си има предимно минуси и много малко плюсове“, заяви Христо Иванов от „Демократична България“.

В дневния ред на Народното събрание е и първото четене на промените в закона за Националната служба за охрана. Предлага се да отпадне държавната охрана на главния прокурор, президентската администрация и първата дама.

Ще се ограничи и кръга на лицата, които използват охрана от службите и специализиран превоз. Според промените НСО ще трябва да охранява само президента, премиера и председателя на Народното събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Летище

Първата група евакуирани кипърци от Ливан пристигна в Ларнака

Първата група кипърски граждани, евакуирани от Ливан, кацна днес в ранния следобед на летището в Ларнака с транспортен самолет на гръцките военно-въздушни сили. В рамките на плана за масоваевакуация на чуждестранни граждани от района на военните действия. Кипър има възможност на този етап да приеме около 7000 души, според външното министерство...

публикувано на 03.10.24 в 15:41

Бернхард Милес: За децата е важна европейската история на Германия

Денят на германското единство се чества на днешния трети октомври и това е националния празник на Германия. На трети октомври 1990 година е обявено обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република в една обединена държава. В немското училище в столицата е подредена постерна изложба, посветена на..

публикувано на 03.10.24 в 15:31
Резервоари с гориво на атола Диего Гарсия

Лондон предава островите Чагос на Мавриций

Обединеното кралство обяви, че ще предаде островите Чагос на Мавриций след повече от половин век владичество и дълги преговори. Островите са със стратегическа важност в средата на Индийския океан, а един от тях – тропическият атол Диего Гарсия, е използван от САЩ като военна база за бойни кораби и бомбардировачи с голям обсег. Съобщението,..

публикувано на 03.10.24 в 15:25

Георги Гълъбов: С камерите за скорост се увеличава събирането на глоби, не и пътната безопасност

Използването на камерите и за отчитане на средна скорост ще доведе до наливане на още пари в кацата без дъно , наречена "Фонд за пътна безопасност" - увеличава се капацитетът на събиране на глоби, но не се увеличава пътната безопасност.   Това каза пред БНР Георги Гълъбов от Института за пътна безопасност и обясни, че това е фондът, "в който..

публикувано на 03.10.24 в 15:22
Екатерина Захариева

"Политико" търси нередности в декларациите на кандидатите за ЕК

Номинираната за български еврокомисар Екатерина Захариева е натрупала цяло състояние от недвижими имоти, твърди "Политико". Изданието се позовава на декларациите на кандидатите, до които получило достъп. То уточнява, че не е открило нищо нередно в тях. През 2008 г. Захариева купила парцел от 6850 квадратни метра и лятна къща на гръцкия..

публикувано на 03.10.24 в 15:11
Марк Рюте и Володимир Зеленски в Киев, 3 октомври 2024 г.

Марк Рюте: Русия няма думата по въпроса за членството на Украйна в НАТО

"Русия няма нито думата, нито право на вето за влизането на Украйна в НАТО", заяви генералният секретар на алианса Марк Рюте, който пристигна на изненадващо посещение в Киев. Това е първата му визита като генерален секретар и става само два дни, след като пое поста от Йенс Столтенберг. "Украйна има пълното право да се защитава...

публикувано на 03.10.24 в 14:47

ЕК предупреди България да транспонира коректно закона за борба с расизма и ксенофобията

Комисията изпрати писмо с официално предупреждение до България и още две страни членки да транспонират коректно закона на ЕС за борба с расизма и ксенофобията. Според Комисията законите в България, Естония и Ирландия не квалифицират или поне не го правят правилно, расистката и ксенофобска мотивация като утежняващ фактор за всички криминални..

публикувано на 03.10.24 в 14:31