Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 7 септември в страната влизат в сила нови противоепидемични мерки

| обновено на 02.09.21 в 18:59
Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването обяви нови по-строги ограничителни мерки, които влизат в сила от 7 септември и продължават до 30 октомври.

Заведенията ще работят с ограничено работно време от 7 сутринта до 23 часа вечерта.

Затворени ще бъдат детските парти центрове и места за организиране на игри. Обучителните такива, като например занимални и или езикови школи остават отворени, но с до 10 посетители едновременно, спазващи дистанция от 1,5 метра.

Заведенията за хранене ще работят с ограничено работно време от 7 сутринта до 23 часа вечерта. Това ще става при спазване на дистанция от 1,5, метра между гърбовете на столовете. На една маса ще се допускат не повече от 6 души. Нощните клубове и дискотеките затварят.

Ваксинацията на посетителите и служителите остава пожелателна.

„Ние прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията- В рамките на 10 дни след влизането на заповедта, следейки ежедневно епидемиологичните показатели и ситуацията в страната и хоспитализациите, ще направим преоценка и ако е необходимо, могат да бъдат наложени и по-тежки мерки“, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Препоръчва се работодателите да организират до 50% присъствена работа, останалите служители по възможност да работят дистанционно. Забранява се организирането на тиймбилдинги.

Пазарите и тържищата трябва да бъдат организирани с еднопосочно движение и спазване на 1,5  метра дистанция.

Сватбените тържества ще се провеждат с до 60 гости на открито и 30 на закрито.

Спортните събития на стадиони, например, ще бъдат с не повече от 30% публика, а тези в зали, ще бъдат без.

Кината и театрите ще работят с до 50% капацитет и задължително носене на маски от публиката.

За музеите и галериите се въвежда условие, че не трябва да има повече от един човек на площ от 8 квадратни метра.

Танцовите школи, фитнесите и СПА центровете ще работят с до 30% заетост. Организираните любителски тренировки се забраняват.

Свижданията в болници се разрешават, но с не повече от един посетител, който трябва да е с пълен комплект предпазни средства.

Цялата заповед на здравния министър може да видите ТУК.

В заповедта на д-р Кацаров е записано, че заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казината ще могат да работят от 07,00 ч до 23,00 ч.

По-рано днес обаче министър Кацаров беше обявил, че заведенията ще трябва да затварят в 22,00 ч., след което последваха протести на ресторантьори.

Ще продължат да действат мерки за подпомагане

"Всички, които са засегнати от мерките, които ограничават тяхната дейност напълно или частично имат право да получат компенсация, обезщетение за това нещо. Другата седмица, когато мерките влязат в сила, съответните министерства и ведомства не могат да организират сключването на договори, изплащане на обезщетения", каза Кацаров.

В условията на нови ограничения за част от бизнесите, ще продължат за действат мерките за подпомагане на заетите и тези за работодателите, обяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, след като стана ясно, че дискотеки и нощни заведения ще преустановят работа от началото на следващата седмица.

„За всички затворени бизнеси - 75 0, със 75% от осигурителния доход на работещите. В актуализацията на бюджета са предвидени средства, които да могат да покрият, както затворените бизнеси, включително и самоосигуряващите се лица, които са засегнати от това затваряне, и така популярната мярка 60/40 да продължи да действа до края на годината“, каза министър Донев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Асен Василев: ГЕРБ и БСП оставиха бухалката в ръцете на Пеевски

След 5 часа дебати Народното събрание отказа да освободи от длъжност временния председател на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Искането за отстраняването му беше на парламентарните групи на ПП-ДБ, "Възраждане" и независимите депутати от разпадналата се група на "Величие", които единствени подкрепиха предложението с 95 гласа. За да бъде..

публикувано на 19.09.24 в 17:08
Александър Николоски

Александър Николоски обяви, че "корумпирани политици в България му искат оставката"

Вицепремиерът и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски обяви, че застава зад думите си от вчера по отношение на България и допълни, че "корумпирани политици в България му искат оставката".  Вчера Николоски нарече българите "нецивилизовани" и "мизерни". В телевизионното интервю той категорично отрече двете страни да..

публикувано на 19.09.24 в 17:07
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Вече сме в позиция да минимизираме загубите от неусвояването на средства по ПВУ

Вече сме в позиция да минимизираме загубите , които се получават от неусвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).  Това каза пред БНР финансовият експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. "Не че някой е правил някакво стратегическо планиране, в което е включил ползите от този План, и сега някаква..

публикувано на 19.09.24 в 17:06

Галерията "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил ще бъде реновирана

Избрана е фирмата изпълнител, която ще прави цялостния ремонт на градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Реновирането ще започне през октомври, каза за БНР кметът на общината Огнян Атанасов. Финансирането - за около 22 млн. лева, е по капиталовите разходи в бюджета.  Градската художествена галерия "Владимир..

публикувано на 19.09.24 в 16:58

Донко Узунов е новият изпълнителен директор на ДКК

Донко Узунов е новият изпълнителен директор на "Държавна консолидационна компания" ЕАД, с днешна дата той е вписан в Търговския регистър, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Узунов има над десетгодишен управленски и административен опит, като част от него в публични предприятия към Министерството на икономиката и индустрията. Той..

публикувано на 19.09.24 в 16:56

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата в Разград

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата с кандидати за народни представители в Разград. Това съобщи Бейтула Сали - председател на Общинския съвет на ДПС в Самуил: "Или почетният председател, или председателят на партията ще бъдат водачи в Разград. Обсъждахме номинациите и каква да е визията на листата в област Разград. Почетният..

публикувано на 19.09.24 в 16:04
Антон Славчев

НС реши - Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия

Депутатите решиха, че Антон Славчев остава начело на Антикорупционната комисия. Преди да гласуват около пет часа депутатите обсъждаха дали Славчев да бъде освободен от длъжност като изпълняващ функциите на председател и член на Комисията за противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.   ПП-ДБ..

публикувано на 19.09.24 в 15:33