Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 44 са загиналите заради Айда в североизточната част на САЩ

| обновено на 03.09.21 в 08:59
Снимка: БГНЕС

Най-малко 44 души са загинали заради дъждовете и наводненията, причинени от бурята Айда по източното крайбрежие на САЩ. Лошото време доведе до наводнения от исторически мащаб в Ню Йорк, като засегна също щатите Ню Джърси и Пенсилвания. Американският президент Джо Байдън обяви извънредно положение в щатите Ню Йорк и Ню Джърси.

Очаква се днес Байдън да посети Луизиана, където в неделя Айда разруши сгради и остави милиони без ток. 

След като порази Луизиана, Айда доведе до лошо време с проливни валежи и торнадо в район от Вирджиния до Ню Йорк като недалеч от Вашингтон - в Анаполис, щата Мериленд торнадо от втора степен изкорени дървета и събори електропроводи. Според полицията поне 11 души в Ню Йорк са загинали, след като жилището им на приземен етаж е било наводнено. Рекордно количество валежи превърна улиците на Ню Йорк в реки и затвори метрото. Стотици полети бяха отменени от летищата Ла Гуардия, Джей Еф Кей и Нюарк. 

Днес американският президент Джо Байдън се очаква да посети Луизиана. Това е щатът, който Айда порази в неделя вечер, като унищожи сгради и остави милиони без ток. Байдън заяви, че както опустошенията след Айда, така и пожарите в Калифорния показват, че се намираме в кризисни за климата времена. 

По темата се изказа и сенаторът демократ oт Ню Йорк Чък Шумър, който предупреди, че "глобалното затопляне е осезаемо и ще става по-лошо и по-лошо ако не направим нещо по въпроса".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джо Байдън, президент на САЩ

Байдън: Ураганът Айда отне 11човешки живота в Ню Йорк и Ню Джърси

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че 11 души са загинали в Ню Йорк и Ню Джърси в резултат на урагана Айда, който в последствие намали силата си до тропическа буря. Междувременно властите в Ню Йорк съобщиха, че броят на..

публикувано на 02.09.21 в 19:44
Наводнение в квартала Куинс на Ню Йорк от валежи, съпътстващи бурята Айда.

Извънредно положение в Ню Йорк и Ню Джърси заради бурята Айда

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочъл обяви извънредно положение заради приближаващата буря Айда, която се очаква да предизвика наводнения в щата и източното крайбрежие на Съединените щати. В Мериленд наводнение взе живота на 19-годишен мъж, друг..

публикувано на 02.09.21 в 09:10

Петролът поевтинява с 1%, след като ураганът Айда блокира работата на рафинериите

Петролът поевтинява с около 1% по време на търговията във вторник с оглед на опасения, че ураганът Айда, който причини прекъсвания на електрозахранването и наводнения в Луизиана, ще намали търсенето на суров петрол от петролните рафинерии в..

публикувано на 31.08.21 в 16:41
Наводнение в Нарко, щата Луизиана, причинено от валежи, съпътстващи Айда.

Айда нанесе „катастрофални“ щети в Луизиана

До 2 милиона души са останали без ток в американския град Ню Орлиънс и околностите му заради урагана Айда, обяви губернаторът на щата Луизиана Джон Бел Едуардс. Възстановяването на електричеството може да отнеме дни, като последствията от урагана..

обновено на 31.08.21 в 09:12
Ураган Айда, Ню Орлиънс

Ураганът Айда отслабва до тропическа буря

Националният център по ураганите на САЩ (NHC) обяви в понеделник, че ураганът Айда вече е отслабнал силата си до ниво на тропическа буря, като във федералните щати Мисисипи и Луизиана все още се отбелязват силни ветрове от по-високо ниво...

публикувано на 30.08.21 в 15:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Газа, 14.04.2024 г.

Израелски военни са открили останките на трима заложници, отвлечени от "Хамас" в Ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката "Хамас" в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври. Израелският военен говорител..

публикувано на 18.05.24 в 08:15

Започва Габровският фестивал

Днес е Габровският карнавал. Жителите на града се маскират и режат опашката на бутафорната котка, символ на столицата на смеха. 74 са забавните епизоди в пъстрото карнавално шествие, което потегля по централните улици на Габрово в 18 часа. Първи в..

публикувано на 18.05.24 в 08:07

За шеста поредна година: БЧК - Ловеч учи деца на "Първи стъпки в риболова"

БЧК - Ловеч организира за шеста поредна година инициативата "Първи стъпки в риболова" и Ден на водното спасяване. Днес от 8:30 часа на язовир "Ливадето" край ловешкото село Владиня деца ще участват в състезание по риболов и демонстрации по водно..

публикувано на 18.05.24 в 07:59

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и..

публикувано на 18.05.24 в 07:48

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев...

публикувано на 18.05.24 в 07:42

Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите

Структурите на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов заради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане. Социалните работници не са доволни..

публикувано на 18.05.24 в 07:38

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша,..

публикувано на 18.05.24 в 06:30