Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните министри от Г-20 подготвят пакт за националните здравни системи

Снимка: БГНЕС

Днес е вторият ден от срещата на министрите на здравеопазването от Г-20 в Рим. Провежда се под председателството на Италия с фокус решаване на въпросите породени от пандемията и повишаване нивото на сътрудничеството и солидарността срещу глобалните здравни предизвикателства.

"Има условия за създаване на "Римски пакт" за укрепване на националните здравни системи и за създаване на условия ваксините да са право на всички, а не привилегия за малцина", каза за медиите в кулоарите след първия работен ден на Г-20 здравният министър на Италия Роберто Сперанца. Той изрично подчерта, че държи "за консолидирането на националните здравни услуги и ако човек е болен, да бъде лекуван независимо от икономическото му състояние, мястото където е роден и от цвета на неговата кожа". Това означава още разширяване на националните здравни услуги, както и да се инвестира повече в тях в защита на универсалните функции на националните здравни служби, уточни още министър Сперанца. 

Г-20 обсъжда също подхода "Единно здраве", който обхваща здравето на хората, на животните и на околната среда в една цялостна концепция, както и други глобални здравни въпроси. Срещата приключва днес с приемането на Декларация за здравето. 

Очаква се заключително изказване на министър Сперанца, под чието ръководство се провежда тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Новозаразените с коронавирус за последното денонощие са 488

488 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 4% от направените 12 151 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.  Най-много са новите случаи в София - 88, следват..

публикувано на 06.09.21 в 01:32

Над 220 милиона са заразените с коронавирус по света, починалите са над 4,5 млн.

Новият коронавирус е убил най -малко 4 560 565 души от появата на огнището в Китай през декември 2019 г., според данни от официални източници, събрани от AФП. Най-малко 220 278 710 са регистрирани случаи..

публикувано на 05.09.21 в 15:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35