Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес стават ясни новите шест предложения за европейски делегирани прокурори

| обновено на 10.09.21 в 07:23
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва днес и утре кандидатите за екипа на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.
Снимка: БГНЕС, архив

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прави втори опит да попълни 10-членната квота на България в Европейската прокуратура.

В два последователни дни съдебните кадровици изслушват 19-те кандидати, желаещи да са част от екипа на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, а кои ще са шестте български номинации ще стане ясно по-късно днес.

Списъкът със събралите най-много гласове ще бъде изпратен до Колегиума на Европейската прокуратура, а решаваща дума дали те да бъдат назначени ще е на Лаура Кьовеши.

Повторението на процедурата беше активирано от спешно посещение у нас на Европейския главен прокурор. А то беше провокирано от непопълнената българска квота за европейски делегирани прокурори.

При първото ѝ издание -  от десетте избрани магистрати, екипът на Лаура Кьовеши одобри само четирима. След като дълго нямаше реакция от Прокурорската колегия последва и визитата ѝ през юни в София, за да каже на съдебните кадровици, че България е поела ангажимент да излъчи десет европейски делегирани прокурори и това не подлежи на предоговаряне.

20 са последно кандидатите за шестте вакантни места.

Изслушването през първия ден (в четвъртък) премина по-скоро вяло, а главният прокурор Иван Гешев по-често се изключваше от заседанието на Прокурорската колегия. 

Както и при първата процедура, извън въпросите -  защо се кандидатира, какво знае за Европейската прокуратура и каква подготовка има, за да е част от нея, отиде само следователят Бойко Атанасов.

Ситуацията в държавното обвинение един от малцината критици отвътре на главния прокурор коментира в отсъствието на Иван Гешев:

"Главният прокурор има инструментариум прокуратурата да е ефективна, но в момента не виждам политическа воля нито от ВСС, нито от който и да било друг. Очевидно това е целта. В българската прокуратура не може да се финализират подобни род разследвания за огромен финансов интерес с успешен край. Поради това кандидатствам в тази прокуратура, защото виждам, че тя ще може да работи независимо", мотивира участието си в процедурата Бойко Атанасов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дисциплинарна проверка за действията на полицаи при убийството на българка в Кипър

В кипърския град Пафос продължава разследването на жестокото убийство в петък на 41-годишна българка от бившия ѝ съпруг, 48-годишен сънародник, което шокира Кипър. Очаква се да бъдат събрани показания от над 40 свидетели, съседи и близки на двойката. Едновременно започна и дисциплинарна проверка за действията на полицаи при бруталното престъпление, което..

публикувано на 15.06.24 в 18:20
Атанас Зафиров

Избраният за председател Зафиров: БСП не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС, заяви избраният за временен председател на партията Атанас Зафиров:  Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП "Още един мит и упорито повтаряна лъжа, която беше разобличена на днешното заседание на Националния съвет - тезата за "търгашите",..

публикувано на 15.06.24 в 17:06
Бойко Борисов

Борисов: Съгласие за правителство с мандата на ГЕРБ или ще има идната седмица, или изобщо няма да има

Съгласие за правителство с мандата на ГЕРБ или ще има през идната седмица или изобщо няма да има, заяви лидерът на партията Бойко Борисов. Той посети автокъща в търновското село Шереметя, където незастраховани автомобили са понесли значителни щети заради силната градушка през седмицата. Борисов обяви, че може да обещае помощ на хората, само ако на..

публикувано на 15.06.24 в 17:06

Режат над 120 съхнещи бора в парк "Хисарлъка" над Кюстендил

Над 120 съхнещи бора в парк "Хисарлъка" над Кюстендил ще бъдат отрязани, а засегнатите от проблема със заболели дървета в парка са на около 250-300 декара. Общината ще наеме дърводобивна фирма да извърши спешно сечта, която трябва да е дърво по дърво - на труден терен, без да се засягат останалите борове.  Лесопарк "Хисарлъка" е на площ от..

публикувано на 15.06.24 в 16:54

Над 700 изпълнители на фестивала "Между Верила и Рила - с традиции в бъдещето"

Над 700 участници - в групи или индивидуално, са на втория фестивал "Между Верила и Рила - с традициии в бъдещето", организиран от кметството и читалище "Развитие-1910" в с. Крайници и Община-Дупница. Фестивалът е с конкурсен характер, жури ще определи победителите в няколко жанра и категории. Фестивалът започна с поздрав за..

публикувано на 15.06.24 в 16:43
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън критикува Найджъл Фарадж в интервю за "Таймс"

Найджъл Фарадж се опитва "да унищожи" торите като стане лидер на "Реформирай Обединеното кралство“, посочва Дейвид Камерън в интервю за вестник "Таймс", в което критикува "огнения език" на Фарадж по отношение на миграцията.  Външният министър допълва, че се надява в парламента да няма представители на партията на Фараж след изорите на 4 юли и че..

публикувано на 15.06.24 в 16:31

Любители на старинни автомобили на ретро парад в София

Любители на старинни автомобили взеха участие в традиционния ретро парад в София, организиран от Българския автомобилен клуб "Ретро", с подкрепата на Съюза на Българските автомобилисти.   На площад "Батенберг", в 34-ото издание на парада, любители на ретро автомобили показаха колите си. Те разказаха за интереса си да колекционират..

публикувано на 15.06.24 в 16:26