Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализацията на държавния бюджет ще бъде гласувана на второ четене във водещата комисия в НС

Снимка: Ани Петрова

Актуализацията на държавния бюджет ще бъде гласувана на второ четене във водещата комисия в Народното събрание, след като вчера промените в бюджета на държавното обществено осигуряване трябваше да бъдат подложени на ново гласуване. Парламентарно представените политически сили са направили редица предложения между двете четения на ключовия закон, с който трябва да се промени цялостната финансова рамка за годината.

Повече пари за посрещане на мигрантската криза, което минава през допълнителни средства за МВР и Министерството на отбраната, още пари за бизнеса в различни сектори - като транспорт, туризъм и земеделие - това са само част от предложенията на различните политически сили, направени между двете четения на държавния бюджет.

Различните партии имат своя визия и за допълнителните средства в сферата на образованието и здравеопазването, тъй като двете системи оперират в условия на пандемия.

По-големите разходи, предложени от всички парламентарни групи, са обезпечени с увеличени приходи от данъци и акцизи, основно от ДДС.

Както и при бюджетите на държавното обществено осигуряване и на здравната каса, така и тук мнозина експерти предупреждават, че популизмът надделява над строго финансовата и икономическа логика в част от предложенията, което може да се окаже сериозен проблем.

Въпреки че актуализацията му се прави вече с ясното съзнание, че в страната ни ще се проведат още едни парламентарни избори, не липсват и предложения за по-сериозни промени - например „Има такъв народ“ предлагат с преходните разпоредби на закона да се увеличи данъчното облекчение за свободните професии от 25 на 40 на сто от нормативно признатите разходи. Тъй като, ако бъде прието, това предложение ще влезе в сила от 1 октомври, където няма задължение за авансово внасяне на данъка, промяната ще има пряко позитивно отражение върху хората, които упражняват такива професии, защото ще платят по-малко данък за последното тримесечие.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Народен театър „Иван Вазов“

"Седемте стола" на сцената на Народния театър

Комедията „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър по класиката на Илф и Петров „Дванайсетте стола“, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър тази вечер от 19 часа.   Главната роля в спектакъла „Седемте стола“ играе Пенко Господинов - професор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и заместник-ректор на академията. За..

публикувано на 08.06.24 в 03:30
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител на Форин офис..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация. Сезонните и трайните култури в Кипър са в непосредствена опасност, тъй като не могат да бъдат..

публикувано на 08.06.24 в 03:03

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина. Шофьорът на цистерната е с наранявания, но без опастност за живота, съобщиха от противопожарната служба...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче не бе достатъчно и политическият му гаф се превърна в една от основните теми на проведения снощи..

публикувано на 08.06.24 в 01:55
Мете Фредериксен, премиер на Дания

Датският премиер беше нападнат в центъра на Копенхаген, нападателят е арестуван

Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше в шок, след като в петък беше нападната и ударена от мъж в центъра на Копенхаген, съобщава Ройтерс, цитирайки новинарската агенция Ritzau, която се позовава на полицията и на кабинета на министър-председателя. "Премиерът Мете Фредериксен беше блъсната от мъж в петък вечерта на площад Kultorvet в..

публикувано на 07.06.24 в 23:29

Рафинерия в руския град Новошахтинск е спряла работа след атака с украински дрон

Рафинерията в руския град Новошахтинск до източната граница на Украйна е спряла работа вследствие от атака на украински дрон, твърдят източници на агенция Ройтерс. Новошахтинск се намира в Ростовска област, до източната граница на Украйна. През миналата година там се води преработени 4,8 милиона тона нефт. Дронът е причинил пожар в завод..

публикувано на 07.06.24 в 23:23