Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата продължава да се понижава

Снимка: Областна администрация Шумен

Безработицата продължава да се понижава, сочат данните на Агенцията по заетостта. Спадът през август спрямо юли е едва с 0,1 пункта, но в сравнение със същия месец през миналата година нивото е с 2,6 пункта по-ниско.

15 400 души са започнали работа през миналия месец - 76 процента от тях - в реалната икономика, като най-много са наети в сектора на преработващата промишленост, след това в търговията, хотелиерството и ресторантьорството, държавното управление.

С близо 14 процента е намалял броят на трайно безработните за година, отчита Агенцията по заетостта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отдясно наляво -председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Украйна Володимр Зеленски и председателят на ЕС Шарл Мишел - Брюксел, 27 юни 2024

Зеленски предлага втора среща за мир в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен подписаха споразумение за съвместни ангажименти за сигурността между ЕС и Украйна на заседанието на европейските лидери в Брюксел.  По-рано президентът Зеленски заяви, че ще обсъди провеждането на втора среща за мир..

публикувано на 27.06.24 в 16:47
Осман Октай

Осман Октай: Борисов ще представи кабинет само на ГЕРБ, ДПС ще го подкрепя

Борисов ще представи кабинет само на ГЕРБ и ще получи подкрепа без коалиционно споразумение с ДПС. Единствената възможност е правителство с първия мандат , нови избори ще са с още по-ниска избирателна активност и дори може ДПС да се окаже първа политическа сила.  Прогнозата направи пред БНР политическият анализатор Осман Октай и коментира: " Ако..

публикувано на 27.06.24 в 16:47

Президентът не приема предложението да ръководи българската делегация на срещата на НАТО

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от „Дондуков“ 2.  Държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни..

публикувано на 27.06.24 в 16:33
Служебният министър-председател Димитър Главчев - Брюксел, 27 юни 2024

Според Главчев най-добре е да има правителство с първия мандат

Премиерът Димитър Главчев изрази мнението, че е най-добре правителство да бъде съставено с първия мандат. Той отказа да прогнозира дали новото Народно събрание ще успее да излъчи редовен кабинет. Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента "Аз не съм гадател. Въпросът е какво ще направят политическите сили в парламента. Аз се надявам да се..

публикувано на 27.06.24 в 16:13
Иван Иванов

КЕВР решава утре за компенсиране на производителите на зелена енергия

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че утре ще бъде взето решение за компенсиране на производителите на зелена енергия, които претърпяха загуби, свързани с високи цени на балансиращата енергия на 19 май. Това ще стане чрез компенсиращ коефициент, а не чрез промяна в методиката за определяне на цените на..

публикувано на 27.06.24 в 16:12
Андрей Гюров

Андрей Гюров определи като "незаконосъобразно" и "политически мотивирано" решението на КПК

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров определи като "незаконосъобразно" и "политически мотивирано" решението на Комисията за противодействие на корупцията, с което е открита несъвместимост с настоящата му длъжност в Централната банка.  Това се казва в изявление до медиите, изпратено и до БНР.  Според Гюров решението "се основава на неверни..

публикувано на 27.06.24 в 15:52
Димо Дренчев

Депутатът от "Възраждане" Димо Дренчев подал един от сигналите за Андрей Гюров

Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на Българската народна банка Андрей Гюров, който ръководи управление "Емисионно". Това съобщи БНБ, която днес е била уведомена за решението на комисията.  Гюров е излязъл в неплатен отпуск, докато бъдат предприети последващите законосъобразни действия,..

публикувано на 27.06.24 в 15:44