Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Pfizer: Ваксината ни срещу Covid-19 е безопасна и предпазва децата на възраст 5-11 години

Снимка: БГНЕС

Pfizer и BioNTech съобщиха в понеделник, че тяхната ваксина срещу Covid-19 предизвика силен имунен отговор при деца на възраст от 5 до 11 години и че двете компании планират да поискат разрешение за използване на ваксината при деца в тази възрастова група в САЩ, Европа и другаде възможно най-скоро, предаде Ройтерс.

Компаниите заявиха, че ваксината е генерирала имунен отговор при деца на възраст от 5 до 11 години в тяхното клинично изпитване във "Фази 2 и 3", който съответства на този, който преди това се е наблюдавал при хората на възраст от 16 до 25 години. Профилът на безопасност също така като цяло е сравним с по-възрастната възрастова група, казаха още те.

"От юли детските случаи на Covid-19 са се увеличили с около 240 процента в САЩ, подчертавайки нуждата на общественото здраве от ваксинация“, заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла в съобщение за пресата.

"Тези резултати от изпитването осигуряват солидна основа за търсене на разрешение за нашата ваксина за деца на възраст от 5 до 11 години и ние планираме да ги представим спешно на Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ и на други регулаторни органи", допълни той.

Висши здравни служители на САЩ смятат, че регулаторните органи могат да вземат решение относно това дали ваксината е безопасна и ефективна при по-малки деца в рамките на три седмици след подаването на искания за разрешение от страна на фармацевтичните компаниите, съобщиха по-рано този месец източници на агенция Ройтерс.

Хоспитализациите и смъртните случаи вследствие на Covid-19 нараснаха в САЩ през последните месеци поради силно заразния вариант Делта. Педиатричните Covid случаи също се увеличават, особено с оглед, че всички деца под 12 годишна възраст са неваксинирани, но няма индикации, че освен че е по-заразен (по-силно разпространим), вариантът Делта е по-опасен при децата.

Бързото получаване на разрешение за ваксинация на децата може да помогне за смекчаване на потенциалния ръст на случаите през есента, особено в училищата, които вече са отворени в САЩ.


Ваксината на Pfizer/BioNTech, наречена Comirnaty, вече е разрешена за употреба при деца на и над 12 години в много страни, включително в САЩ. Първоначално ваксината беше разрешена за употреба при хора на възраст 16 или повече години в Съединените щати през декември 2020 г., а през миналия месец получи пълно одобрение от Американските здравни органи за тази възрастова група.

Според проведеното от двете компании приучване във "Фаза 2 и 3", децата на възраст от 5 до 11 години са получили по две инжекции от по 10-микрограма всяка една доза на ваксината, или една трета от размера на дозата, давана на хора на възраст 12 и повече години. Компаниите очакват данни за това колко добре действа ваксината при деца на възраст от 2 до 5 години и деца на възраст от 6 месеца до 2 години още през четвъртото тримесечие на тази година.

За разлика от по-голямото клинично изпитване, което производителите на лекарства са провеждали по-рано при възрастните хора, педиатричното изпитването сред 2 268 участници не е било предназначено основно за измерване на ефикасността на ваксината чрез сравняване на броя на случаите на Covid-19 при реципиентите на ваксината с тези, които са получили само плацебо. Вместо това изпитването сравнява количеството неутрализиращи антитела, предизвикани от ваксината при децата, с отговора при по-възрастните реципиенти в изпитванията на препарата за възрастни.

Говорител на Pfizer каза, че по-късно компаниите могат да разкрият ефикасността на ваксината от изпитването при децата, но все още не е имало достатъчно случаи на Covid-19 сред участниците в последното проучване, за да се вземе подобно решение.

Ваксината е с около 95 % ефективност в клиничното изпитване за възрастни, но Pfizer каза, че имунитетът отслабва няколко месеца след втората доза. В началото на тази седмица се очаква американските регулатори да разрешат трета бустерна доза от ваксината за по-възрастни и високорискови американци.

Компаниите заявиха, че ваксината се понася добре сред децата, като страничните ефекти обикновено са сравними с тези, наблюдавани при участниците в изпитванията, които са възраст от 16 до 25 години.

Както ваксината на Pfizer и BioNTech, така и тази на Moderna са свързани от регулаторните органи с редки случаи на сърдечно възпаление при юноши и млади хора, особено млади мъже. Pfizer каза, че не са станали свидетели на сърдечно възпаление при участниците в изпитването.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35

Руската авиация бомбардира центъра на Харков

Руската авиация бомбардира центъра на украинския град Харков, предава "Ройтерс". Един местен жител е загинал, а други 8 са били ранени в резултат на попадение на управляема бомба. Сред ранените е и 8-месечно бебе. Причиненият от боеприпаса пожар е обхванал няколко сгради и автомобили. Руската армия настъпи към Харков в началото на май, но беше спряна на..

публикувано на 30.06.24 в 18:10

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. Пожелавам ви да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място..

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия деликатен и боготворчески полъх и са описали неизменния опит на Църквата , каза Вселенският..

публикувано на 30.06.24 в 17:15