Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият полицай, осъден за убийството на Джордж Флойд, обжалва присъдата

Полицейска снимка на Дерек Шовин, който бе осъден на 22 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Дерек Шовин, бившият полицай от Минеаполис, осъден за убийството на Джордж Флойд, обжалва присъдата си в апелативния съд на щата, предаде Франс прес като цитира местните съдебни власти.

В жалбата си Шовин посочва 14 нередности, свързани с процеса срещу него.

През юни бившият служител на реда беше осъден на 22 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина от задушаване, след като при ареста Шовин го поваля на земята и затиска с крак врата му в продължение на почти десет минути.

Смъртта на Флойд предизвика най-масовите демонстрации за расова справедливост в Съединените щати от десетилетия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на енергетиката

Владимир Малинов и Джеймс О'Брайън обсъдиха във Вашингтон напредъка по общите енергийни проекти

Стратегическото сътрудничество между България и САЩ е потвърдено по време на среща на министъра на енергетиката Владимир Малинов и помощник държавния секретар Джеймс О'Брайън във Вашингтон, са казва в съобщение на Министерството на енергетиката.  Двамата са обсъдили напредъка по общите енергийните проекти, сред които е изграждането на нови мощности в АЕЦ..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Кола падна от мост в столицата, двама са пострадали

Автомобил е паднал от мост на столичната улица "Самоковско шосе".  При катастрофата са пострадали двама души - мъж на 33 години, който е бил пътник във возилото, и шофьорката - 44-годишна жена. Водачката е с контузия на гръдния кош, а спътникът ѝ - с контузия на главата. И двамата са откарани в УМБАЛ "Света Анна".  Сигналът за инцидента, станал..

публикувано на 23.05.24 в 12:58

Пострадалият от мълния в столицата младеж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от болницата. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. Припомняме ви, че при..

публикувано на 23.05.24 в 12:07

В Троян и Априлци разчистват след пороя, унищожена е реколта

В общините Троян и Априлци продължава разчистването след падналия вчера пороен дъжд, придружен с градушка. Няма пострадала пътна инфраструктура, но е унищожена селскостопанската реколта. В Априлци ледените късове са били с диаметър 4 см. В момента екипи на общината разчистват наноси по пътната настилка в кв. "Зла река".  Кметът Тихомир..

публикувано на 23.05.24 в 11:53

Шествие на близки на загинали на пътя започна в София

Две шествия - автобилно и пешеходно - под надслов "СТОП на беззаконието по пътищата!" организират в София от сдружението "Ангели на пътя". Протестиращите се събраха в подкрепа на родителите на 14-годишния Филип, който беше убит на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" в София през миналата година. Протестът е подкрепян от редица..

публикувано на 23.05.24 в 11:45
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09
Община Божурище

Бедствено положение в част от община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия. 

публикувано на 23.05.24 в 11:01