Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хванаха затворник да вари ракия в килията, той заведе дело за нарушени човешки права

Снимка: Архив

Лишен от свобода, който изтърпява наказанието си в пазарджишкия затвор, е хванат да вари ракия в килията си. Заради провидението той е бил наказан с 14 дни карцер. В отговор, затворникът е завел дело за нарушени човешки права.

Малката спиртоварна била открита при един от обичайните обиски на килиите в затвора. При претърсването надзирателите се натъкнали на кофа с 5 литра заготовка, три бързовара и самоделно устройство за изтичане на готовия продукт. Открита е и пластмасова купа с 200 гр прясно изцедена ракия.

Заради нарушението затворникът е бил изолиран в наказателна килия за 14 дни.

В жалбата си до съда той признава, че е варил ракия в килията си, но престоят му в карцера нарушава човешките му права. Другият мотив е, че наказанието е неправомерно.

Окончателно по казуса ще се произнесе Пазарджишкият административен съд.

От затвора уточняват, че лишеният от свобода често нарушава правилата и до момента има 35 наказания.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административен съд – Благоевград касира изборите за общински съветници в Сандански

Административен съд – Благоевград касира изборите за общински съветници в Сандански. Административното дело срещу решението на Общинската избирателна комисия в Сандански с обявените резултати от вота за общински съветници, беше образувано още в началото на годината, по жалби на пет партии и кандидати за местната законодателна власт...

публикувано на 07.06.24 в 18:13

Крепостта "Царевец" във Велико Търново отново се върна в Средновековието

Крепостта "Царевец" във Велико Търново отново се върна в Средновековието с пресъздаването на приказките и легендите от славните времена на Второто българско царство. До неделя, включително, в старопрестолния ни град се провежда деветото издание на фестивала "Средновековен Търновград". Включват се близо 200 участници от 9 държави. Зад..

публикувано на 07.06.24 в 17:56
Васил Василев

Васил Василев: В България всичко, свързано с успех, е свързано и със скандал

Всичко, което в България е свързано с успех, е свързано и със скандал. Това каза пред БНР Васил Василев, директор на Народния театър "Иван Вазов", гост в предаването "РадиоТочка". "Когато едно нещо избуи и то е над всички останали, всички, които са долу в ниското, започват да крещят то да се сниши. Това е народопсихология", уточни той. Василев..

публикувано на 07.06.24 в 17:52

Причините за катастрофата с колата на НСО край Аксаково са липсата на видимост и висока скорост

Автомобилната катастрофа на 16 май, когато кола на НСО причини смъртен случай край Аксаково, се дължи на липсата на видимост и на висока скорост. Това са изводите на експертите от Европейския център за транспортни политики. Докладът им след огледа на мястото на инцидента е публикуван на сайта на центъра . Катастрофата стана на пътя Варна -..

публикувано на 07.06.24 в 17:43

Избухна голям пожар на гръцкия остров Хиос

Голям пожар избухна на остров Хиос. Властите предупреждават жители и туристи да се евакуират. Поради много високите температури и силен вятър е много трудно да се овладее огъня, съобщиха пожарникарите. Горят горски масиви, които обаче са близо до няколко села и хотели на острова. Властите предупреждават всички, които се намират в близост до..

публикувано на 07.06.24 в 17:29

1500 лева глоба за мъж, нападнал шофьор на линейка в Дупница

1500 лева глоба постанови състав на Районния съд в Дупница за мъж, нападнал шофьор на линейка във филиала на Спешна помощ в Дупница.  Присъдата е окончателна - съдът одобри споразумението, постигнато между прокуратурата и защитата.  Случаят е от 7 декември миналата година.  Обвиняемият И. М. е на 37 г., по хулигански подбуди, ударил в лицето..

публикувано на 07.06.24 в 17:29

Германският канцлер обяви обрат в политиката на експулсиране на извършили нарушения чужденци

Германският канцлер Олаф Шолц обяви обрат в политиката на експулсиране на чужденци, извършили нарушения, като вече няма да се изключва връщане в страни като Афганистан или Сирия. Шолц иска Германия отново да разреши депортирането на тежки престъпници в Афганистан и Сирия. "Тежките престъпници и терористичните заплахи нямат място тук",..

публикувано на 07.06.24 в 17:23