Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийски филм получи голямата награда на Банско филм фест

Австралийският филм “ОКЕАН ДО НЕБЕТО” на Майкъл Дилън получи Голямата на награда на Банско филм фест в юбилейното му, 20-о издание.

В мотивите на журито пише: Филм, съдържащ в себе си елементите на истински трилър, който журито изгледа на един дъх, въпреки че беше най-дългия в състезателната програма. Напрегнат и динамичен разказ за едно рисковано приключение от устието на река Ганг до нейния извор в Хималаите. Този филм, дори и сам, би успял да покрие всички останали категории.

  1. СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО –   “ГОЛАТА ПЛАНИНА”, Алекс Чикон, Испания

    Мотивация на журито: Великолепно разказана история, която не само демонстрира брилянтниаоператорска и монтажна работа, но и ни разказва за едно историческо постижение в хималайския алпинизъм. Авторът не пропуска да ни припомни за драматичните събития в Пакистан, които поставят търсачите на силни усещания в нова, несигурна и трудна за оцеляване среда, в която са важни не само алпинистките умения. 

  2. НАГРАДА НА ОБЩИНА БАНСКО ЗА КУЛТУРА НА ПЛАНИНАРСКИТЕ НАРОДИ – “ЧОЛИТАС”, Хайме Мурсиего, Пабло Ирабуру, Испания.

    Мотивация на журито: Пет смели жени, които нямат нищо общо не само помежду си, но и с алпинизма, се впускат в приключението на живота си. Пътят им към Аконкагуа преобръща не само техния живот, но и този на зрителите. Великолепна история, която ни кара поне за малко да забравим дребните проблеми в живота си и да се възхитим на смелостта на петте момичета, независимо, че само две от тях стъпват на върха. Върхът е прекрасна метафора, която ни показва как всеки от нас може да промени живота си, стига да има достатъчно воля за следващата стъпка. 

  3. НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНА РЕАЛИЗАЦИЯ В ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ – “К2: НЕВЪЗМОЖНОТО СПУСКАНЕ”, Славомир Батура, Австрия.

    Изключителен филм, който ни показва новите измерения на екстремните спортове. Спускането със ски по най-опасния връх на света, който рядко допуска хора до себе си, е подвиг, документиран по най-вълнуващия възможен начин. Филмът ни показва не само колко е важна отборната работа във всяка една житейска мисия, но също така ни дава да разберем, че съвременните технологии могат да се използват не само, за да “показваме мускули”, но и за спасяване на човешки живот. Вълнуваща история, която ни кара да уважаваме полския алпинизъм още повече!

  4. НАГРАДА “ПЕТЪР АТАНАСОВ” ЗА НАЙ-ДОБЪР СЦЕНАРИЙ – “СТЕНАТА НА СЕНКИТЕ”, Елиза Кубарска, Полша.

    Едва ли някой ще се изненада, че председателят на журите на Банско Филм Фест през 2019 получава награда. Елиза е световен майстор на планинарското кино. Нейната история за семейството шерпи, което прави всичко възможно, за да осигури бъдещето на 16-годишния си син, надхвърля пределите на планинарското кино и ни показва, че битката с върховете понякога е само средство за препитание. Перфектен сценарий, операторска работа и режисура, които спират дъха и те карат да преосмислиш живота си.

  5. НАГРАДА НА ФИЛМ ЗА ПЛАНИНАРСКИ СПОРТОВЕ, ПРИКЛЮЧЕНИЯ И ИЗСЛЕДВАНИЯ – “ЕВЕРЕСТ: ТРУДНИЯ ПЪТ”, Павол Барабаш, Словакия

    Вълнуващ филм, който чрез спомените около драматичните събития от историческата словашка експедиция до Еверест през 1988 ни показва как понякога животът е способен да събере в едно и успехът, и трагедията. 

  6. СПЕЦИАЛНО СПОМЕНАВАНЕ НА ФИЛМ – “ДЪХ СВЪРЗАНОСТ”, Алиша Йънг, Ричард Сайди, Нова Зеландия.

    Кратък филм портрет, който отразява философията на спортист от световна величина, разказан по изключително красив и поетичен начин.

  7. Специално споменаване на филма –  „Щастливите камъни“, режисьор Зоя Димитрова, Милена Стойкова – Ваучер за уикенд в хотел Амира и тест драйв в София.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34