Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начало на учебната година в 4 столични ВУЗ-а

Технически университет
Снимка: Ани Петрова

Три от университетите в столицата, откриват новата академична година. Това са Медицинският, Техническият и Художествената академия.
Откриването в Медицинския университет ще започне с церемония в 10:00 ч. На тържеството, което ще се състои в Медико-биологичния комплекс, ще присъстват само първокурсници. Годината ще открие ректорът акад. Лъчезар Трайков. Специални гости ще бъдат министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, министърът на образованието Николай Денков и заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов.
Техническият университет в София ще открие годината по отделните факултети с различни церемонии. Те започват между 9:00 и 11:00 ч.
Церемонията в Националната художествена академия ще започне в 11:00 ч. Тя ще се проведе в дворното пространство на ул. „Шипка“. Това е 125-ата поред академична година на висшето училище. Началото ще се отбележи с празничен водосвет, слово на Ректора проф. Георги Янков и връчване на студентските книжки на първокурсниците.
Румен Радев ще участва в официалното откриване на новата учебна година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София. От 10.00 часа, президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на новата учебна година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Бойко Кадинов: Трябва да обърнем модела и хората да искат да се върнат сред природата

България е едно щастливо място, което наследява толкова много природа , каза пред БНР арх. Бойко Кадинов, който след дни ще представи в БАН темата за зелената архитектура и опазването на културното наследство в България. Топлоизолации, стиропор по фасадите, перки в морето, застрояване - това са само част от белезите, които ни карат да мислим, и..

публикувано на 03.05.24 в 12:46

Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски управляващи

Руското военно разузнаване стои за хакерска атака срещу електронната поща на германски управляващи, извършена миналата година. Германското правителство заяви днес, че това няма да остане без последствия. "Това няма да остане без последствия!". Така реагира германската външна министъра Аналена Бербок, след като стана официално ясно, че зад..

публикувано на 03.05.24 в 12:45

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат..

обновено на 03.05.24 в 12:22

Украйна: Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област

От Главното разузнавателно управление на Украйна съобщават, че Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област - в края на май или началото на юни. По думите на заместник-началника му обаче, руснаците нямат достатъчно ресурси, за да превземат голям град, а успехът на офанзивата им зависи от това колко силна ще бъде украинската защита в..

публикувано на 03.05.24 в 11:54

Арх. Петкана Бакалова: Решението за частна детска болница постави в риск децата на България

Решението на Министерски съвет за изграждане на частна детска болница постави в риск децата на България , каза пред БНР арх. Петкана Бакалова - член на УС на Алианса за висока строителна култура.  "Всички знаем, че има изключителен недостиг на здравни специалисти - педиатри, педиатрични сестри. Частната болница, която беше оповестена с 400..

публикувано на 03.05.24 в 11:44

Влак помете кола, спряна на релсите в Монтанско

Товарен влак помете лека кола, спряна на жп релсите.  Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между монтанските села Мърчево и Габровница,  в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил леката кола.  Автомобилът е бил спрян на релсите със запалени светлини и без..

публикувано на 03.05.24 в 11:42

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-и юни.  Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: "От "Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на..

публикувано на 03.05.24 в 11:15