Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Самоводене готвят протести срещу бъдещата експлоатация на кариера за варовици и трошен камък

Снимка: Здравка Маслянкова

Жителите на великотърновското село Самоводене готвят протести срещу бъдещата експлоатация на кариера за варовици и трошен камък в покрайнините на населеното място. Инвестиционното намерение за 35-годишна концесия на кариерата е на търговищка фирма, а процедурата е в началната си фаза на одобрение от екологичните власти.

Повече от 2000 са жителите на великотърновското село Самоводене, което носи името си от това, че е в карстов район и където копнеш, потича чиста, бистра вода, разказват местните, които си обичат района: 

„Ние сме защитени тук отвсякъде със скали, по-малко вятър духа, по-малка е зимата. Тези баири тук ни пазят. Това е хубаво“. 

От десетилетия към селото, което е на главния път Русе – Велико Търново, има интерес от каменодобивни фирми, а хората са препатили от взривовете на кариерите: 

„Развалят интериора към града. Проблемът е друг, че като гръмнат, чупят много прозорците и цялата къща се тресе. Тук също имаше кариера за камъни. Аз живея близо до нея, като гръмне, люлее се цялата, камъните чупят стъклата“. 

„Когато не работят, няма никакви проблеми, когато работят, има проблеми. Хората негодуват, тресат се къщите, започват да се пукат. Няма нормален живот“. 

Търговищката фирма “Стромат 08” е депозирала в Регионалната екологична инспекция през април тази година инвестиционно намерение за експлоатация на находище „Пчелата“ на площ от близо 209 декара в покрайнините на Самоводене. Предвижда се количеството суровина, което ще се добива по време на концесионния период, да е до 90 000 тона или 50 000 куб.м на година. Предвид установените запаси, намеренията на дружеството са да кандидатства за максималния 35-годишен срок на концесия, като находището да се експлоатира целогодишно. Самият терен е публична общинска собственост. 

С инвестиционното намерение е запознат и кметът на Самоводене Стефан Мъглов, който е притеснен от близостта на бъдещата кариера до селото: 

„По писмото за намерение е на 1460 метра, но ние мерихме разстояния по картата и там излизат около 960 метра. Доста притеснително е. Близостта на кариерата до селото предполага големи проблеми от екологично естество , от разместване на земни пластове, напукване на къщи, дори и директни попадения на камъни в част от крайните къщи на селото, защото ние имаме горчивия опит от предишни кариери. От кариерата до гарата камъни падаха върху линията“. 

Кметът на Самоводене Стефан Мъглов

Инвестиционното намерение за експлоатация на кариерата е на много ранна фаза в Регионалната екологична инспекция във Велико Търново, посочи Марин Евгениев, представител на търговищката фирма “Стромат 08”: 

„Процедурата сега е – те ще ни поискат информация за преценка за ОВООС. След като подадем тази информация, РИОСВ на база на нашата информация и съгласуванията, които е направило, ще прецени дали да се прави оценка по ОВООС или информацията, която сме предоставили, ще е достатъчна“. 

Инвеститорът твърди, че за находището са извършени геологопроучвателни дейности след решение на екологичния министър от септември 2009 година и договор за проучване от два месеца по-късно. Има приет доклад от септември 2011 година от специализираната експертна комисия към Министерството на икономиката за резултатите от проучвателните работи.  

Хората в Самоводене негодуват, че никой не ги питал, не е идвал и инвеститорът, за да ги запознае с намеренията си. В интернет е създадена петиция против бъдещата кариера. Готвят се протести и гражданско неподчинение:  

„Там, където гледах, че ще го правят, може и срутване да има“. 

„Ще се наруши чистият въздух от тези гърмежи. От това брулене какво може да се очаква – нищо хубаво. Ще го замърсят“. 

„Ще се съберем, хората не са съгласни и ще се направи едно общо събрание. Тепърва предстоят нещата, ако трябва и главният път ще се затвори, няма да се разреши“. 

Притесненията са от всякакво естество, въпреки ранния етап на инвестиционното намерение за кариерата, обобщи кметът на Самоводене Стефан Мъглов: 

„Говорил съм с екологични организации, с туристически дружества, с Историческия музей, не е проучен археологически обект, от там е добиван камъкът за Никополис ад Иструм. Част от местата са в „Натура 2000“. Има притеснения за пресъхване на извори. От долната страна на района е главата на река Раховец, също е карстов извор“. 

Кариерите са опасна работа, казва самоводчанинът Димитър Филков, който 25 години е работил на старата кариера до гарата в селото:  

„Всичкото е 20 тона взрив, слягаш го в земята и го взривяваш на един път. Каквото ще бъде и тук, но ако стане. Пушек много. Гюрултия от трошачките. Не виждам смисъл и тук да започне да пуши и да започне да трепери земята. Тук като гръмнем, в Павликени отчитат 3,5 по Рихтер“. 


Планира се инвеститорът да направи среща с хората в Самоводене. Ще чуем опасенията им, ще ги запознаем с нашите намерения, заяви Марин Евгениев, представител на търговищката фирма: 

„Всяка кариера при нейното започване се прави сеизмично изследване с контролиран взрив и се измерват контролни точки. По този начин се установява тази взривна вълна какво отражение има. Ако се засече нещо, се намалява взривът. Взривяването е напреднало достатъчно, за да може да взривяваме без да притесняваме хората. Нашите проучвания показват, че там няма водни тела и няма да нарушим нищо в селото“.  

За работата на бъдещата кариера предстои да се произнесат компетентните общински и държавни институции. 

Репортаж от Самоводене на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Рюте

Рокадите по върховете в Европа и НАТО белязаха изминалата седмица

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта принципите, към които ще продължи да се придържа. Освен нейната бяха одобрени кандидатурите и на министър-председателя на Естония Кая Калас за върховен представител по външната политика и..

публикувано на 29.06.24 в 17:51

АПИ е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на 2 991 транспортни фирми

Агенция "Пътна инфраструктура" е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на превозвачите. Средствата са предоставени на 2 991 транспортни фирми в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл при кандидатствали над 3300 превозвача.  Това става според решение на Министерския съвет от февруари т. г. и след положително становище от..

публикувано на 29.06.24 в 17:39
Янка Такева

Синдикат на българските учители: В Бюджет 2025 трябват допълнително 1,45 млрд. лв. за средното образование

Според разчетите на Синдиката на българските учители към КНСБ, в бюджета за следващата година трябва да се осигурят допълнителни 1 милиард 450 милиона лева за системата на средното образование.  Средствата са необходими за увеличаване на заплатите и за издръжка на образователните институции. КТ "Подкрепа" ще иска увеличение на учителските..

публикувано на 29.06.24 в 17:21

Голям пожар край гръцката столица

Голям пожар гори до гръцката столица Атина в планината Парнита.  Започнала е евакуация на местни жители и туристи.  Очаквайте подробности.

публикувано на 29.06.24 в 17:12
Делян Пеевски в НС на 27 юни 2024 г.

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото

Новото начало за ДПС е факт и който не го разбира, остава в миналото. Това е заявил съпредседателят на партията Делян Пеевски на среща с излъчените от нея кметове. През последните дни областни структури на движението свалиха доверието от дългогодишни партийни кадри, които влязоха и в новия парламент.  Това направи областния съвет в Пловдив с..

публикувано на 29.06.24 в 17:09

БСП: Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост

Общопартийната контролна комисия на БСП оповести, че Корнелия Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост.  В съобщение от централата на "Позитано 20" се казва още, че подалата оставка председателка на БСП има изпълнени два последователни пълни мандата. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на..

публикувано на 29.06.24 в 16:54

Eвросанкции срещу беларуската икономика

ЕС забранява вноса, покупките или трансферите от Беларус на злато, диаманти, хелий, въглища и суров петрол. Страните членки на ЕС приеха днес санкции, насочени срещу беларуската икономика заради съучастието на режима на Александър Лукашенко в руската агресия срещу Украйна. Мерките са огледални на наложените досега срещу Русия и се отнасят до..

публикувано на 29.06.24 в 16:38