Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският пакт за климата – действията, които променят света

Генералната дирекция на Европейската комисия „Действия по климата“ постави началото на Европейския пакт за климата, широкомащабна инициатива, част от Европейския зелен пакт. Целта на Пакта за климата е да помогне за мобилизиране и подкрепа на социално движение на милиони хора в ЕС, които да се включат в екологичния преход, да се вдъхновяват взаимно и да разработват реални решения в областта на климата.

„Европейският пакт за климата е кампания във всяка страна в Европа, която цели да даде на гражданите глас“, разяснява стъпките към обществена ангажираност и устойчиво развитие Националният координатор на Европейския пакт за климата за България Иван Паспалджиев. – Европа иска да даде думата на гражданите, да чуе тяхното мнение. Да им даде силата и увереността, че чрез своите действия те могат да допринесат за тази зелена промяна.

Предстоят ни две инициативи, свързани с това как климатът е част от живота на хората. В контекста на пазаруването по Коледа ще организираме кампания за устойчиво, зелено и осъзнато пазаруване. Това означава да не правим безсмислени подаръци и да купуваме неща, които да не ни трябват. Догодина предстои кампания, свързана с хранителните отпадъци, в която ще си партнираме с големите хранителни вериги. Целта е да поставим на дневен ред темите, свързани с климата, но и с живота на хората, да бъдем там, където хората вече са.“

В рамките на Европейския пакт за климата предстоят и няколко дискусии в цялата страна между октомври и декември, като обобщената информация от тях ще бъде изпратена в Брюксел. Там тя ще бъде агрегирана заедно с мнението на други граждани от останалите страни - членки на ЕС и ще бъде представена пред зам. председателя на ЕК Франс Тимерманс.

С него ще могат да се срещнат и участниците в „Младежко предизвикателство за климат“. Инициативата цели да събере на едно място млади хора на възраст между 15 и 30 години от цяла Европа, като им даде възможност да създават съвместно иновативни идеи за проекти в областта на климата. Всички проекти ще получат подкрепа от широка мрежа за сътрудничество и напътствия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.