Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очертава се исторически обрат за климата след конференцията в Милано

Снимка: БГНЕС

В Милано приключи предварителната конференция по линията на ООН за климата. Вследствие на нея се очаква исторически обрат по темата на конференцията в Глазгоу от 31 октомври до 12 ноември. 

На двудневните разговори в Милано присъстваха 50 министри на околната среда. Те стигнаха до заключението, че затоплянето не бива да продължава да се повишава, а да бъде поддържано до градус и половина. Държавите трябва да изпълнят ангажиментите си по декарбонизацията, както и да се гарантира климатичен фонд от 100 милиарда долара за развиващите се страни. Важно е да се спазват Парижките споразумения, смята британският министър по въпросите на бизнеса и енергетиката Алок Шарма, както и Джон Кери като специален пратеник на САЩ за климата. 

Целта е да се намалят въглеродните емисии и зеленият преход да е справедлив, се отчете още на срещата в Милано. 

Тя бе предшествана от световната младежка конференция за климата и съпътствана от протестни шествия начело с климатичните активистки Грета Тунберг и Ванеса Накате. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кралица Елизабет Втора откри новата сесия на шотландския парламент.

Елизабет Втора заяви, че ще бъде в Глазгоу за срещата за климата

Британската кралица Елизабет Втора говори за дълбоката си привързаност към Шотландия, когато днес откри новата сесия на шотландския парламент в Единбург.  Елизебет Втора бе придружена от принц Чарлз и съпругата му Камила Паркър-Боулс на..

публикувано на 02.10.21 в 21:30

Европейският пакт за климата – действията, които променят света

Генералната дирекция на Европейската комисия „Действия по климата“ постави началото на Европейския пакт за климата, широкомащабна инициатива, част от Европейския зелен пакт. Целта на Пакта за климата е да помогне за мобилизиране и подкрепа на социално..

публикувано на 02.10.21 в 12:12
Грета Тунберг на протеста за климата в Милано

Хиляди протестираха в Милано за защита на климата

В Милано се състоя протестно шествие срещу климатичните промени организирано от движението „Петъци на бъдещето”. Събитието е продължение на младежкия световен форум в защита на климата, който приключи вчера. В Милано започна  и предварителната конференция..

публикувано на 01.10.21 в 18:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски,..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и..

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си..

публикувано на 17.05.24 в 20:11