Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийската прокуратура разследва канцлера Курц

Канцлерът на Австрия Себастиян Курц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийската прокуратура е започнала разследване срещу канцлера Себастиaн Курц по подозрения за използване на държавни средства за осигуряване на положително медийно отразяване, предаде Ройтерс.

Извършени са обиски в офисите на Курц, на партията му във Виена и на негови близки съветници. Претърсвания е имало и в две министерства. Финансовият министър Гернот Блумел потвърди тази информация.

Подозренията на прокуратурата са, че между 2016 и 2018 г. Курц, заедно с девет други лица и три организации със средства от финансовото министерство са плащали за публикуване на частично манипулирани проучвания, обслужващи партийни политически интереси. 

По това време Курц пое ръководството на Народната партия, която управлява заедно с крайнодясната Партия на свободата.

Името на изданието не се споменава в съобщението на прокуратурата, но според Ройтерс става въпрос за таблоида "Остеррайх" (Австрия) на издателя Волфганг Фелнер. От компанията на Фелнер отричат обвиненията и твърдят, че разследването се дължи на "сериозни недоразумения".

Все още няма коментар от страна на Себастиaн Курц, който е на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяко трето престъпление – на пътя

Всяко трето престъпление бива извършвано на пътя, а случаите на шофиране след употреба на алкохол или наркотици, нарастват. Това са част от заключенията в проучване, извършено по поръчка на Съвета за криминологични изследвания към Министерството на правосъдието. Изследването анализира престъпленията на пътя, законодателството по въпроса..

публикувано на 05.06.24 в 12:47

Преди изборите в Силистра: Висят лицата от стените, но еуфорията липсва

Шести избори … и вероятно ще са поредни . Всеобщото мнение е, че ухажването на избирателите преминава вяло. Снимката от деня в Силистра показва, че плакати и билборди има, светски събития с присъствие на политици също, медийното присъствие го има, но не така, както в миналото. Макар и областен град, в делничния ден улиците на Силистра не кипят от..

публикувано на 05.06.24 в 12:47
Гара де Норд в Букурещ

Няколко влака се движат със закъснение

Няколко влака се движат със закъснение заради повреда в контактната мрежа на гара Подуяне в София.  От БДЖ съобщиха за "Хоризонт", че аварията е станала рано тази сутрин около 6:30 часа.  Час по-късно движението на композициите е било възстановено.

публикувано на 05.06.24 в 12:45
Снимката е илюстративна.

Инструктор по парашутизъм пострада при инцидент край Ихтиман

Инструктор по парашутизъм е пострадал при приземяване близо до Ихтиман. Сигналът е подаден вчера по обед. От Областната дирекция на МВР - София обясниха ,че мъжът е с различни травми и е откаран в болница. По случая е образувано и досъдебно производство. 

публикувано на 05.06.24 в 12:42

Задържаха на "Гюешево" мъж с 21 кг амфетамин в колата

Митнически служители задържаха 21 кг синтетичен наркотик, укрит около двигателя на лек автомобил. Полевият тест е реагирал на амфетамин. Арестуван е гражданин на Северна Македония, съобщиха от агенция "Митници". 18 пакета с кристалобразно вещество са открити в автомобил с чуждестранна регистрация, когато на 3 юни служители от отдел "Борба с..

публикувано на 05.06.24 в 12:42
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев: Ще бъдат реновирани всички гранични пунктове

Ще се търсят средства за ремонт на пътя при Гълъбово, част от международния път Русе - Свиленград, където втори ден има пътни блокади и протести. Това стана ясно от думите на служебния премиер по време на днешното заседание на Министерския съвет. Пред служебните министри Главчев посочи, че пътят при Гълъбово, където се протестира от вчера, не е..

публикувано на 05.06.24 в 12:24

Съдът решава дали да гледа по същество делото за инцидента в тунел "Ечемишка" преди 7 години

Седем години след инцидента в тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус", при който лампа падна върху кола и причини смъртта на 64-годишна жена, Софийският окръжен съд ще решава да даде ли ход на делото по същество.  Жена загина от паднала лампа в тунел на автомагистрала "Хемус" По случая бяха обвинени шестима служители от Пътната агенция, но..

публикувано на 05.06.24 в 12:10